Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

NVVZT bijscholing : Schoolslag in al zijn facetten

Email dit bericht Print dit bericht

Nederlandse Vereniging van Zwemsport TrainersOp 24 april 2010 zal in huize Brakel, te Brakel, weer een bijscholing plaats vinden door de Nederlandse Vereniging Van Zwemsport Trainers. Vandaag ontvingen wij de informatie hierover en deze keer zal de schoolslag centraal staan. Een vijftal sprekers zal kennis delen met de leden van de NVVZT op het gebied van theorie, praktijk, opleiden, beleving en analyse. Net als voorgaande bijscholingen zijn de sprekers weer van een hoog niveau, met een 2 tal sprekers uit Nederland en 3 uit het buitenland. In de uitnodiging staan zij als volgt beschreven :

drs. Hans Elzerman.
Hans is naast Martin Truijens trainer van het NZA, eveneens door de KNZB aangewezen als Nationaal Training Centrum, en onder meer trainer van schoolslagzwemster Moniek Nijhuis. Ook was hij trainer van Inge de Bruijn. Hij was, na zijn universitaire opleiding, hobbytrainer, nam inmiddels deel aan de NOC/NSF opleiding MasterCoach in Sports en beschikt in Amsterdam over een uitstekende schoolslaggroep. Als topzwemmer nam hij onder meer deel aan de Olympische Spelen van München – 1972. Hans kan als zwemtrainer bogen op een jarenlange ervaring, hij was bondscoach bij de jeugd, bondscoach coördinator, één van de grondleggers van Topzwemmen Amsterdam en altijd te vinden voor sportwetenschappelijke ondersteuning.

Dr. Werner Freitag.
Werner is als universitair hoofddocent “Fachdidaktik Schwimmen” werkzaam bij het Insituut voor Sportwetenschap, onderdeel van de Johannes-Gutenberg-Universiteit te Mainz. Ook Werner was topzwemmer (Olympische Spelen Tokio -1960, Mexico -1968. Hij was als vlinderslagspecialist Europees én Wereldrekordhouder en jarenlang een uitstekende toptrainer. Tevens vervulde hij vele zwemsport bestuurlijke functies; vanaf 1997 is hij voorzitter van het “Hessichen Schwimm-Verband. Werner heeft zich in zijn vakgroep zwemmen de laatste jaren veel bezig gehouden met de  ontwikkeling van het schoolslag zwemmen bij toppers. Hij is onder andere auteur van het boek “Zwemmen” Training, techniek en tactiek en de initiatiefnemer van de succesvolle serie “Lernen und Optimieren” een uitgave van onze Duitse zustervereniging DSTV.

Ir. Wieger Mensonides.
Goede wijn behoeft geen krans, luidt het spreekwoord. Dat geldt zeker voor Wieger, bronzen medaillewinnaar tijdens de Olympische Spelen in Rome – 1960. In zijn tijd was hij, naast zijn studie aan de Technische Universiteit Delft, een
mondiaal excellerende schoolslagzwemmer. Sinds enkele jaren mogen wij – NVVZT- veelvuldig gebruik maken van de enorme wetenschappelijke kennis en kunde van bio-mechanicus en eveneens hobbytrainer Wieger. Is het geen voordracht, dan is het wel een artikelenreeks in Motivatie of een vlammend artikel op onze website. Wieger laat ons, als begenadigd wetenschapper, aan de hand van door hem zelf ontworpen programma’s zien met wat voor weerstandsproblemen een schoolslagzwemmer tijdens zijn/haar races te maken krijgt, geeft conclusies en voor in de praktijk bruikbare aanbevelingen.

Drs. Meike Freitag.
Doordat Rein Haljand eerst tegen de middag op Schiphol arriveert “zaten” wij met een “gat” van een klein uur. Vorig jaar hadden wij echter het grote genoegen om tijdens een bijscholing in Duitsland te mogen luisteren naar de heldere en zeer goed onderbouwde ervaringen tijdens en na haar actieve, bijzondere lange, en succesvolle loopbaan. Meike  maakte 15 jaar deel uit van de Duitse nationale zwemploeg, was zeer succesvol bij de Europese  Jeugdkampioenschappen en won in 2001 en 2007 als estafettezwemster twee keer een zilveren medaille bij de  Wereldkampioenschappen. Zij nam deel aan de Olympische Spelen van Atlanta – 1996 en Sydney – 2000. Ondanks een toptijd verhinderde ziekte haar, er in Athene – 2004 als deelneemster bij te zijn. Maaike studeerde Sportwetenschappen en Sporteconomie aan de universiteit van Mainz en werkt thans als bedrijfsleider bij de Stichting Sporthilfe van de deelstaat Hessen.

Prof. Dr. Rein Haljand.
Met bijzonder veel genoegen onze laatste inleider van deze dag. Een zeer praktische wetenschapper van hoog niveau. Afgestudeerd in Moskou, 1975. Centraal Instituut “of Physical Education”. Sinds 1992 werkzaam als professor in de Kinesiology, faculteit of Physical Education aan de Tallinn Universiteit in Estland. Het koste “kalendertechnisch” enige moeite Rein Haljand naar onze bijscholing te krijgen. Hij was –zoals zo vaak- bezig met het testen van de Zweedse zwemelite, een bezigheid die hij veelvuldig op meerdere plaatsen en in meerdere landen vervult. De laatste keer dat hij voor de NVVZT “optrad” was 1992, waar hij in een werkelijk afgeladen Sportfondsenbad in Amersfoort ons les en inzicht gaf in zaken waarvan wij het bestaan amper kenden. Zaterdagmorgen 24 april a.s. vroeg in het vliegtuig, tegen het middaguur door ons in Schiphol opgehaald en vervolgens acte de présence in Brakel. Prof.Haljand is als  biomechanicus en kinesioloog een alleskunner, doet veel aan onderzoek en implementatie in de praktijk. Houdt jaarlijks vele voordrachten, publiceert met een zeer grote regelmaat, ontwikkelde vele “stijlmodellen”. Test en  analyseert reeds decennia lang, mede op verzoek van de LEN, (onder meer de finale 200 meter wisselslag EK Istanbul 2000, Marcel Wouda en Massilliano Rosolino).

Het volledige programma zal als volgt zijn :

09.00 – 09.30 Ontvangst met koffie, thee, koek.
09.30 – 09.45 Welkom en introductie door René Dekker, voorzitter.
09.45 – 11.00 drs. Hans Elzerman:
“Waarin verschillen (vrouwelijke) schoolslagtopppers? Waar liggen kansen c.q. beperkingen?”
11.00 – 11.15 Koffie, thee
11.15 – 12.30 Dr. Werner Freitag:
“Schoolslag, de laatste stijlontwikkelingen en hoe deze te trainen?”
12.30 – 13.30 Lunch
13.30 – 14.45 Ir. Wieger Mensonides:
“Schoolslag en de weerstanden, in hoeverre op te lossen ?”
14.45 – 15.00 Koffie, thee
15.00 – 15.45 Drs. Meike Freitag
“Vijftien jaar topsport…….en daarna ?”
15.45 – 17.00 Prof. Dr. Rein Haljand
“Uitkomsten van verschillende schoolslagstijlen, analyses tijdens internationale toernooien, conclusies en adviezen”
17.00 Afsluiting en uitreiking certificaten van deelname.

Locatie: Huis Brakel te Brakel, tel. 0418-672833.
Doelgroep: Zwemsporttrain(st)ers en overig geïnteresseerden.
Route: Brakel: zie www.huisbrakel.nl
Kosten: Inclusief koffie, thee, lunch, PDF documenten:
Leden NVVZT € 25,00
Nieuwe leden € 45,00 (Bij afgifte getekende machtiging tot automatische afschrijving € 35,00)
Niet leden € 65,00.
De bij de NVVZT beschikbare presentaties (PDF-documenten) worden daarna aan degenen die hebben ingeschreven via onze site www.zwemsporttrainers.nl beschikbaar gesteld.
Inschrijven/informatie:
on-line: www.zwemsporttrainers.nl/inschrijfformulier
email: jheidelberg@ziggo.nl
post: J. Heidelberg, Steffensberg 12, 9431 CZ Westerbork
telefoon: 0593-542827

Tagged as: ,

Leave a Response