Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Open Nederlandse kampioenschappen dag 3 (video)

Email dit bericht Print dit bericht

KNZBTerwijl het buiten steeds witter en witter werd, stond vandaag de 3e dag van de Open Nederlandse Kampioenschappen kortebaan op het programma. De afgelopen dagen waren er al aardig wat leeftijdsrecords gesneuveld plus een aantal senioren records. Die eerste waren wel te verwachten, de tweede categorie was na alle aanscherpingen in snelle pakken toch wat onverwachts. Vandaag was het Rieneke Terink die nog een extra Nederlands record aan het lijstje toevoegde en wel op de 400m wisselslag. Op die afstand verbeterde zij haar eigen record van een jaar geleden met ongeveer 1,5 seconden tot 4:36.91. Een klasse tijd, zeker aangezien het vorig jaar dus in een LZR ging en dit jaar in een 2010-goedgekeurd textielen badpak.
In het kielzog van Rieneke was er in diezelfde finale ook een Nederlands record 16-jarigen te melden voor Sharon van Rouwendaal. Met 4:43.00 bleef zij 0.75 onder haar eigen recordtijd.

Op het gebied van de leeftijdsrecords was er ook al het een en ander te melden tijdens de series in de ochtend. Zo kwam Esmee Vermeulen op de 800m vrijeslag tot maar liefst 5 (!) records. In de race die eindigde in 8:43.83, een nieuw Nederlands Junioren record + 13-jarige record, zwom ze ook op de 200m split een NR 13-jarige en een NR junioren + 13-jarige op de 400m split. Haar records aan de finish betekende dat er weer een record van Kirsten Vlieghuis uit 1989 uit de boeken verdween, alsmede het junioren record van Karen Wammes uit 1991.
Op de 50m vlinderslag was er een nieuw Nederlands record voor 18 jarigen voor Tim van Deutekom. Met 24.23 werd het record van Pieter van den Hoogenband doorgestreept. Die kwam in 1996 tot 24.71. In de finale wist Tim zich helaas met 24.41 niet verder te verbeteren.
In de B-finale van de 50m schoolslag wist Roy Smeenge dat wel te doen en met zijn 28.93 schrapte hij het oude record voor 16 jarigen van Lennart Steekelenburg. In de ochtend was hij met 29.23 nog net te kort gekomen, maar in de finale ging de 29.20 van Lennart uit 2002 er wel aan. Lennart, op de weg terug van een liesblessure won de A-finale in 27.89.

Helaas geen eigen opnamen dit keer, dus alleen de erg korte uitzending van de NOS. Leuk dat zelfs als het voetbal volledig wordt afgelast er niet meer tijd dan 3 minuut 39 beschikbaar is :

Tagged as: , , , ,

5 Comments

  1. Esmee Vermeulen zwom als startzwemster van de 4×200 vrij dames naar 2.01.66! Ook een dubbel record.

  2. stelling: de 2010-badpakken voor dames zijn niet heel veel minder prestatiebevorderend dan de 2009-modellen.

  3. Er waren ook een aantal jeugdzwemmers (jongens) die in het 2010-textiel aardig goed zwommen, zelfs een aantal NR aanscherpten. Wellicht hebben we momenteel gewoon een blik goede zwemmers met en zonder prestatiebevorderend materiaal.

  4. “stelling: de 2010-badpakken voor dames zijn niet heel veel minder prestatiebevorderend dan de 2009-modellen.”

    Mee eens. Verschillen tussen de 2008 LZR en 2010 LZR zijn marginaal t.o.v. zwemkleding van voor de Pro.

    Voordeel is dat de records niet al te lang blijven staan (vooral bij de dames omdat die een heel pak dragen).

  5. Toch het resultaat van de “bestendige” aanpak van de KNZB met MOZ en selecties :-)

Leave a Response