Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Via Singapore graag naar Londen

Email dit bericht Print dit bericht

Manon Minneboo

Manon Minneboo

Lekker met z’n vieren een weekje naar Friesland, dachten pa en ma. Dankzij de snelle race van hun jongste dochter Manon staat dat uitje nu op losse schroeven. “De Jeugd Olympische Spelen zijn in augustus in Singapore”, vertelt Manon Minneboo. “Dan kan ik twee weken daarvoor niet even vakantie gaan vieren. Ik moet gewoon doortrainen.” Het zijn de woorden van een zestienjarige Vlissingse, die al jaren als een topsportster leeft. Manon Minneboo traint vijftien uur per week en probeert naast het zwemmen haar havo-diploma binnen te halen. “Het is af en toe passen en meten”, vertelt ze. “Natuurlijk denk ik het niet altijd: ‘leuk, ik moet gaan trainen!’ Maar als je een doel hebt, ga je ervoor.” Wat is haar doel eigenlijk? “Dat was de limiet die ik afgelopen weekend zwom. Daardoor mag ik naar Singapore en krijg ik een plaats in het regionaal trainingscentrum. Nu moet ik een nieuw doel stellen.”

Het regionaal trainingscentrum is gevestigd in hightech zwembad De Tongelreep in Eindhoven, dat ook het Pieter van den Hoogenband zwemstadion herbergt. Alle faciliteiten om nóg beter te worden zijn daar aanwezig, weet Minneboo. “Zodra ik mijn havo-diploma heb wil ik naar het Fontys College in Eindhoven om logopedie te studeren. Daarom wilde ik die limiet ook zo graag zwemmen. Ik mag nu ook naar Singapore, dus eigenlijk sla ik twee vliegen in één klap.”

Die sloeg ze in Amsterdam wel pas bij haar tweede poging. “‘s Ochtends zat ik er vijftienhonderdste van een seconde boven. Omdat er nog een meisje was dat de limiet wilde zwemmen, hebben we een timetrial aangevraagd. Want ik wist dat die tijd haalbaar was en gelukkig lukte dat ook.” Wat voor gevoel had Minneboo toen ze zag dat ze een tijd van 26,21 seconden had neergezet? “Ik kon het zelf niet lezen op het scorebord, want ik heb een bril voor veraf. Maar ik zag mijn trainer en teamgenoten allemaal springen en juichen. Toen wist ik genoeg. Ik was hartstikke blij, maar toch is het nog niet echt tot me doorgedrongen.”

In haar leeftijdscategorie behoort ze op de 50 en 100 vrij tot de top vijf van Nederland. “En als je naar alle vrouwen, dus ook de toppers, kijkt zit ik in de top twintig.” Ze kan en mag dus niet verslappen en moet keer op keer laten zien wat ze in huis heeft. Dat moet haast wel spanningen met zich meebrengen. Minneboo: “Ik weet wat ik wil, maar soms ben ik best zenuwachtig. Spanning is goed, maar het moet ook niet te veel zijn.”

Een gebrek aan motivatie heeft ze nauwelijks. “Als je wel eens wat wint, is zwemmen leuker dan wanneer je laatste wordt. Het werkt motiverend. Natuurlijk heb ik soms geen zin om te trainen. En ik sla ook wel eens een training over, als ik het bijvoorbeeld druk heb met school. Maar eigenlijk kan ik mezelf heel goed motiveren, dat hoeft een ander niet te doen.” Haar moeder knikt bevestigend en zegt: “Manon staat altijd al met haar tas klaar. Ik hoef nooit te zeggen dat ze op moet schieten.”

Met trainer Jeroen Dellebeke werkt ze iedere week hard, met het doel steeds beter en beter te worden. Manon Minneboo hoort bij de grootste talenten van Zeeland en moet zoals zoveel sporters de provincie uit om zich verder te kunnen ontwikkelen. De Jeugd Olympische Spelen in Singapore zijn vanuit dat oogpunt een volgende, grote stap. “Ik weet nog niet precies hoe de voorbereiding er uitziet”, zegt de zwemster. “Via via heb ik wel al vernomen dat de zwembond een aantal stages wil organiseren, waarbij we gericht naar Singapore gaan toewerken. Daarnaast zal ik denk ik hier in Vlissingen trainen, met schema’s van de bond.”

De 1.80 meter lange zwemster van De Stormvogel droomt van deelname aan de Olympische Spelen, in de zomer van 2012 in Londen. “Als ik dat wil bereiken, moet ik de komende twee jaar hard blijven trainen. Dat ik naar Singapore zou gaan, had ik eigenlijk ook niet verwacht. Dus wie weet wat ik de komende jaren nog kan bereiken. En als ik in Singapore goed presteer, horen steeds meer mensen je naam. Misschien helpt dat ook wel een beetje op weg naar Londen.” (PZC)

Tagged as: ,

Leave a Response