Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Nieuwe Omega startblokken in Sloterparkbad

Email dit bericht Print dit bericht

Amsterdam SwimcupVan 25 t/m 28 maart wordt in de hoofdstad weer de Amsterdam Swim Cup gezwommen. Voor vrijwel alle zwemmers, zowel nationaal als internationaal, is dit een uiterst belangrijk moment. De Amsterdam Swim Cup is namelijk het laatste kwalificatiemoment voor de Europese Kampioenschappen in Budapest, de Europese Jeugd Kampioenschappen in Helsinki en de Jeugd Olympische Spelen in Singapore. In aanloop naar die Amsterdam Swim Cup werd vandaag in het Sloterparkbad een bijzondere bijeenkomst georganiseerd. De zwemmers maakten vandaag kennis met de nieuwste technische ontwikkeling in de zwemsport: de nieuwe Omega OSB 11 startblokken. De afgelopen maanden zijn er door o.a. Topsport Amsterdam en stadsdeel Geuzeveld/Slotermeer grote inspanningen verricht om de startblokken ook in het Sloterparkbad te krijgen.

Omega OSB11 startblokken in Amsterdam

Omega OSB11 startblokken in Amsterdam

Deze startblokken zullen bij alle grote zwemevenementen gebruikt gaan worden en moeten aanzienlijk tijdvoordeel op leveren. De Amsterdam Swim Cup 2010 heeft daarbij de primeur. De blokken worden tijdens de Amsterdam Swim Cup voor het eerst in wedstrijdverband in Nederland gebruikt.

De startblokken bieden de zwemmers een betere afzetmogelijkheid. Ze hebben een schuine afzet die in het atletiek gebruikelijk is en moeten de zwemmers uiteindelijk dichter bij snellere tijden brengen. De startblokken waren nog taboe tijdens de Olympische Spelen in 2008 en de WK in Rome afgelopen zomer.

Martin Truijens, coach van E.ON-NZA, reageerde verheugd over de nieuwe startblokken. “Met deze nieuwe Omega startblokken wordt de internationale standaard in het Sloterparkbad geïntroduceerd. Een absolute must voor onze topzwemmers die op internationale wedstrijden acteren en tevens noodzakelijk voor de organisatie van internationale zwemwedstrijden in dit bad. Het is weer een mooie stap op weg naar een geweldige Amsterdam Swim Cup in maart 2010 waar onze zwemtoppers zullen strijden voor tickets richting de internationale toernooien van aankomende zomer.“

De ploeg van NZA rond de Omega OSB11

De ploeg van NZA rond de Omega OSB11


Website online
De website van de Amsterdam Swim is online. Hier kunt u alle informatie over het evenement vinden. Kijk op www.amsterdamswimcup.nl voor het laatste nieuws, foto’s, het programma, de side-events en alle informatie over bereikbaarheid en parkeren.

Tagged as: , , ,

6 Comments

 1. Waarom mogen startblokken wel prestatiebevorderend zijn en badpakken niet?

 2. Goede vraag waarop ik geen antwoord weet.
  Uiteindelijk komt het er denk ik op neer dat het zeer subjectief is wat de FINA wel en niet toestaat.
  Maar dat is bij alle reglementswijzigingen.
  Grootste probleem vindt ik de beschikbaarheid van deze blokken. Want ik verwacht niet dat deze (naar verwachting kostbare) blokken snel overal zullen komen te staan. Dus de zwemmers van de clubs waar ze wel staan zijn duidelijk in het voordeel.
  En voor wie er al eens op gestart heeft : kan de schuine rand er ook af ? Kan me namelijk goed voorstellen dat als je de schrede start op een oud blok geperfectioneerd hebt, je niet bij de eerstvolgende belangrijke wedstrijd direct een risico wil nemen met de opstaande rand en een mogelijk verpeste start…..

  Overigens is er nog wel een zeer duidelijke reden waarom het postief is dat de startblokken in Amsterdam vervangen zijn : de scherpe randen.
  De oude startblokken hadden nogal scherpe randen en dus waren er regelmatig mensen die hun voeten of handen er aan open haalden. Dat is nu gelukkig verleden tijd.

 3. 1. Het nut van het snellere blokken ontgaat mij geheel, maar ik zie wel grote verschillen met de prestatiebevordering door badpakken. Voor een blok is het vrij eenvoudig om vast te stellen of het wel of niet aan de regels voldoet en het is ook duidelijk dat iedereen onder dezelfde omstandigheden van start gaat. Bij badpakken weet je nooit wat iemand precies aan heeft/had en wat voor effect het op die persoon voor de betreffende afstand heeft. Tijden en records vergelijken wordt daardoor volstrekt onmogelijk.

  2. Het beschikbaarheidsprobleem is vervelend, maar onontkoombaar als je de regels voor startblokken aan wil passen. In dat opzicht is ieder nieuw blok dat nu geplaatst wordt een stap in de goede richting. Dat sommigen meer mogelijkheden hebben om te oefenen dan anderen geldt niet alleen voor startblokken, maar ook voor alle andere trainingsmogelijkheden.

  3. Vraag voor collega-trainers: Zwemmers met een ouderwetse greepstart zullen nu ook moeten overstappen op de trackstart (stelling). Maar wat doen we met de estafette-overnames?

 4. Waarin verschilt de FINA met ISU? Kijk naar nieuwe pakken die in de schaatssport geintroduceerd worden maar kijk zeker naar de klapschaats die in de tachtiger jaren ontwikkeld werd en in de negentiger jaren volop in gebruik raakte bij de wereldtop. Het gaat mij niet om de badpakkendiscussie op te rakelen maar om aan te geven hoe er binnen 1 bond met 2 maten gemeten wordt (blokken versus badpakken) en er binnen de sportwereld nogal verschillend omgegaan wordt met prestatiebevorderende hulpmiddelen (Fina versus ISU).

  @Joeri ==> als er geen voordeel zou zijn van die nieuwe blokken waarom plaatsen ze ze dan (en dan niet om de scherpe rand in A’dam) en geeft men daar veel geld voor uit? Ik ben het verder niet eens met jouw stelling dat je nooit precies weet wat iemand aan heeft gehad. De regels van voor 1-1-2010 waren toch duidelijk, je was het er niet mee eens maar volgens mij waren ze wel sluitend en dus voor ieder dezelfde mogelijkheden.

 5. @ronald: ik heb volgens mij niet gezegd dat de nieuwe blokken geen snelheidsvoordeel bieden. Het voordeel is alleen voor iedereen gelijk en altijd hetzelfde. Stel dat het 0.2s oplevert. Wat hebben we ar aan om iedereen 0.2s sneller te maken op alle afstanden? Wordt zwemmen daardoor leuker?

  Bij al die verschillende badpakken weet niemand wat de tijdwinst is en of die per persoon, per afstand en per dag verschilt. Op sommige resultaten leken de pakken vorig jaar meerdere secondes tijdwinst op te leveren, terwijl bij sommige andere resultaten de tijdwinst veel kleiner leek. Daardoor kregen tijden veel minder waarde.

  En dat is dan ook precies het verschil met schaatsen. Schaatstijden zijn volstrekt irrelevant. Wereldrecords vallen bij bosjes en worden voornamelijk bepaald door de gebruikte ijsbaan, schaatsen en pakken. Vele middelmatige schaatsers hebben wereldrecords geschaatst. In het zwemmen was het heel lang zo dat wereldrecords alleen voor de echte wereldtoppers waren. De grootheid van een topzwemmer kon worden afgemeten aan de hoeveelheid records en het aantal jaren dat de zwemsport nodig had om die weer te verbreken. Daar is de afgelopen jaren een einde aan gekomen.

 6. @Martin ; de opstaande rand kan er niet af. Wel kan je hem helemaal naar achterschuiven (standje 5) waardoor je nog wel genoeg plek hebt om een normale trackstart uit te voeren. In iedergeval net zoveel plek als normale witte blokken zoals in bijv Alkmaar.

Leave a Response