Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Fundament voor Olympische ploeg bij Swimcup

Email dit bericht Print dit bericht

Jacco Verhaeren

Jacco Verhaeren

Bron : ANP
EINDHOVEN – Jacco Verhaeren hecht veel waarde aan de Swim Cup die donderdag in Amsterdam begint. Het is voor de Nederlandse zwemmers de laatste kwalificatiemogelijkheid voor de Europese kampioenschappen deze zomer in Boedapest. Volgens de technisch directeur van de zwembond wordt bij deze wedstrijd het fundament voor de ploeg voor de Olympische Spelen in 2012 in Londen gelegd. ”Je bent niet kansloos voor de Spelen als je je niet voor de EK plaatst, maar meedoen aan de EK en daarna volgend jaar aan de WK is wel de meest ideale opbouw richting Londen.”

Verhaeren hoopt dat hij na de Swim Cup een zo groot mogelijke selectie voor de EK kan samenstellen. Een aantal zwemmers is al zeker van deelname aan het toernooi. Zij hebben op grond van hun prestaties bij de wereldkampioenschappen vorig jaar in Rome een beschermde status. Dit geldt onder anderen voor Ranomi Kromowidjojo, Nick Driebergen, Moniek Nijhuis, Femke Heemskerk en Hinkelien Schreuder. Inge Dekker heeft zich in december bij de Swim Cup in Eindhoven ook verzekerd van een start bij de EK.

Nieuwkomers
De nieuwkomers moeten vanaf donderdag in het Sloterparkbad in Amsterdam voor uitbreiding van de EK-ploeg zorgen. Daarnaast hoopt Verhaeren dat de mannenestafetteploeg kan worden afgevaardigd naar Boedapest. Bij de vrouwen is plaatsing daarvoor geen probleem. ”Ik hoop dat een aantal mannen aanhaakt en bij de Swim Cup voldoende niveau laat zien.” De zwemcoach is ook zeer benieuwd naar de tijden in Amsterdam. Na de Swim Cup in december is dit de tweede Nederlandse wedstrijd in het 50-meterbad in ‘gewone’ badpakken na het verbod op de snelle outfits. ”Vorig jaar zaten we rond deze tijd al aan zo’n dertig wereldrecords. Nu is er nog geen één gevallen. We zitten in een hele nieuwe situatie. Ook de tijden bij de kwalificatiewedstijden afgelopen week in Australië waren duidelijk een stukje langzamer. De marge met de records is behoorlijk.”

Limieten
Omdat er nu met ander materiaal wordt gezwommen, kon Verhaeren de tijden van de afgelopen toernooien niet gebruiken voor het vaststellen van de limieten voor de EK. Hij is daarbij nu uitgegaan van de gemiddelde tijden in 2007. ”Ik denk dat het niveau van toen wel overeen komt met nu. Het is voor mij ook wel spannend of het inderdaad zo is. Ik hoop dat ik de juiste inschatting heb gemaakt. Ik ben daarom ook wel heel benieuwd hoe er in de hele breedte wordt gepresteerd.”

Gezien de bijzondere situatie zou iemand die de limiet niet haalt, nog wel voor de EK kunnen worden geselecteerd. ”Dat sluit ik niet uit. Maar mensen moeten daar niet vanuit gaan. Het is toch wel belangrijk dat iemand de limiet zwemt. Ik hoop dat we straks in ieder geval met zo’n 20 tot 25 zwemmers naar Boedapest kunnen.”

De Amsterdam Swimcup begint komende donderdag en duurt tot en met zondag. Meer info (inclusief startlijsten) op www.amsterdamswimcup.nl

Tagged as: , , , , , , ,

Leave a Response