Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Illegale beenslagen leveren 1500euro op (update)

Email dit bericht Print dit bericht

William Maynard

William Maynard

Het was voor iedereen duidelijk te zien op het grote scherm in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion, maar helaas mocht het niet gebruikt worden door de jury. William Maynard maakte na zijn start in de finale van de 50m schoolslag minimaal 3 vlinder beenslagen alvorens hij begon met zijn armdoorhaal. Mede daardoor nam hij een kleine voorsprong op Devi Wolthuizen, waarvan hij uiteindelijk bij de finish nog 0.01 over hield. En die ene honderdste leverde hem de premie van 1500euro op, of anders gezegd kostte Devi 1500euro. Direct rijst dan natuurlijk de vraag : moeten we videobeelden gaan gebruiken ter controle van de slag ? Een leuke discussie die in de voetbalwereld al tig jaar gevoerd wordt (en waar ze waarschijnlijk nooit uit gaan komen), maar wat bij de hockey of het American Football de gewoonste zaak van de wereld is.

Zelfs in de beelden van de NOS waren de vlinderbeenslagen trouwens te zien en dat is dan nog van boven water (rond 3min14 start de 50m schoolslag) :

Opvallend is dat in maart van dit jaar de FINA aankondigde dat er bij de WK in Rome gebruik gemaakt zou gaan worden van camera’s om bij twijfel diskwalificatievoorstellen te controleren (http://www.zwemsite.nl/2009/03/onderwatercameras-bij-wk-rome). Uiteindelijk is er van dat plan zover bekend weinig terecht gekomen, want er is geen woord over gerept tijdens de WK (of hadden we echt alleen maar aandacht voor de pakken en de ‘ruzie’ tussen Cavic, Phelps en Biedermann?). De FINA heeft dus al wel groen licht gegeven voor de invoer, waarbij nog wel bepaald zal moeten moeten worden hoe het dan gaat werken. Moet de video apparatuur in beheer zijn van de organisatie, of zijn amateur beelden ook te gebruiken ? Daarbij denken we aan discussies over valse overnamen bij estafettes, waarbij vrijwel altijd blijkt dat de overname bij een krappe diskwalificatie toch goed bleek te zijn. En moeten dan alle zwemmers opgenomen worden ? Dat zou weer een stevige investering zijn, waarbij we het nog niet hebben over de mankracht om het te registeren, bedienen en verwerken.

Update 7-12-2009 : Met dank aan Devi hebben we nu veel betere beelden van de start. Daarop is zeer duidelijk te zien dat Maynard minimaal 3 vlinder beenslagen maakt:

In de mail van Devi gaf hij nog even duidelijk aan waarom hij het op prijs stelt dat deze beelden geplaatst worden : “Nogmaals de mededeling dat het hierbij niet gaat om William Maynard te laten diskwalificeren of iets dergelijks. Het gaat hier puur om de beelden om de discussie op gang te helpen, zodat in de toekomst er beter naar gekeken (beter op gelet) wordt. En eventueel in de toekomst de videobeelden gebruikt kunnen worden door een videoscheidsrechter, zoals bij hockey gebeurt.”

Tagged as: ,

8 Comments

 1. Het was niet alleen na de start dat deze fransman zijn kicks deed. Na elke beenslag was er een duidelijke kick van de beenslag in de glijfase. Heel de zwemmerstribune had het al door tijdens de halve finale waarna ook nog geschreeuwd is tijdens de finale naar de abitrage. Zij gaven geen gehoor. Het is toch ook onmogelijk om als scheidsrechter op 12-15 m afstand te zien of een zwemmer zo’n kick maakt, waar het zicht door de dikke lijnen ook nog eens wordt belemmerd. Fair play was bij deze fransman ver te zoeken.

 2. In de series ‘s morgens was het ook al heel goed te zien. De halve zwemmerstribune sprak erover. Dan zou je toch denken ‘s middags: ‘n gewaarschuwd mens……

 3. Maar als TriVia (groot leverancier van schoolslag finalisten bij de heren) had ik dan verwacht dat ze wel wat opspraak hadden gemaakt na de 1ste finale (met 8 man)

  Vooral omdat (ik zelf) de zwemmers van TriVia geen extra vlinderbenen zag doen.

  Daarnaast toch complimenten aan Devi, die geweldig heeft gepresteerd en voor mij doen de enigste spanning in een duel heeft gemaakt!
  De andere finale waren leuk maar niet Spectaculair. De meeste finales kon je al een beetje voorspellen wie zou gaan winnen. Daar in tegen vond ik de 50 ss finale een groot spektakel.

 4. Desgevraagd heeft Devi aan ons een uitgebreide reactie gestuurd op dit hele verhaal. De verwijzing naar de beelden van de race analyse gaat over het feit dat de actie van Maynard daarop mogelijk nog beter te zien is.

  Hoi Martin,

  Haha ja was heel close, tijd klopte ook wel met wat we voorspelde indd. Ik hoorde ook van andere mensen daar dat wat hij deed illegaal was en dat het duidelijk te zien was op het grote bord bij de onderwater beelden. Nou heb ik daar geen moment over ingezeten persoonlijk hoor. Ik zie het ook altijd bij de grote toernooien op TV, maar dat is boven water gewoon niet te zien voor de kamprechters. Dus wat dat betreft niks ten nadelen van de kamprechters. Ik weet dat het fout is en dat het heel vaak gedaan wordt, maar zolang de videobeelden nog niet gebruikt mogen worden is het van de zwemmers ook wel te begrijpen dat ze het doen. Het is hetzelfde als met Thierry Henry, natuurlijk het beste voorbeeld van de afgelopen maand, zonder zijn hands was Frankrijk nu niet bij het WK. Iedereen zag het, Henry heeft het toegegeven, maar uiteindelijk staat wel Frankrijk op het WK en niet Ierland.

  Het heeft verder dus ook geen zin om protest aan te tekenen of wat dan ook, want het wordt niet terug gedraaid zolang de camerabeelden nog niet toe gestaan zijn voor analyse achteraf. En daarbij doe je dan alleen maar af aan je eigen prestatie.

  Wat betreft de race analyses, we hadden ze wel aangevraagd, maar ik weet dus niet of dat ook voor de 50 ss was, we hebben de 100 school finale wel ontvangen, maar ik weet dus niet of die aanvraag voor het hele toernooi gold. Ik neem aan dat zij (van Swimwatch) wel in het bezit zijn van die bewuste beelden en dat ze toe behoren aan mij. Ik wil je dus bij deze toestemming geven om die beelden te gebruiken en op je site te zetten, als dat mogelijk is om die volmacht bij deze te geven. Is dit niet mogelijk dan moeten we er voor zorgen dat er een manier is dat dat wel kan, want ik heb er geen probleem mee dat jij die beelden gebruikt. Ik vind zo’n discussie alleen maar leuk (zeker omdat het niet tegen mij is, maar voor mij).

  Groet Devi en tot over 2,5 week.

 5. @Devi: clubs die zich aanmelden voor race-analyses tijdens Swim Cups en NK’s krijgen alle resultaten die we kunnen maken voor het gehele toernooi. Deze worden tussen de sessies door gemaakt, de races van zondag worden per post verstuurd en zijn inmiddels onderweg naar je trainer. Wat ik nog even wil benadrukken is dat we de race-analyses natuurlijk niet maken om diskwalificaties te bevestigen of aan te vechten. We maken race-analyses om de trainers en zwemmers te helpen op weg naar betere prestaties. Ik doe dan ook een beroep op je om beelden van race-analyses voor dat doel te gebruiken.

  Ten aanzien van deze discussie denk ik dat we het allemaal vervelend vinden. Maar ik vind het wel belangrijk dat iedereen beseft dat scheidsrechters en publiek zich op verschillende plaatsen bevinden. Als je het publiek beneden neer zet, ziet niemand dit en je kunt natuurlijk niet 16 extra juryleden op de tribune neerzetten. Van Jos Bosman heb ik inmiddels begrepen dat video door de Fina gebruikt mag worden, maar alleen als er al een dis is en als daar twijfel over is. Video mag door de Fina dus niet gebruikt worden om een disqualificatie ‘aan te vragen’ als die er niet is. Hoewel dit jammer lijkt in deze situatie, denk ik dat die gedachte op zich goed is.

  Wat wel zou kunnen veranderen in de komende jaren is dat de jury stapsgewijs video gaat gebruiken TIJDENS de wedstrijd, of er net na maar dan voordat de resultaten definitief worden. Uit hetgeen ik hoor maak ik op dat hier zowel nationaal als internationaal wel degelijk aandacht voor is. Maar het is natuurlijk niet zo eenvoudig als je in eerste instantie denkt. Ook zijn er meer kosten en meer organisatie mee gemoeid dan je zou denken. Maar wie weet gaat het in de komende twee jaar gebeuren. To dan blijven we dit af en toe zien. Devi: goede race, hopelijk volgende keer 0.01 VOOR je concurrent!

 6. In de bovenstaande reactie wordt mijn naam gebruikt en daar wordt niet volledig juiste informatie aan gekoppeld.
  Zoals ik al op meer plaatsen heb gezet: video mag gebruikt worden maar alleen als die door de jury wordt beheerd en alleen om diskwalificatievoorstellen van juryleden te bevestigen. In de gevallen dat zo’n systeem is gebruikt, gebeurde dit direct na de race, nog voor de uitslag als definitief werd meegedeeld. Dus niet alleen als er twijfel is want bij twijfel mag er al geen voorstel worden ingediend.
  Bij een eventueel protest zouden die opnamen wederom gebruikt kunnen worden.
  Video van anderen dan de officiƫle apparatuur zal nooit gebruikt worden.

 7. Jos, mijn welgemeende excuses dat ik je naam heb genoemd en geen volledig correcte informatie heb gegeven. Dat geeft maar weer aan dat de regels niet zo eenvoudig zijn. Ik ben blij dat je mijn woorden hebt gecorrigeerd.

 8. Voor alle duidelijkheid zijn wij zeker niet op zoek naar een stok om de jury mee te slaan, in tegendeel!

  Iedereen die gewoon naar de race stond te kijken, zonder de onder water opnamen te zien, moet toegeven dat de illegale beenslagen vanaf het perron niet (iig niet met zekerheid) te zien waren. De kamprechters en scheidsrechter hebben sowieso in het 10 banen bad een onmogelijke taak om de middelste (4 ?) banen goed te beoordelen. Of het jurylid bij het startblok iets heeft kunnen zien weet ik niet, maar ook daar zijn er al snel factoren (luchtbellen, spiegeling) die het goed beoordelen van de onder water fase onmogelijk maken.

  Of videobeelden in de toekomst gebruikt moeten/gaan worden voor het bepalen van disqualificaties (of het verwerpen ervan), is een discussie die waarschijnlijk niet op korte termijn afgerond kan worden. Er zijn zoals jullie al aangegeven hebben nog veel zaken die eerst goed geregeld moeten worden voordat het systeem ‘waterdicht’ ingevoerd zou kunnen worden. En dan hebben we het nog niet eens over de kosten.

  In dit specifieke geval waren we alleen maar op zoek naar beelden waarop de onder water fase duidelijk te zien was, zodat de discussie nog wat meer ‘body’ gegeven kon worden. Als de beelden van de race analyse hiervoor niet gebruikt mogen worden begrijpen we dat uiteraard prima.

Leave a Response