Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Lange pakken toegestaan bij Open Water wedstrijden

Email dit bericht Print dit bericht

FINAMet de zomer in aantocht begint ook in Nederland de open water koorts weer toe te nemen. Organisaties zijn druk met de voorbereidingen en de fanatieke open water zwemmers kijken met spanning naar het weerbericht in de hoop zo snel mogelijk weer buiten te kunnen racen. Bij die races mag hoogst waarschijnlijk gebruik gemaakt worden van lange pakken, voor zowel de dames als de heren. Daarbij moet het pak wel voldoen aan de gestelde eisen voor het gebruikte materiaal (textiel), maar wordt er dus gebroken met de ‘tot de knie’ regel. Door de FINA werd de exacte tekst vastgesteld :

BL 8.4 From June 1, 2010 Open Water swimwear for both men and women shall not cover the neck, extend past the shoulder, nor shall extend below the ankle. All Open Water swimsuits shall comply with the FINA Criteria for Materials and Approval Procedures.

Daarbij wordt geen uitzondering gemaakt voor de masters :

BL 8.5 From January 15, 2010 in Masters Pool Swimming competitions the rules BL 8.1, BL 8.2 and BL 8.3 apply. From June 1, 2010 the rule BL 8.4 applies also for the Masters Open Water competitions.

Of er een voor deze criteria goedgekeurde lijst met badkleding zal komen is nog onbekend. Veel succes gewenst aan de juryleden komende zomer om alles te controleren….

Tagged as: ,

2 Comments

 1. Mogen de zwempakken dan wel of niet een rits hebben?

 2. Op http://www.noww.nl staat het onderstaande officiele bericht van de KNZB aan de open water scheidsrechters :

  Beste scheidsrechters,

  Wij willen u er voor aanvang van het Open Water seizoen graag op wijzen dat de Fina de eisen van de zwempakken bij open water wedstrijden heeft aangepast. Omdat de KNZB altijd de lijn van de Fina volgt is het aannemelijk dat het bestuur ook deze wijziging zal overnemen. Voor de komende Open Water zwemwedstrijden in Nederland zal dit reglement dan ook van toepassing zijn.

  De Engelse tekst luidt:
  BL8.4 From June 1, 2010 Open Water swimwear for both men and women shall not cover the neck, extend past the shoulder, nor shall extend below the ankle. All Open Water swimsuits shall comply with the FINA Criteria for Materials and Approval Procedures.
  BL8.5 From January 15, 2010 in Masters Pool Swimming competitions the
  rules BL 8.1, BL 8.2 and BL 8.3 apply. From June 1, 2010 the rule BL 8.4
  applies also for the Masters Open Water competitions.

  Vrij vertaald staat er hier dat bij het open waterzwemmen bij de mannen het pak ook het bovenlichaam mag bedekken en het pak bij de dames en heren lange pijpen mogen hebben. Ritsen of andere sluitingen zijn niet toegestaan. Ook zijn zelf aangebrachte wijzigingen niet toegestaan (bijvoorbeeld labels die zijn verwijderd of ritsen die zijn verwijderd).
  Een zwempak moet een open rug hebben, anders is het nauwelijks aan te trekken. Bij twijfel adviseren wij u geen startverbod op te leggen maar type pak te noteren en de zwemmer te informeren dat deze wordt gecheckt en alsnog diskwalificatie kan volgen.

  Als er geen label in het pak zit is de kans van bewust verwijderen aanwezig en adviseren wij u het pak te verbieden.

  Let daarbij op dat volgens het KNZB reglement een FINA logo niet noodzakelijk is.

  De precieze formulering van de reglementstekst volgt nog.

  Met vriendelijke groet,
  KONINKLIJKE NEDERLANDSE ZWEMBOND

  Petra van den Hoek
  Senior Projectleider Sport & Opleidingen

Leave a Response