Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

100 meter vrije slag wordt kraker bij Amsterdam Swim Cup

Email dit bericht Print dit bericht

Amsterdam SwimcupLangzaam wordt duidelijk wie er allemaal aan de start van de Amsterdam Swim Cup verschijnen. Deze week werd al bekend dat Alain Bernard naar Amsterdam komt. Voor de echte zwemliefhebber valt er echter nog veel meer te genieten. Daarom speciaal voor u een voorbeschouwing op een van de beoogde hoogtepunten van de Amsterdam Swim Cup 2010: de 100 meter vrije slag voor heren.

Dat de 100 meter één van de mooiste zwemnummers is blijkt ten eerste uit het enorme aantal 100 meter zwemmers. Op de startlijst staan nu ruim 200 zwemmers die willen strijden om een plek in de A en B finale. Grote favoriet is natuurlijk Alain Bernard. De krachtpatser is in Nederland ten eerste erg bekend omdat hij als eerste het magische wereldrecord van Pieter van den Hoogenband verbeterde. Verder is hij natuurlijk de regerend Olympisch Kampioen en oud wereldrecordhouder.

Nog veel meer zwemmers staan met hun inschrijftijden hoog genoteerd. Hieronder een grote ploeg die in het Franse Marseille hun traininguren maken. Fabien Gilot (FRA) was onderdeel van het Franse estafetteteam dat in Beijing zilver won op de 4×100 meter vrije slag. Hij zwom de spectaculaire finale waarin met 0.08 seconden werd verloren van Amerika. William Meynard (FRA) is het volgende kanon. Met het Franse team (met o.a. Gilot) is hij wereldrecordhouder op de 4×100 meter vrij korte baan. Tot slot zijn Nabil Kebbab (ALG) en Gregory Mallet (FRA) outsiders in Amsterdam. Beide hebben een Olympische deelname achter hun naam in 2008. Mallet zwom tijdens die Olympische Spelen in de series van de zilveren 4×100 meter vrij dus kreeg daarvoor ook een medaille.

Wordt het dan een volledig Franse aangelegenheid? Dat zou kunnen maar er zijn toch een paar belangrijke uitdagers. De belangrijkste is wellicht de Zweed Stefan Nystrand. Hij won vele medailles op diverse kampioenschappen. Hij was tevens de tweede persoon die de 48 seconden barrière doorbrak en viel op door zijn buitengewone techniek en het lage aantal trainingskilometers. Hoewel niet meer zo goed als een paar jaar terug is hij in Amsterdam een belangrijke titelkandidaat. Een andere aparte verschijning is de Keniaan Jason Dunford. Hij is een van de grootste talenten van de wereld en klopt de afgelopen jaren nadrukkelijk aan de deur. Tot slot is de deelname van Stefan Deibler (DUI) het vermelden waard. Hoewel niet per se een vrije slag specialist moet absoluut rekening met hem worden gehouden. Deibler is wereldrecordhouder op de 50 meter vlinderslag korte baan.

En waar staan de Nederlanders dan in dit internationale geweld? Gezien het deelnemersveld zal het een moeilijke opgave worden voor onze jongens. Toch liggen er kansen op een finale voor E.ON-NZA zwemmers Sebastiaan Verschuren, Bas van Velthoven, Stefan de Die en Joost Reijns.

De volledige startlijsten worden op de website www.amsterdamswimcup.nl gepubliceerd.

Tagged as:

Leave a Response