Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Aantal NJK limieten valt niet tegen

Email dit bericht Print dit bericht

KNZBOndanks de stevige aanscherping van de limieten is de startlijst van de Nederlandse Junioren Kampioenschappen Kortebaan redelijk goed gevuld. Natuurlijk zijn er een aantal programma’s waarop slechts een handje vol deelnemers voldaan heeft aan de gestelde limieten, maar over het algemeen viel het aantal behaald limieten niet tegen. Of dit nog (gedeeltelijk) toe te schrijven is aan de snelle pakken zal het toernooi zelf uit moeten wijzen.
Wel is het zeer opvallend dat vooral de jongste leeftijden veel meer ‘last’ hebben van de snelle limieten dan de oudere leeftijden. Mogelijk dat daar nog wat bijsturing in de limieten voor nodig is.

Jongens junioren 1
Op de vrijeslag is het Owen van Krimpen die zowel op de 50, 100, 200 als 400vrij bovenaan de startlijst staat. Deze zwemmer die kijkend naar de plaatsen waar hij zijn limieten zwom vooral in de Verenigde Staten te vinden is, lijkt een klasse apart bij de jongste junioren leeftijd. Van de overige zwemmers uit 1997 zijn er maar weinig zwemmers die voldaan hebben aan de limieten op de vrijeslag nummers, totaal over de 4 afstanden zijn het 4 zwemmers met 5 limieten. De rest van het veld wordt gevuld door zwemmers uit de ranglijsten.
Over het algemeen is het sowieso bij de jongste jongens slechts een handvol zwemmers die de limieten haalden. Op de rugslag geen enkel limiet, op de schoolslag 3 zwemmers met 4 limieten, op de vlinderslag geen enkel limiet en op de wisselslag ook 3 zwemmers met 4 limieten. Buiten Owen, die ook nog uitkomt op de 200rug, 100vlinder, 200vlinder, 200wissel en 400wissel, lijkt Max Hermans van HZPC over de totale breedte de nummer 2 bij de junioren 1 met limieten op 400vrij, 200school, 200wissel en 400wissel en plaatsingen via de ranglijst op de 200vrij en 100vlinder.

Jongens junioren 2
Bij de jongens uit 1996 is het aantal deelnemers via gezwommen limieten al een stuk hoger. Op de 100vrij voldeden er volgens de ranglijst precies 12 zwemmers aan de limiet, maar Kyle Stolk (uitkomend onder de KNZB) stond daar nog niet bij. En hij blijkt op de 50, 100 en 200vrij, maar ook de 100 en 200vlinder en 200wissel de jongen met de snelste inschrijftijd te zijn. Op de 100 en 200schoolslag en de 100m rugslag is het Bjorn Scherbeijn van de Scheldestroom die met de snelste tijd richting Heerenveen afreist, op de 400wissel prijkt de naam van Niels Kemperink bovenaan de startlijst. Bart Kolk van One Team Swimming staat als snelste op de 400vrij.

Jongens junioren 3
Weer een jaar ouder en weer wat meer zwemmers die de limiettijden wisten te halen. Geen ranglijsten nodig in deze leeftijd op de 50, 100, 200, 400vrij en 200wissel. Daniel vd Deen lijkt met topklasseringen op de 100, 200rug, 100vlinder, 50, 100vrij en 200wissel de meest veelzijdige zwemmer bij de jongens uit 1995.

Jongens junioren 4
Het beeld bij de oudste jongens junioren is redelijk overenkomstig met dat van de jongens junioren 3. Een aantal afstanden (vooral de borstcrawl) goed gevuld met zwemmers die de limiet hebben gehaald, op de overige afstanden een kwart tot de helft gevuld met de zwemmers uit de ranglijsten. Ensger Kotterink en Jelle Derksen zijn de meest prominente namen op de startlijsten.

Meisjes junioren 1
Of de meiden zijn gewoon een stuk sterker, of de limieten zijn relatief wat makkelijker te halen, feit is dat bij de jongste meiden het overgrote deel van de deelnemers zich geplaatst heeft door de limieten te zwemmen. Zo staan er op de 200m rugslag maar liefst 20 zwemmers ingeschreven met een tijd onder de limiet. Opvallend is dat op de meeste afstanden het vooral de kleinere clubs zijn die zwemmers leveren. Van de grotere clubs zoals de Dolfijn, PSV, DWK of AZ&PC vinden we maar weinig namen terug op de startlijst.

Meisjes junioren 2
Het is dat Lisanne van Avezaath net iets minder is op de rugslag nummers (op zowel de 100 als 200m staat ze als 4e geplaatst), bij alle andere afstanden gaat ze met de snelste tijd richting Heerenveen. Dat zijn dus 10 van de 12 afstanden waarop ze op dit moment de snelste van Nederland is. Het zou mooi zijn als ze die overmacht nog verder weet te bevestigen met een of meerdere kampioenschapsrecords. En ook de Nederlandse records voor 13 jarigen op de schoolslag afstanden lijken niet onhaalbaar.

Meisjes junioren 3
De 200school (1x), 200vlinder (11x) en 400wissel (3x) zijn bij de oudste junioren leeftijd de enige afstanden waarop meiden aan de start verschijnen die de limiet niet hadden gehaald. Op alle andere afstanden worden de series gevuld met werkelijk behaalde limieten. Op de rugslag nummers zullen het waarschijnlijk weer Maaike de Waard en Esmee Bos zijn die het onderling gaan uitvechten. Esmee Bos doet vervolgens op de schoolslagafstanden ook mee voor de medailles, samen met bijvoorbeeld Kristel Hormann en Manon Wiersma. Adaja Stoetman voert de vlinderslagafstanden aan, terwijl Esmee Vermeulen de meest constante naam is op de vrijeslag afstanden. Esmee Bos lijkt verder op de wisselslagnummers de grootste gegadigde voor het goud.

De startlijsten zijn te vinden op de livetiming pagina van de KNZB.

Tagged as: ,

Leave a Response