Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Amsterdam Swimcup : de dames

Email dit bericht Print dit bericht

Amsterdam SwimcupInternationaal staan de Nederlandse zwemdames zeer hoog aangeschreven. Het dames estafetteteam heerst al jaren op de 4×100 meter vrije slag en tijdens de laatste grote titeltoernooien waren de dames steevast goed voor meerdere medailles op meerdere disciplines. Logisch dus dat er veel goede buitenlandse zwemsters naar de Amsterdam Swim Cup willen komen om zichzelf op hoog niveau te testen. Dat levert een aantal interessante nummers op.

100 meter vlinder
Sarah Sjöström uit Zweden is de absolute topper op dit onderdeel. Ze is wereldkampioen en houder van het wereldrecord. Dit record was liefst negen jaar in handen van Inge de Bruijn en overleefde lange tijd de pakkenrevolutie. Sarah Sjöström zal de strijd aan moeten gaan met Inge Dekker. Hoewel Sjöström het afgelopen jaar grote stappen heeft gezet moet de Nederlandse in staat worden geacht haar te verslaan. Ook de deelname van de ervaren Annika Mehlhorn (27) is het vermelden waard, De Duitse haalde afgelopen zomer tijdens de Wereld Kampioenschappen in Rome de halve finales op de 100m vlinderslag. De ploeg uit Marseille heeft ook een ervaren vlinderslag zwemster ingeschreven. Diane Bui Duyet, 7e op 50m vlinderslag tijdens de WK Rome, doet in Amsterdam mee aan de 50 en 100m vlinderslag.

Moniek Nijhuis

Moniek Nijhuis


Schoolslagnummers
De concurrentie op de schoolslag nummers bij de dames is groot. Lia Dekker en Moniek Nijhuis zullen de Nederlandse eer hoog houden. Er is echter ook hier sterke buitenlandse concurrentie. Bijvoorbeeld van Chiara Boggiatto (ITA) en Caroline Ruhnau (DUI) op de 100 meter school. De Duitse is heersend Europees kampioene 100m schoolslag korte baan. Ze versloeg afgelopen december Moniek Nijhuis in de finale, Nijhuis won zilver. Boggiatto heeft al diverse finales op eindtoernooien heeft gezwommen. Op de 50 meter school is Kerstin Vogel (DUI) een kanshebster. Ze werd 11e op dit onderdeel tijdens de laatste wereldkampioenschappen in Rome. Sophie De Ronchi (FRA) is de Franse troef op de schoolslagnummers. Zij heeft al twee medailles op korte baan kampioenschappen gewonnen. Bovenaan de startlijst op de 50m schoolslag staat echter een Nederlandse. Moniek Nijhuis werd 4e op de Wereld Kampioenschappen afgelopen zomer in Rome.

200 meter rugslag
Nationaal gezien wordt de 200 meter rugslag erg interessant. Ten eerste is dit enige afstand waarbij het de huidige generatie zwemmers nog niet is gelukt het oude Nationale record te verbreken. Jolanda de Roover won in 1984 Olympisch goud op deze afstand in 2.12.38. Dit record staat nog steeds. De tweede reden om deze afstand te bekijken is de grote concurrentie tussen een aantal Nederlandse zwemsters. Femke Heemskerk, Sharon van Rouwendaal en Wendy van der Zanden willen allemaal dolgraag de eerste zijn die de tijd van de Roover doorbreekt.

Voor de actuele startlijsten kijk op www.amsterdamswimcup.nl.

Tagged as: , , , ,

1 Comment

  1. Weet iemand waar op die site de startlijsten staan?

Leave a Response