Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

NK Sprint dag 1

Email dit bericht Print dit bericht

KNZBDe eerste dag van de Nederlandse Kampioenschappen sprint heeft een aantal mooie tijden opgeleverd. Helaas werd de mooiste tijd van de dag, een Nederlands Jeugd record op de 100m wisselslag van Jens Bakker ongeldig verklaard, omdat hij bij het keerpunt van rug naar school de kant niet had aangeraakt met zijn hand. En dus blijft het record op naam van Nick vd Zandt uit 2000 op 57.25. Jens zal zijn 57.20 van vandaag nog een keer moeten herhalen inclusief aantik om in de recordboeken opgenomen te worden.

Er waren sowieso veel diskwalificaties te noteren tijdens dit kampioenschap. Zo werd de jeugdploeg van Zeester-Meerval gediskwalificeerd na een 4x50m wisselslag race die ze een medaille had opgeleverd. De 4e zwemster was in het heetst van de strijd 1 honderdste te vroeg vertrokken. Waar -0,03 nog net toegestaan wordt in verband met mogelijke meet onnauwkeurigheden zette zij -0,04 op het scorebord. In dezelfde race werden nog 3 ploegen gediskwalificeerd, beide ploegen van AZ&PC hadden een te snelle overname en een valse start voor de ploeg van Nuenen.

Bij de jongens 4x50m vrijeslag bleef het aantal diskwalificaties beperkt tot 1 ploeg, welke niet in de medailles was gevallen. Daardoor werd de ploeg van de Dolfijn de terechte winnaar in 1.37.02 een kleine 7 tienden boven het jeugdrecord van DWK van vorig jaar. WZ&PC uit Purmerend pakte in 1.38.92 zilver, voor Stadskanaal in 1.39.05. Voor RZC was er de meest ondankbare plek in 1.39.11.

Op de individuele afstanden waren de volgende resultaten te noteren :

50m vrijeslag dames
Clarissa van Rheenen won de race in 25.44 na een halve finaletijd van 25.56. Elinore de Jong volgde met 25.68, nadat zijn in de halve finale 25.46 had gezwommen. Chantal Groot beƫindigde de dag met 25.87, halve finale 25.77. Opvallend was de 26.90 van Kelly de Jong. Daarmee werd ze gedeeld 5e, samen met Marloes Oldenburg en Miranda Nijenhuis. En dat nadat ze in de halve finale al gedeeld 8e was geworden, samen met Stephanie Janssen in 26.85. In de swim-off voor de finale plaats won Stephanie vervolgens in 26.66, maar bij de aantik van die race blesseerde Stephanie haar elleboog en moest alsnog afzeggen voor de finale.
Bij de jeugd was er tijdens de series goud voor Anouk Frieman in 26.81, voor Macy Oortwijn (26.87) en Claire de Winter (26.96)

100m wisselslag heren
Na een zeer relaxte race in de series maakte Timon Evenhuis in de halve finale met 55.61 duidelijk dat hij de te kloppen man was. In de finale ging het met 55.36 nog net iets harder en bleef hij Devi Wolthuizen 7 tienden voor. Niels van Eck pakte in 56.95 het brons.
Bij de jeugd was er goud voor Jens Bakker in 57.85, voor Dennis Eliveld in 58.29 en Joost Groeneveld in 59.58. Philippe Rivard en Sven Kardol, de nummers 2 en 3 op de inschrijflijst bij de jeugd wisten dit keer de minuut niet te slechten.

50m rugslag dames
In de series was er een snelste tijd voor Evy Witlox van DWK met 29.12. Vervolgens zette Anja van der Hout in de halve finale 28.76 neer, maar uiteindelijk was het Willemijn Knot die er met het goud vandoor ging. Met 28.59 bleef zij Anja (28.62) en Evy (29.04) net voor.
Bij de jeugd was er goud voor Sharon Gelmers, clubgenote van Annamarie Worst die op de 50m rugslag naar de EJK gaat, in 29.78. Mirthe Lanfermeijer pakte met 30.32 het zilver, Monique van der Struik haalde brons in 30.69.

50m vlinderslag heren
Hij was het aan zijn stand verplicht, maar natuurlijk moest Robin van Aggelen het nog wel doen. Met 24.01 wist hij Jan Kersten 11 honderdsten achter zich te houden, met Tim van Deutekom nog 25 honderdsten daar achter.
Bij de jeugd stond Bernd Kobesen op het hoogste schavot na 25.66, voor Jens Bakker en Walter Jansen in respectievelijk 25.80 en 26.07. Voor Maurice Soudant (26.08), Mark Costeris (26.11) en John Verhagen (26.14) bleef een medaille minder dan een tiende buiten bereik…

50m schoolslag dames
Met Moniek Nijhuis aan de start in Parijs waren het Tessa Brouwer, Anouk Elzerman en Loes Zanderink die de medailles verdeelden. Voor Tessa was er 31.57, voor Anouk 31.65 en voor Loes 31.79.
Bij de jeugd waren de top 3 klasseringen voor Amber Ruig in 34.05, Yvette de Gier in 34.45 en Estrella Wierikx in 34.67.

4x50m wisselslag dames
De strengere limieten zorgden ervoor dat er slechts 15 teams aan de start verschenen. Uiteraard waren de ploegen van de Dolfijn huizenhoog favoriet en die rol maakten ze keurig waar. De eerste ploeg met Willemijn Knot, Tessa Brouwer, Kelly de Jong en Chantal Groot pakte goud in 1.53.12. Anja van der Hout, Anouk Elzerman, Lenneke van Schaik en Lona Kroese bleven daar met 1.53.55 vlak bij voor het zilver, Rieneke Terink, Loes Zanderink, Lieke Verouden en Claire de Winter stelden voor AZ&PC het brons veilig.

4x50m vrijeslag heren
Hier slechts 11 ploegen aan de start en 10 aan de finish, een te snelle start van de eerste zwemmer zorgde ervoor dat de ploeg van Eiffel Swimmers PSV voor niets zwom.
AZ&PC ging net als vorig jaar met het goud naar huis, al kwam de ploeg met Joran Barends, Damien Bernard, Robin van Aggele en Geert Lantink met 1.29.17 niet in de buurt van hun (snelle pakken) record van 1.27.56. Trivia, met de van Anker Team Groningen overgekomen sprinter Timon Evenhuis, Marc Kremer, Toby Aarnoutse en Jeroen Stuut kwamen tot 1.29.91 en daarmee zilver, voor de Columbiaan (Jan Kersten, Eduard Bremmer, Jonathan Cassuto en Jordy Zuidhoek was er op gepaste afstand in 1.35.04 brons.

Tagged as: ,

2 Comments

  1. Kleine correctie; Stefanie Janssen was niet vermoeid, maar geblesseerd geraakt tijdens haar swim-off. Bij het aantikken liep ze een elleboog blessure op waardoor verder zwemmen onmogelijk werd.

  2. @ Marc : helemaal correct. Die informatie ontvingen wij zondag ook. Artikel aangepast, bedankt voor de herinnering.

Leave a Response