Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Nayade Eindhoven pakt opnieuw de dagzege in de studenten competitie

Email dit bericht Print dit bericht

NayadeAfgelopen weekend was er de tweede ronde van de Nederlandse Studenten Zwem Kompetitie (NSZK). Na de eerste editie in Maastricht was het Nayade uit Eindhoven die aan de leiding ging in het algemeen klassement met een voorsprong van 28 punten op Spons Amsterdam. In Leiden vond de tweede competitie wedstrijd ditmaal plaats en werd er een felle strijd gestreden. Met een nieuw record van 380 deelnemers was het druk in zwembad de Zijl. Om 13.00uur werd er traditie getrouw begonnen met een mixestafette. Deze ronde stond de 4×50 schoolslag op het programma. In een hevige strijd tussen de zwemmers van Spons en het bestuur van Nayade was het Spons die de eerste afstand had gewonnen. De toon was gezet voor een strijd, die zich zou gaan ontbranden. In de prognose bleek al dat het seconde werk zou gaan worden op het eind van de rit. De 50 vlinder bij de mannen was een prooi voor de thuiszwemmende vereniging Aquamania, Arjan Assink (26,07) en Tom Maassen (26,54). Bij de vrouwen ging de winst in 29,37 naar Stephanie Rombout van Nayade gevolgd door Mandy van Wakeren voor Spons in 29,57. De 100 vrij kende 64 deelnemers bij de heren en 40 bij de vrouwen. Het waren Peter van Heukelem (Nayade) en Hedwig Kikkert (Golfbreker) (tevens oud ploeggenoten bij Trivia Groningen) die de winst pakten in respectievelijk 51,63 en 59,14.

Op de 50 schoolslag heren was het Kevin Hondsmerk (Nayade) die de winst pakte voor Dennis de Groot (Natatilis) in 30,73 om 31,50. Bij de dames vochten Mea Ferraira (Aquamania) en Rachel Nemelc (Spons) om de winst, Mea won in 36,12. Dit maal stond de 200 vlinderslag op het programma en iedereen weet hoe zwaar dat kan zijn. Elke ploeg moedigden hun helden en heldinnen aan, Emile Manni (Natatilis, 2:15,57) en Winnie Timans (Golfbreker, 2:29,79) waren de sterksten en zorgden voor mooie punten voor hun club.

Het was tijd om de sprintkanonnen los te laten onder de studenten, de 50 vrij. Bij zowel de heren als de dames was het een nek aan nek race tussen drie toppers. De winst bij de heren ging naar Arjan Assink (Aquamania) in 23,90, gevolgd door twee heren in 23,97 (Tom Lommers Nayade) en Michiel Punter (Piranha). De dames van Spons maakten een dubbelslag. Mandy van Wakeren won in 28,00 gevolgd door Ingrid Bank (28,03).
Tom Odding (Spons) deed van zich spreken op de 100 meter schoolslag voor heren, hij won na diskwalificatie van Kevin Hondsmerk (Nayade) in 1.07,18. Stephanie Rombout (Nayade) legde een mooie 100 meter schoolslag af bij de dames in 1.14,84 en pakte op deze manier de winst van het programmanummer. Ruud van Bommel (Nayade) bleek de meest veelzijdige sprinter te zijn en voegde weer een overwinning toe aan het team van coach Koen de Haan. Hij won de 100 meter wisselslag in 1.01,11. Bij de dames werd het een afgetekende overwinning voor Hedwig Kikkert van de Golfbreker in 1.09,23.

Jeroen Beemster bleek de beste inhoud te hebben op de 200 vrij en pakte de overwinning in 1.57,71. Marlies Reinders (de Golfbreker) deed dit niet dunnetjes over, maar won met iets meer dan 6 sec op de rest van het veld. Marlies zwom een tijd van 2.08,79. Aangekomen bij alweer het laatste programma voor individuen was het Nayade dat tweemaal de winst wist te pakken op de 100m rugslag. Bij de mannen ging Peter van Heukelem af op een 59,07 en Josje van Houwelingen zette de klok stil op 1.06,91 in het vrouwencircuit.

Op elke korte afstand tellen twee personen mee voor het puntentotaal van een vereniging en op de langere afstanden één zwemmer. Er vielen tijdens de gehele wedstrijd op de individuele afstanden geen grote klappen tussen de directe concurrenten Nayade en Spons. Wie de dagwinst zou pakken, zou dan ook spannend blijven tot de prijsuitreiking. Maar om de dagwinst binnen te halen tellen de estafettes ook mee. Zij het maar 1 team op elk estafette programma, het kan wel van grote invloed zijn op de uitslag. Daarom leidt dit slot programma tot grote sensatie in het zwembad waarbij alle zwemmers, fans en overige geïnteresseerde de zwemmers staan aan te moedigen. Deze sensatie leiden er toe dat de dames en heren van Nayade boven zichzelf uitstegen, wonnen en hoe? Tom Lommers, Kevin Hondsmerk, Ruud van Bommel en Peter van Heukelem lieten van zich spreken met een nieuw NSZK-record op de 4×50 vrij. Met 1.34.44 zouden ze dit jaar 2009 stijgen tot een 5e plaats in de KNZb seizoensranglijsten. Wat de heren deden op de vrije slag deden de vrouwen bijna geheel over. Josje van Houwelingen, Stephanie Rombout, Maike op het Veld en Marianka Peeters werden opgejaagd naar een tijd van 2.02,73. Ze kwamen jammer genoeg net te kort voor een NSZK record, maar op een NK-sprint zouden ze niet misstaan.

Na een prachtige en vooral snelle wedstrijd was het wachten tot de uitslag, die om middernacht bekend gemaakt zou worden. Een Chinese maaltijd voor alle zwemmers na afloop van de wedstrijd, was een welkome beloning na het harde werken en met als toetje het feest met als thema Gangs and Gangsters. Het bier werd door velen al snel gevonden en dit maakte het wachten op het spannende moment van de prijsuitreiking aangenamer. Na middernacht was het dan zover dat het NSZK stichtingbestuur het woord nam en overging op de bekendmaking van de uitslag. Met een minimaal punten verschil van 5,7 op de concurrent Spons uit Amsterdam, wist Nayade voor de tweede keer dit seizoen de eerste plaats te bemachtigen. Nayade gaat nu in het algemeen klassement aan kop met een minimale voorsprong van 34 punten, het blijft dus nog steeds reuze spannend wie zich na 4 wedstrijden NSZK kampioen 2009-2010 mag noemen.

De overwinning werd goed gevierd en het feest kende geen einde voor velen tot dat iedereen om 04.00uur weer naar buiten werd gesluisd. Grootse complimenten naar de organisatie van Aquamania die een buitengewoon goed weekend hebben neer gezet voor de studentenzwemmers.

De volgende studenten wedstrijd is de NSK in Delft op 20 februari waar iedere HBO en WO-student aan mag deelnemen zonder lid te zijn van een studentenvereniging.
Meer info over studentenzwemmen is onder andere te vinden op http://nszk.hyves.nl/

Uitslag van NSZK 2 Leiden
Puntenranglijst

Tagged as:

1 Comment

  1. Namens de commissie ook alle deelnemers bedankt voor een gezellig wedstrijd en een super feest!

Leave a Response