Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Jeugdranglijsten NWK zonder 50m bad tijden ? (update)

Email dit bericht Print dit bericht

KNZBIn de bepalingen van de NK kortebaan staat al sinds jaar en dag dat de limieten gezwommen mogen worden in zowel een 25m als 50m bad. Dit levert doorgaans weinig problemen op omdat de meeste zwemmers vaker in een 25m bad zwemmen en voordeel halen uit de keerpunten, dus het merendeel van de zwemmers zal zijn limieten behalen in een 25m bad. Mocht er dan toch nog een zwemmer zijn die een bepaalde afstand niet heeft gehaald, dan kan er altijd nog gebruik gemaakt worden van sterke prestaties in een 50m bad, bijvoorbeeld bij de NK zomer ervoor.

Met ingang van het komend NWK wordt er voor de jeugd leeftijden echter ook gebruik gemaakt van de top-8 bij de jeugd. Deze zwemmers mogen sowieso inschrijven, ook al hebben ze niet voldaan aan de limiet. Een mooie manier om de leegloop door de wel erg snelle limieten enigszins te beperken. Maar dan moet het wel goed geregeld zijn. In een eerder artikel gaven we reeds aan dat de ranglijsten verre van compleet zijn en nu viel ons nog wat anders op : de ranglijsten bevatten alleen 25m bad tijden. Nu lijkt dat op het eerste oog geen probleem, maar er kleven toch wat nadelen aan. Zo kan een zwemmer die een sterk NK (50m bad) in de zomer heeft gezwommen, die tijd alleen gebruiken als het een limiet was. Past de tijd wel in de top 8 maar was het geen limiet, dan heb je pech gehad. Voor het gemak even alleen de meiden, want daar zal de ‘top-8-regel’ buiten de vrijeslag nummers ongeveer de helft van de zwemmers opleveren die mogen starten op de NWK :

100rug : Michelle de Bruijn (TRB-RES).
In het 50m bad zwom ze 1.08.90, wat de 8e tijd was geweest.
100vlinder : Michelle de Bruijn (TRB-RES)
Dit keer in een 50m bad 1.08.14, in een 25m bad is ze niet verder gekomen volgens de ranglijsten als 1.10.66 (12e). Op dezelfde afstand kwam Maartje de Wit (WVZ, voorheen SG Westland Dijkglas) tot 1.09.23 in het 50m bad, wat plaats 7 had betekend, nu valt ze er met 1.11.20 als 13e buiten.

Deze 2 zwemsters hadden op basis van hun 50m bad tijd keurig in de top 8 gestaan, ware het niet dat de KNZB bij het opstellen van de ranglijsten die tijden dus niet heeft meegenomen. En dan valt het nog maar af te wachten welke uitslagen er allemaal niet naar bij de KNZB binnen zijn gekomen/niet goed zijn verwerkt.

Update : We hebben de volgende vragen neergelegd bij de KNZB :
Waarom zijn de 50m bad tijden niet opgenomen in de ranglijsten ?
Mogen de verenigingen, net als voor zwemmers die afgelopen weekend zich alsnog in de top 8 zwommen, deze dames inschrijven met hun 50m bad tijd ?

In een reactie hierop stond :
In deze hebben we ons te houden aan de NK bepalingen, die beschrijven dat het gaat om de 25 meterbaan ranglijsten, dat deze leidend zijn bij het samenstellen van de ranglijst voor plaatsing. Als zwemmers hebben voldaan aan de NK limiet (25 of 50 meterbaan) kan er natuurlijk altijd worden ingeschreven. De ranglijst is juist samengesteld om zwemmers die geen limiet hebben behaald op basis van de regel in de NK bepalingen toch mee te kunnen laten doen.

Onze reactie daarop :
Natuurlijk zijn de ranglijsten overeenkomstig met de bepalingen.
Is er echter een reden geweest om in de ranglijsten alleen 25m bad tijden op te nemen en geen 50m bad tijden ?
Verder had er vrij gemakkelijk de situatie kunnen ontstaan dat een zwemmer tijdens de swimcup in het 50m bad een tijd had gezwommen die in de top-8 thuis hoorde. In dat geval had een 50m bad tijd WEL gebruikt kunnen worden voor een top-8 inschrijving en voor de 2 genoemde dames niet ?
“Tijden die in het weekend van 27-29 november worden gezwommen en waarmee alsnog een plek in de top 8 van de jeugd 1 ranglijst wordt behaald kunnen alsnog gebruikt worden voor aanvullende inschrijving (naast de 8 die al gerechtigd waren in te schrijven).”
Dat lijkt ons op z’n minst vreemd. Graag horen wij van jullie of de 2 dames alsnog met hun 50m bad top-8 tijd ingeschreven mogen worden als zij dat wensen te doen.

Daarop kwam zojuist de volgende reactie :

Tijden gezwommen bij de Swim Cup hadden we sowieso niet opgenomen in de plaatsingsranglijst, omdat we die ranglijst alleen baseren op de 25 meterbaan wedstrijden. Met de regel dat tijden gezwommen in het weekend van 27-29 november nog gebruikt kunnen worden voor inschrijving, is in deze enkel dus van toepassing op 25 meterbaan wedstrijden. Als beide meiden op de 50 meterbaan gewoon aan de limiet hebben voldaan, dan staat hen niets in de weg om in te schrijven.

Het is dus zo dat tijden uit een 50m bad wel gebruikt kunnen worden voor de NK kortebaan als het een limiet betreft, maar niet voor plaatsing via de ranglijst. De 2 dames zullen zich dus moeten richten op hun overige afstanden (ervan uitgaande dat ze die hebben).

Tagged as: , ,

2 Comments

  1. Ik zie het probleem niet. Je kan toch gewoon inschrijven en afwachten wat ze met je inschrijving doen? Dat geldt zowel voor lb tijden als voor missende uitslagen. Klagen kan altijd nog nadat je inschrijving is afgewezen.

  2. Wel een leuke manier om je ranglijsten compleet te krijgen :-)

Leave a Response