Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Kranten lyrisch over aanpak Marcel Wouda

Email dit bericht Print dit bericht

Marcel Wouda

Marcel Wouda

Jammer genoeg viel zijn absolute hoogtepunt, een wereldtitel in 1998, precies tussen de Olympische spelen van Atlanta (1996) en Sydney (2000) in. En in die periode was vooral zijn clubgenoot Pieter van den Hoogenband in de spotlights te vinden. Mede daarom heeft Marcel Wouda misschien als zwemmer wat minder aandacht gekregen dan hij eigenlijk had verdiend. Na zijn carrière als zwemmer stapte hij vrij geruisloos over naar het vak van trainer en na een tijdje als bondscoach junioren/jeugd kwam hij terug op het oude nest bij PSV. Daar ging hij aan de slag met een zeer diverse groep zwemmers, van lange afstandszwemmers als Maarten van der Weijden en Linsy Heister, tot korter werk specialisten Hinkelien Schreuder en Inge Dekker. Het verhaal rond Maarten en de Olympische 10km in Beijing kennen we allemaal, maar in de afgelopen tijd en zeker in het afgelopen weekend bleek dat ook de zwemmers in het binnenbad zich prima ontwikkelen onder de hoede van Marcel. Voor veel kranten de aanleiding om de man achter de 10 gouden medailles van het Nederlandse team afgelopen weekend bij de EK kortebaan eens uit te lichten.

Onbevangen naar tien Europese zwemtitels
Bron : de Volkskrant

AMSTERDAM – Op de vraag of Inge Dekker in Istanbul aan een tweede carrière is begonnen, aarzelde Marcel Wouda een moment. Een tweede carrière is veel gezegd, vond hij, liever heeft de trainer het over ‘een eerste stap in de goede richting’.

Inge Dekker (24) eiste samen met Hinkelien Schreuder (25) de aandacht op tijdens de EK kortebaan in de Turkse hoofdstad. Beide zwemsters verzamelden op de valreep van 2009 vijf Europese titels. Toevallig of niet delen ze hun trainer: Marcel Wouda. Die bagatelliseerde zijn eigen invloed: ‘Ik doe gewoon mijn werk en probeer het programma voor iedere zwemmer te optimaliseren.’
Tamminga

Wouda, de enige mannelijke Nederlandse wereldkampioen (1998, 200 meter wisselslag), zei dat hij in Turkije net zo genoten heeft van de finaleplaats en het nationale record van Bastiaan Tamminga op de 50 meter vlinderslag. ‘En dat in de herfst van zijn carrière.’

Maar het waren de tien Europese titels die Schreuder en Dekker veroverden, die opvielen. Schreuder won de 100 meter wisselslag en de 50 meter vrije slag, Dekker de 100 meter vrije slag en de 100 meter vlinderslag. Op de 50 meter vlinderslag stonden ze opvallend genoeg naast elkaar op het hoogste treetje. Ze leverden tevens een bijdrage aan de titels en de wereldrecords op de 4 x 50 meter wisselslag en 4 x 50 meter vrije slag.
Dekker

Hij was verrast, vertelde Wouda, toen Dekker na de WK in Rome bij hem aanklopte. Het toernooi werd individueel voor Dekker, die wederom haar zenuwen niet de baas was, een deceptie. ‘Zoals het ging, wilde ik niet meer. Ik moest iets anders gaan doen’, zei Dekker daar zelf over in Istanbul.

Binnen het Nationaal Zweminstituut Eindhoven (NZE) stapte ze over van de groep van Jacco Verhaeren naar die van Wouda. Die overstap kwam op het juiste moment, hoewel de trainer op zijn hoede blijft. ‘Het zal heus nog wel eens misgaan. Iets wat al zo lang speelt, verander je niet van de ene op de andere dag.’
Mentale vaardigheden

Het was geen geheim, zei Wouda, dat er op het terrein van de mentale vaardigheden nog een wereld te winnen was met Dekker. Het is een belangrijk onderdeel van het plan dat ze samen schreven. Wat daar precies instaat, wil Wouda niet kwijt. ‘Inhoudelijk is dit iets tussen Inge en mij. Daar is het vertrouwen op gebaseerd.’

Dat Dekker vrijdag het directe duel met Ranomi Kromowidjojo winnend afsloot en zondag een race in haar voordeel besliste (100 meter vlinderslag) die ze eigenlijk niet had kunnen winnen, vertelde Wouda dat zijn zwemster vooruitgang heeft geboekt. ‘Dit moeten we nu omzetten naar de langebaan. De uitdagingen zijn in de zomer van 2010 nog groter.’
Herfst carrière

De oud-zwemmer zei zichzelf in Dekker te herkennen. Wouda verzamelde ook pas in de herfst van zijn carrière de grote, aansprekende prijzen. Hij vond ook pas laat de juiste balans tussen concentratie en ontspanning. ‘De gevoelens die ze heeft zijn voor mij herkenbaar als coach. Ik heb ze als zwemmer ook meegemaakt. Alleen is de oplossing voor iedereen anders. Ik heb het anders gedaan dan dat Inge het nu moet doen.’

De zwemster zegt dat ze heeft geaccepteerd dat de nervositeit er voor een race gewoon bij hoort. Vroeger dacht ze dat ze vooral niet zenuwachtig mocht worden. ‘De belangrijkste stap is gezet tijdens de wereldbeker’, vertelt Wouda. ‘Ze heeft heel veel wedstrijden gezwommen, ze heeft leren racen en omgaan met wisselende omstandigheden.’
Wereldbekercyclus

Datzelfde gold volgens hem voor Schreuder, die per se wilde deelnemen aan de wereldbekercyclus. ‘Ze is de hele wereld over geweest, de puzzelstukjes zijn op hun plek gevallen. Ze wint haar races, net als Inge, dankzij haar technische capaciteiten.’

Dankzij Dekker en Schreuder sloot Nederland de EK als nummer één van de medaillespiegel af. De ploeg veroverde bij de EK, waar voor het laatst in de snelle pakken van polyurethaan werd gezwommen tien gouden, drie zilveren en een bronzen medaille.

Gouddelvers, met hulp van Wouda
Bron : Eindhovens Dagblad

ISTANBOEL – Hinkelien Schreuder en Inge Dekker waren samen goed voor acht van de tien gouden medailles van Nederland op het Europees kampioenschap kortebaan in Istanboel. Dat zijn ook acht medailles voor hun coach Marcel Wouda.

Dekker won gisteren op de laatste dag van de EK kortebaan goud op de 100 meter vlinderslag in een nieuw Nederlands record (55,74). Schreuder volgde later op de middag met goud op 50 meter vrij in een tijd (23,32) die slechts zevenhonderdsten van een seconde verwijderd bleef van het wereldrecord van Marleen Veldhuis.

Daar baalde Schreuder maar een beetje van. “Ik voelde vanochtend al dat mijn lichaam vermoeid was na zo’n paar dagen racen, dus ik dacht kijken wat eruit komt. Ik zat er heel dicht tegenaan, maar het is mijn snelste tijd ooit in elk geval. Het was een geweldig toernooi voor mij en voor de hele Nederlandse ploeg. Het went nooit om als eerste te eindigen, dat is altijd mooi.”

Schreuder zwemt al sinds 2007 onder Marcel Wouda en boekte vooral dit najaar veel succes in het wereldbekercircuit op de kortebaan. Ze veroverde ondermeer het wereldrecord op de 100 meter wisselslag. Afgelopen september stapte ook Dekker over naar de groep van Wouda bij Nationaal Zweminstituut Eindhoven.

Dekker beleefde in Istanboel haar wedergeboorte. Weg was het meisje dat het in individuele finales telkens verloor van haar faalangst. Ze schreef drie individuele afstanden op haar naam en veroverde ook twee keer goud op de estafette. Je zou denken dat ze daarmee de meest succesvolle zwemster van de Nederlandse equipe in Turkije zou zijn, maar Schreuder presteerde precies hetzelfde. Ze deelden zelfs het goud en een nieuw Nederlands record op de 50 meter vlinder.

Er was meer succes voor coach Wouda. Ook zijn pupillen Bastiaan Tamminga, Joeri Verlinden en Job Kienhuis verbeterden in Istanboel verschillende persoonlijke records. Leuk detail: Kienhuis zwom op weg naar een nieuw nationale record op de 1500 vrij ook het Nederlandse record op de 800 meter uit de boeken dat al dertien jaar op naam stond van Wouda.

Wat Wouda voor heeft op zijn collega’s bij de nationale zweminstituten als Jacco Verhaeren en Martin Truijens is tien jaar ervaring als zwemmer op internationaal topniveau. Zijn pupillen weten dat hij precies begrijpt wat zij meemaken. Vooral Dekker profiteert van Wouda’s ervaringen als zwemmer, ook hij worstelde lang met de druk om te presteren en kwam pas relatief laat tot echt grote successen. “Zonder Marcel was het niet gelukt”, zei Dekker in Istanboel.

Wouda zelf is de laatste die op zijn eigen rol in het succes van zijn zwemsters zou wijzen. “Deze zwemmers zijn zulke exceptionele talenten en zij doen het. Ik ben meer een middel om er te komen. Ik ben hartstikke trots op ze en ben blij dat mijn programma goed uitpakt, maar Inge heeft drie jaar bij Jacco gezeten en daar een geweldige basis opgebouwd. Het is niet zo dat haar succes opeens mijn verdienste is. Dat is de verdienste van het Nederlandse zwemmen. We hebben een geweldige structuur staan waarin wij als coaches onszelf kunnen zijn en ons eigen ding kunnen doen, maar waarin er ook uitstekend wordt samengewerkt door de coaches onderling. Dat is de gemeenschappelijke deler waar deze successen op gebaseerd zijn.”

Nederlandse zwemploeg oogst goud op EK
Bron : NRC Handelsblad

Rotterdam, 14 dec. Ondanks zijn indrukwekkende lengte opereert Marcel Wouda bij zwemtoernooien meestal in de schaduw van Nederlands bekendste coach, Jacco Verhaeren. Maar de Europese kampioenschappen kortebaan (25 meter) in Istanbul bevestigden nog eens dat de aanpak van Wouda zeker zo succesvol is als die van zijn vroegere coach. Wouda kon amper bijhouden hoeveel gouden medailles zijn pupillen Hinkelien Schreuder en Inge Dekker opvisten.

De spectaculaire oogst van de twee zwemsters aan de Bosporus lijkt geen toeval. Beiden stapten over naar Wouda (37) op een moment dat hun carrière vastzat, en het plezier in hun sport grotendeels was verdwenen.

Schreuder maakte de overstap naar Wouda twee jaar geleden, na de mislukte wereldkampioenschappen langebaan in Melbourne (2007). De 25-jarige alleskunner uit Goor ploeterde een aantal jaren onder verschillende coaches, maar vond in Eindhoven onder Wouda het plezier in het zwemmen terug en laat sindsdien zien waarom zij als junior al als het grote talent van Nederland werd gezien. Schreuder behaalde in de Abdi Ipekçi Arena in Istanbul een ongekend aantal gouden medailles: vijf, waarvan drie op een individueel nummer (50 wissel, 100 vlinder, 50 vrij).

Inge Dekker kon dezelfde indrukwekkende waaier aan eremetaal overleggen. De geboren Drentse, 24 jaar oud, bloeit weer op sinds zij zich na de WK langebaan in Rome, afgelopen zomer, bij de trainingsgroep van Wouda aansloot. Zij trainde drie jaar aan de ‘andere kant’ van het zwembad in Eindhoven, onder Verhaeren, maar had „het gevoel dat ik niet meer vooruit ga”, zo motiveerde ze in september haar overstap. Dat gold vooral het laatste jaar, sinds de Spelen van Peking (2008), waar ze, ondanks de gouden estafettemedaille, tegenviel op de individuele nummers.

Maar in Istanbul was weinig te merken van de spanningen die haar haar hele leven achtervolgden bij het zwemmen van finales en profiteerde ze volop van de afwezigheid van Marleen Veldhuis, die zwanger is en voorlopig niet in wedstrijdverband zwemt. Dekker won de 100 vrij met minimaal verschil van Ranomi Kromowidjojo, maar moest, typerend genoeg, op de 50 vlinder het goud delen met Schreuder.

Beide pupillen van Wouda waren vrijdag precies even snel. Bij de estafettes zwommen de vrouwen wereldrecords op de 4×50 vrij en 4×50 wissel. Gisteren sloot Dekker haar toernooi sensationeel af met haar vijfde gouden medaille, op de 100 vlinder.

Wouda kent het klappen van de zweep. De uiterst veelzijdige zwemmer vocht jarenlang als enige Nederlandse man in de wereldtop – voordat hij gezelschap kreeg van Pieter van den Hoogenband. Wouda is nog steeds de enige Nederlander die een wereldtitel langebaan op zijn naam schreef, de 200 wissel (1998). Hij geldt als wegbereider voor de wederopbouw van het Nederlandse zwemmen in de jaren negentig.

Inmiddels maakt hij in Eindhoven dus naam als coach. Vorig jaar vierde hij zijn grootste succes, als de man achter de olympische gouden medaille van marathonzwemmer Maarten van der Weijden, in Peking. Sinds het vertrek van Van der Weijden werkt Wouda met een bont gezelschap van zwemmers, zoals de sprinters Schreuder en Dekker, maar ook marathonzwemster Linsy Heister. Zijn pupillen roemen vooral de persoonlijke manier waarop Wouda elke zwemmer benadert en de rust die hij daarbij uitstraalt.

De Nederlandse successen in Istanbul hielden overigens niet op bij de groep van Marcel Wouda. Ook voor Robin van Aggele (100 school) en Moniek Nijhuis (50 school) waren er verrassend Europese titels.

De dertiende EK kortebaan markeren ook het einde van een tijdperk. Het was het laatste evenement waarbij zwemmers zich mochten hullen in de supersnelle pakken die sinds februari 2008 werden geïntroduceerd.

Sindsdien werden in de pakken van polyurethaan en andere kunststoffen precies 245 wereldrecords gezwommen, op lange- en kortebaan. „We gaan er in Istanbul nog één keer een feestje van maken”, kondigde Kromowidjojo twee weken geleden bij de Swim Cup in Eindhoven al aan. Zij profiteerde er inderdaad nog één keer van, zaterdag. Samen met Schreuder, Nijhuis en Dekker zwom ze een fenomenaal wereldrecord op de 4×50 meter wissel, ruim drie seconden sneller dan het oude: 1.42,69.

Vanaf 1 januari, als de zwemmers terugkeren naar het textieltijdperk, is het gedaan met de glimmende pakken. Het kan volgens kenners jaren duren voordat er weer een officieel wereldrecord wordt gezwommen.

Tagged as: , , ,

Leave a Response