Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Goud voor Inge en Hinkelien (video)

Email dit bericht Print dit bericht

Ekkort2009Er waren in het verleden toernooien waarop het Nederlands team goed van start ging, maar er daarna geen vervolg aan kon geven. Dit in tegenstelling tot het EK kortebaan in Istanbul van dit weekend. Na gouden medailles op donderdag, vrijdag en zaterdag gingen de Nederlandse zwemmers vandaag ‘gewoon’ verder met ophalen van eremetaal. Op de 100m vlinderslag bij de dames was het Inge Dekker die vooraf al ingeschat werd op een medaille, die met de titel aan de haal ging. Vooraf was de verwachting dat een medaille mogelijk moest zijn, maar dat het goud zou worden was verrassend. Gisteren zwom Diane Bui Duyet nog een nieuw wereldrecord van 55.05 in de halve finale, in de finale zakte ze echter door het ijs. Met een zeer sterke laatste 50m van Inge haalde zij zowel Diane als Jaenette Ottesen in en finishte in een nieuw Nederlands record van 55.74. Duyet werd 2e in 55.93, Ottesen 3e in 56.02

In de series van de 50m vrijeslag bij de dames was er al een toptijd te noteren voor Hinkelien Schreuder met 23.46, vlak voor Ranomi Kromowidjojo in 23.88. In de halve finale draaiden de dames dit om en was het Ranomi die als snelste bij de finish was met 23.62, voor Hinkelien met 23.64. Maar uiteindelijk was het in de finale weer Hinkelien die de snelste tijd neerzette en dus de titel in de wacht sleepte. Voor haar 5e titel, net zoveel als Inge, had ze 23.32 nodig, slechts 0.05 boven het wereldrecord van Marleen Veldhuis. Ranomi finishte als 2e in 23.58, wederom een persoonlijk record. Dorothea Brandt, die gisteren Duitsland nog een zilveren medaille koste door haar te snelle overname in de estafette, maakte het podium compleet in 23.74.

Met deze 2 gouden medailles kwam het Nederlands team op een totaal van 10x goud en daarmee eindigden ze bovenaan het medailleklassement. Rusland moest ondanks het dubbel goud op de 100m rugslag bij de heren (zowel Vyachanin als Donets tikte in een nieuwe wereldrecordtijd van 48.97 als eerste aan) genoegen nemen met een 2e plaats achter het Nederlands team.

Op het vlak van de zilveren medailles kon Nederland er overigens nog eentje bijschrijven op naam van Moniek Nijhuis. Na het goud op de 50m schoolslag was er vanmiddag op de dubbele afstand een 2e plaats voor de zwemster uit Amsterdam. Lange tijd lag ze in de de finale op gelijke hoogte met Caroline Ruhnau uit Duitsland, maar in de laatste baan moest ze de Duitse net voor laten : 1:04.84 tegen 1:04.96. Al met al betekende dit voor Moniek wel haar 3e medaille dit toernooi, want natuurlijk had ze met de dames estafette op de 4x50m wisselslag ook al goud gehaald. Lia Dekker werd in dezelfde finale 9e in 1.06.88, een tijd die goed was voor een Nederlands record voor 18-jarigen.

En in de laatste finale sessie was er ook de eerste bronzen medaille voor Nederland. Op de 200m vrijeslag bij de dames wist Femke Heemskerk zich op de laatste 50m nog van plaats 4 naar plaats 3 op te werken. Met 1:54.20 bleef ze wel een heel stukje verwijderd van de top 2, want daarin zwom Federice Pellegrini naar een nieuw wereldrecord van 1:51.17, met Evelyn Veraszto daar achter in 1:52.61. Zij zwommen echter allebei in een ‘snel pak’, terwijl Femke zwom in 2010 goedgekeurde badkleding!!! Grote klasse dus van Femke en een mooi signaal richting het nieuwe jaar.

Helaas was er ook een 4e plaats te melden, voor Robin van Aggele op de 100m wisselslag. Na 75m, vooral dankzij een zeer sterke 25m schoolslag, lag hij nog volop in de strijd voor de medailles, maar op de vrijeslag waren de echte toppers net wat sterker. Wel kwam hij tot 51.93 en daarmee tot een nieuw Nederlands record. Het ‘oude’ record (hij zwom het pas vorige maand bij de worldcup) stond op 52.31. Winnaar werd Duje Draganja in 51.20, voor Sergey Felisov in 52.29 en wereldrecordhouder Peter Mankoc in 51.52. Daarmee kwam er een einde aan de hegemonie van Mankoc, want hij had de vorige 9(!) edities van de EK kortebaan de titel gepakt.

Op de 50m vlinderslag stonden 2 Nederlandse deelnemers ingeschreven, Bastiaan Tamminga en Joeri Verlinden. Deze 2 heren zijn al tijden erg aan elkaar gewaagd, zo ook vandaag. Voor dit toernooi was Bastiaan de Nederlands recordhouder met 22.97. In de series zwom hij naar 23.08, voldoende voor de halve finale, maar verloor hij zijn NR aan Joeri die aantikte in 22.91. In de halve finale was het Tamminga die de snelste van de 2 was met 22.74 en dus weer Nederlands recordhouder. Joeri tikte aan in 22.79, voor beide heren voldoende voor een finale plaats. Helaas voor Joeri kon hij het verhaal niet het passende slot geven, want met 22.75 bleef hij net 0.01 boven het NR. Die tijd was genoeg voor een 6e plaats, Bastiaan werd 8e met 22.85.

Op de site van de EK kortebaan zijn de meeste races van de finales opnieuw te bekijken. Daarbij uiteraard ook de door Nederland gewonnen wedstrijden. Kijk zeker nog een keer naar de 4x50m vrijeslag van de dames en dan vooral naar de spanning achteraf, terwijl er gewacht wordt op de goedkeuring van de race….

Tagged as: , , , , ,

1 Comment

  1. Misschien kan iemand mij helpen aan beelden van de ceremonie van Robin van de
    finale 100 m.schoolslag.

    Vriendelijke groet,

    Fred van Aggele

Leave a Response