Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

HZ&PC geniet van eerste NK junioren

Email dit bericht Print dit bericht

Friesch DagbladBron : Friesch Dagblad
Heerenveen – Ze hebben er welgeteld 79 jaar op moeten wachten, maar dezer dagen worden er eindelijk eens nationale juniorenkampioenschappen korte baan onder de vlag van de Heerenveense Zwem- en Poloclub gehouden. Het eigen Sportstad-wedstrijdbad is vanaf gisteren tot morgen het domein van zwemtalenten uit het hele land. Op de openingsdag wees er weinig in de Friese heksenketel op dat zwemmen een individuele sport is.

Ondanks de winterse omstandigheden buiten en de broeierige warmte binnen, zat de tribune van Sportstad gisteren stampvol. Spandoeken van enkele van de zo’n 130 deelnemende clubs sierden de relingen en verder deden werden vooral de stembanden flink op de proef gesteld. Coaches en ploeggenoten floten constant op hun vingers en moedigden hun pupil of teamgenoot hartstochtelijk aan. ,,Al vraag ik me af of ze er iets van meekrijgen”, twijfelt organisatielid Yme Waterlander. ,,Ik heb zelf ook gezwommen en ik ving bar weinig op.”
Naast HZ&PC zijn Orca uit Leeuwarden De Granaet (Dokkum), De Forel (Wolvega), Wetterwille (Burgum), SG Middelse/Skelp (Sint Annaparochie) DZ&PC en RTC (beiden Drachten) de andere Friese verenigingen die van de partij zijn. Succes in de vorm van medailles was er op de eerste dag vier keer.

Willem Kees Roos van Orca pakte brons op de 200 meter rugslag bij de jongens junioren in een tijd van 3.09,53. Even later kreeg Roos ook het zilver omgehangen door zijn 4.08.48 op de 200 meter vrije slag. Jonathan Rozema (DZ&PC) verzekerde zich van brons op de 100 meter vlinderslag met 1.01.62. Marre Andringa (Orca) tenslotte moest genoegen nemen met zilver op de 50 meter vrije slag in 28,65.

De limieten voor deelname aan de NK waren voor deze editie scherper gesteld door de zwembond KNZB, omdat de omvang van het toernooi anders te groot dreigde te worden. Sinds HZ&PC in Sportstad huist, heeft de club uitzicht op het houden van grote kampioenschappen. ,,Deze NK is dan ook een mooi hoogtepunt voor onze vereniging”, stelt Waterlander. ,,Hier hebben we 79 jaar op gewacht. De bond kijkt natuurlijk over onze schouders mee en als het de komende dagen ook goed gaat, zetten we onszelf meteen goed op de kaart.”

Een primeur was er in Heerenveen nog met de 100 meter vlinderslag-wedstrijd als officieus onderdeel van het NK voor twee zwemmers met een lichamelijke beperking. ,,De KNZB wil dat die wedstrijden geintegreerd raken. Zwemmen is ook de uitgelezen sport voor mensen met een beperking. Het is mooi dat die wedstrijden nu in dit toernooi opgaan”, verklaarde Waterlander.

Tagged as:

Leave a Response