Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Inge de Bruijn beste zwemster van het decennium

Email dit bericht Print dit bericht

Inge de Bruijn

Inge de Bruijn

Inge de Bruijn is tot beste zwemster van het afgelopen decennium uitgeroepen in een verkiezing van de internationale zwemfederatie FINA. Ruim tweehonderd aangesloten nationale zwembonden en een panel van deskundigen gaven de viervoudig olympisch kampioene 27,9 procent van de stemmen, iets meer dan de Oekraïense Jana Klotsjkova, die het met 24,6 procent van de stemmen moest doen. De nu 36-jarige De Bruijn won bij de Olympische Spelen van Sydney in 2000 drie gouden medailles en voegde daar nog een gouden exemplaar aan toe in 2004 in Athene. Ze veroverde daarnaast ook nog twee zilveren en twee bronzen olympische plakken en snelde naar vijf wereldtitels. Klotsjkova is viervoudig olympisch kampioene.

Bij de mannen was de verkiezing minder spannend. De Amerikaan Michael Phelps, veertienvoudig olympisch kampioen, werd met overgrote meerderheid (75,4%) tot beste zwemmer van de periode 2000-2009 gekroond.
Drievoudig olympisch kampioen Pieter van den Hoogenband werd derde met 3,3% van de stemmen, net achter de Australiër Grant Hackett (6,6 procent).

Olympisch kampioen Maarten van der Weijden eindigde als derde bij de openwater zwemmers, achter de Duitser Thomas Lutz en de Bulgaar Petar Stojtsjev. Edith van Dijk werd bij de vrouwen tweede. Ze moest de Russin Larisa Iltjsenko voor zich dulden. Waterpoloster Daniëlle de Bruijn, olympisch kampioene in 2008, kreeg 13,5 procent van de stemmen, goed voor de derde plaats.

Tagged as: , , ,

Leave a Response