Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Duitsland in de ban van Britta en Paul

Email dit bericht Print dit bericht

Britta Steffen

Britta Steffen

Waarschijnlijk koppen de kranten in Duitsland vandaag allemaal met de overwinning van Bayern Munchen in de Champions League, maar ook de zwemsport staat bij onze oosterburen volop in de belangstelling. Dit keer echter niet om wat er in het water gedaan wordt, maar vooral om wat er op de kant gebeurt. Het werd namelijk bekend dat het nieuwste zwempaar in Duitsland Britta Steffen en Paul Biedermann is. De geruchten hierover gingen al de ronde sinds de WK in Rome van afgelopen zomer, maar in Bild staat nu dat Paul bevestigd heeft dat zij een paar zijn.

Ook de buitenlandse zwemsites, zoals SwinNews.com schenkt wat aandacht aan het nieuwe paar. Daarbij ook een interessant stukje uit de oude doos :

The greatest backstroke swimmer in history, Matthes, married Kornelia Ender in 1978. It was described as “the world’s fastest marriage”. It lasted four years. Their daughter Francesca is the offspring of parents who boast eight gold, six silver and two bronze medals at the Olympic Games, 11 gold, three silver and 1 bronze medal at world championships, and 49 world records.

Secret-police documents would later reveal a state doping programme – State Plan 14:25 – had been behind the GDR success story. However, in a 2006 confession to this author, Dr Helge Pfeiffer, one of the senior sports scientists who knew about the doping programme, revealed that Matthes’s coach, Marlies Grohe-Geissler, was the only GDR coach for whom refusal to comply with the Stasi-run drugs regime did not mean instant dismissal. Grohe-Geissler was said to have “steadfastly refused” to use doping. She was able to take that stance and remain in work because the bulk of Matthes’s achievements, including four Olympic gold medals, pre-dated the rolling out of the state-run doping programme in the race pool, the first effects of which were seen at the inaugural 1973 world championships in Belgrade.

Tagged as: , ,

Leave a Response