Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Kromowidjojo ziet op tegen ‘zwemoortje’

Email dit bericht Print dit bericht

Ranomi Kromowidjojo

Ranomi Kromowidjojo

Bron : nu.nl © ANP
Ranomi Kromowidjojo springt binnenkort het zwembad in met een zogenaamd oortje, een innovatie die eerder al zijn intreden deed in het wielrennen. De zwemster van Eindhoven weet nog niet wanneer het precies gaat plaatsvinden, maar vorige week zijn er specialisten langs geweest om haar oor op te meten, zodat het apparaatje precies zal passen. “Het wordt steeds gekker,” zegt Kromowidjojo tegenover NUsport. “De techniek gaat steeds verder, de afgelopen jaren waren er ook al de zwempakken. Daarvan dacht je eerst ook: die trek ik niet aan.

“Haar coach Jacco Verhaeren vermoedt dat door het gebruik van een oortje tijdens de oefensessie het niveau van de techniektraining verhoogd kan worden. “De feedback kan ik tijdens het zwemmen geven”, zegt bondscoach Verharen. “Het is gedragsverandering in real time en op die manier zou je het leerproces kunnen versnellen. Anders moet je telkens aanwijzingen geven als ze even stoppen met zwemmen. Met het oortje kan ik nog rechtstreekser coachen.”

Of het inderdaad een verbetering is, kunnen Verhaeren en Kromowidjojo nog niet zeggen. “Misschien voegt het niets toe,” zegt Verharen. “Of werkt het niet goed. Maar ik wil het in elk geval hebben geprobeerd.”
Kromowidjojo: “Ik denk niet dat je vier uur per dag moet coachen via het oortje, dat leidt af.”

Of het gebruik van oortjes tijdens wedstrijden is toegestaan, durft Verhaeren niet te zeggen. “Ik denk niet dat het mag, maar ik weet het niet zeker.”

Tagged as: ,

Leave a Response