Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Startlijsten ONK kortebaan beschikbaar

Email dit bericht Print dit bericht

KNZBOver 2 weken worden in Amsterdam de Open Nederlandse Kampioenschappen kortebaan 2009 gehouden. Met de EK kortebaan in het weekend ervoor is het altijd weer afwachten welke toppers er wel en welke er niet aan de start verschijnen. Gelukkig blijkt uit de startlijsten die gisteren online verschenen dat er een behoorlijke groep is die het na het EK kortebaan ook nog zal starten op de ONK. Zo vinden we direct op de eerste dag Arjen van der Meulen, Job Kienhuis,  Sharon van Rouwendaal, Femke Heemskerk, Nick Driebergen, Robin van Aggele, Thijs van Valkengoed, Moniek Nijhuis, Lia Dekker, Tessa Brouwer, Loes Zanderink, Joeri Verlinden, Bastiaan Tamminga, Ilse Kraaijeveld en Saskia de Jonge terug. De dames die het drukke programma met Worldcups en de EK kortebaan doen (Ranomi, Inge en Hinkelien) zijn wel afwezig in Amsterdam.

Opvallend detail in de startlijst van de estafettes bij de dames (met dank aan Rick Beerendonk voor het opmerken) is dat er een Deense Nationale ploeg is ingeschreven. De vraag die hierbij direct opkomt is of dat wel kan. In de bepalingen staat over deelname door buitenlandse zwemmers : Deelname aan de ONK staat open voor buitenlandse zwemmers. Zij moeten voldoen aan dezelfde bepalingen en limieten als de overige zwemmers. Bij hun inschrijving moet voor elke ingeschreven limiettijd een afschrift van de betreffende wedstrijduitslag worden gevoegd.
Voor Nederlandse deelnemers is het zover bij ons bekend niet toegestaan om als Nationale ploeg aan een estafette deel te nemen en dus zou datzelfde ook voor buitenlandse ploegen moeten gelden ?

Startlijst ONK kortebaan 2009

Tagged as: ,

14 Comments

 1. Enige ONK’s terug heeft Nederland ook met meerdere nationale team deelgenomen in de estafettes. Zij werden echter niet meegenomen in de medailles. Daarnaast zijn de reglementen volgens mij zo aangepast dat sporters ook namens een RTC/NTC kunnen worden ingeschreven. Een nationale ploeg moet dan ook geen probleem zijn.

  Heb je gezien dat er een Bo Wullings is ingeschreven op “vereniging” KNZB. Zelfde zagen we vorig jaar bij Sharon van Rouwendaal. Je moet minimaal een jaar lid zijn van een KNZB vereniging voordat je (als “buitenlander”?)mee mag doen met een N(J)K. Volgens mij is er zo’n soort regel.

  Met de buitenlanders komt er op sommige afstanden zo bovenin wel wat meer strijd. Er waren nummers waarop je bij het zwemmen van series je verzekerd was van finales. In het buitenland kunnen zwemmers over het algemeen veel beter series-finales zwemmen (tactisch). Dus misschien kunnen we wat van ze leren?

 2. Behalve de Deense damesploeg staat bij de 4×100 vrij heren: “Swiss Swimming Federation”

  Als je dan buitenlanders toelaat, dan moet je wel iedereen in de gelegenheid stellen onder dezelfde condities te deel te nemen. Waarom mogen de Nederlanders niet naar eigen inzichten teams maken?

 3. Bo Wullings is gewoon Nederlands, maar traint sinds 2 seizoenen bij een Amerikaanse universiteit. Maar, volgens hun regels is het niet toegestaan om onder een andere club uit te komen, in dit geval De Dolfijn, dan de eigen universiteit.

 4. @Tom

  Ik vind die strijd met onbekende buitenlanders niet boeiend. Er vallen twee dingen op. De deelnemende buitenlanders concureren niet met onze toppers, maar met de subtoppers. Juist voor die subtoppers is het NK hét event van het jaar. Als je dan met 4 Nederlanders in de finale gaat strijden vanuit baan 1,3,4 en 8 dan heb je niet echt spannende wedstrijd. Of erger, er zijn een aantal nummers met maar 3 Nederlanders in de top 8. Dan vindt de medaille strijd dus plaats op tijd tussen de A- en B-finale. Een Nationaal Kampioenschap onwaardig!

  Het halen van een NK finale was vroeger een doel. Nu hangt het van de willekeur van de buitenlandse deelname af of je een finale kan halen.

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik met het zien van deze startlijsten erg gedemotiveerd raakt. Ik hoop dat mijn zwemmers verbeteren ten opzichte van afgelopen jaar, maar zie ook dat we er ondanks eventuele verbeteringen in aantal finaleplaatsen flink op achteruit gaan. Waar is dan de beloning voor hard trainen?

 5. Een korte blik in de startlijsten levert op dat er maar een paar afstanden zijn waarop 8 of meer buitenlandse deelnemers staan. De kans op een C-finale (zoals in de bepalingen opgenomen bij 8 of meer buitenlandse deelnemers in de A- en B-finale) is dus zeer klein. Dus in (vrijwel) ieder programma zal de aanwezigheid van buitenlanders ten koste gaan van finale plaatsen voor de Nederlandse zwemmers. Alleen bij precies 8 buitenlandse finalisten zijn er 16 plekken voor Nederlanders.

  Misschien is de oplossing die in Amerika regelmatig gebruikt wordt, dat buitenlandse deelnemers alleen in B- en C-finales kunnen starten (en dus niet in de A-finale) een optie voor de toekomst ? Het veranderd niets aan het totaal aantal finale plekken voor Nederlandse deelnemers, maar zorgt er wel voor dat de strijd om de medailles gestreden kan worden door 8 zwemmers die naast elkaar liggen.

 6. Wat als er minder dan twee nederlanders in de A-finales terecht komen. Telt de snelste nederlander uit de B-finales dan voor de NK-medailles?

 7. Of zoals in Frankrijk bij de kortebaan kampioenschappen. Er mag maar 1 buitenlander in de (A) finale meedoen.
  Maar geef inderdaad de Nederlanders kans om samen voor de medailles te strijden.

 8. De deelnemeraantallen vallen me behoorlijk mee, Zijn we met zijn allen toch harder gaan zwemmen dankzij de verscherpte limieten? Of doen er nu meer buitenlanders mee? Of zitten er veel limieten tussen die zonder supersonische pakken niet meer gehaald worden?

  Wel jammer: Marjolein Delno staat 3e op de 200 vlinder jeugdranglijst, maar mag niet meedoen vanwege geen limiet. Haar mogelijke medaille gaat nu naar een meisje ’95 (zonder limiet) dat tenminste 4 seconde langzamer is ingeschreven. op diezelfde 200 vlinder meisjes mogen verder meisjes meedoen (top8) die de juniorenlimiet niet halen. Er zijn dus snellere (en jongere) juniorenmeisjes die geen NK mogen zwemmen. Leuk die top8-regel (erg leuk zelfs), maar van mij mogen ze dat voor alle junioren- en jeugdzwemmers doen. Dat voorkomt dergelijke rare situaties.

 9. Met Nayade zijn we al geruime tijd bezig om deelname aan de NK als estafette-team van studenten verenigingen mogelijk te maken. Wat ons betreft onder dezelfde voorwaarden als een RTC of NTC, dus eventueel ook buiten mededinging.

  Frustrerend om nu te zien dat er wel buitenlandse teams staan ingeschreven, maar dat wij bijvoorbeeld op de 4×100 vrij niet met twee teams (3.27 en 3.32) mogen deelnemen.

 10. Er is soms geen touw aan vast te knoppen. Kijk b.v.naar de 400m heren vrij. Daar staan weer buitenlandse jongens met een tijden van 3.55 in een 50m bad buiten de rechtstreekse finale terwijl een nederlandse jeugdzwemmer in zijn eentje in
  een van de buitenbanen moet gaan zwemmen.

 11. Misschien begrijp ik het niet ???

  ONK … OPEN Nederlandse Kampioenschappen Korte Baan.
  Er wordt hier gepleit voor een NK? Ik ben benieuwd waarom die dan in het verleden is afgeschaft.
  We kunnen de medailles ook gewoon op 1 januari bij een nieuwjaarsborrel o.b.v. de ranglijst uitdelen, zijn we lekker snel klaar.
  Een limiet moet gewoon gezwommen worden in de daarvoor aangegeven periode.
  We moeten blij zijn dat zo kort na de EK KB zoveel toppers nog aan de start staan

 12. Er staan inderdaad veel buitenlanders in de rechtstreekse finale op de 400 en 1500 meter. Andere finales zijn natuurlijk nog niet bekend.

  Dit gaat, naar mijn mening, ten koste van het Nederlandse Kampioenschap. Hoe ga je dat met de medailles doen als er maar twee nederlanders in de finale staan (zie ook opmerking Tom) ?

  Dit mag je geen (Open) Nederlands Kampioenschap noemen. Een tweede internationale wedstrijd in vier weken.

 13. De 1500m is zondag. Als je de buitenlanders `s-ochtends indeelt kunnen zij zondagmiddag weer op tijd naar hun vaderland afreizen.Voor de meeste zal ook maandagochtend de wekker weer gaan.
  ER vindt dan een echte Nederlandse finale plaats. Op de 400m ligt dat moeilijker zie mail Bastiaan.

 14. Berichtje op KNZB site gelezen m.b.t. NJK?
  I.v.m. te weinig deelname, worden er ranglijsten gebruikt tot nr.16.
  Bijstelling limieten is op komst…..

Leave a Response