Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Wie kan het ook zonder ?

Email dit bericht Print dit bericht

Swimcup EindhovenAfgelopen zomer werden we rond de tour de france dood gegooid met ‘het nieuwe wielrennen’. Die term was door de commentatoren verzonnen voor het wielrennen zonder doping. Een mooie gedachte en een die ook zeker in aangepaste vorm op het zwemmen is betrekken. In het afgelopen jaar is er bij vrijwel iedere (top) tijd de vraag gesteld : welk badpak had die sporter aan. Nu, met ingang van de Swimcup in Eindhoven, is die vraag weer irrelevant geworden, want binnen de nieuwe badkleding regels en zeker nog voor alle producenten weer met nieuwe pakken komen, gaat het weer puur om de zwemmer. De techniek, training, mentale capaciteiten en alle ‘oude’ factoren bepalen weer wat voor tijd er op de klokken komt.

Tijdens de series van Swimcup werden de eerste details over deze stap terug naar textiel alweer enigszins duidelijk. Natuurlijk zijn vele zwemmers nog niet in topvorm, de NK en EK kortebaan zijn dusdanig dichtbij dat de mensen die daarbij in topvorm willen zijn dat nu nog niet zullen zijn, maar toch geven de eerste uitslagen wel een indicatie. Opvallende tijden kwamen er daarbij op naam van onder andere Wendy vd Zanden op de 100m rugslag. Haar persoonlijk record van 1.02.76 was ‘Jaked-assisted’ en dus was ze zelf ook zeer verrast met de mooie 1.03.00 die vandaag op de klok verscheen. Voor alle duidelijkheid ligt die tijd slechts 3 tienden boven de 1.02.70 van Jolanda de Rover uit 1984, een tijd die tot een jaar geleden nog een onneembare vesting was voor alle Nederlandse zwemster.

Ook op de 100m schoolslag bij de heren was een dergelijk verhaal te vertellen voor Devi Wolthuizen, die in zijn jammer tot 1.04.46 wist te komen, waar hij met een LZR zijn pr op 1.04.15 had gezet. Het lijkt er dus op dat ook zonder hulp van snelle badpakken pr’s mogelijk zijn en blijven.

De andere kant van de medaille werd (voorlopig!) echter getoond bij de dames 100m schoolslag. Zes dames stonden in het programma met een tijd onder de 1.10, uiteindelijk was de snelste serie tijd voor Elise Matthysen met 1.11.10. Natuurlijk lieten de dames zeker nog niet het achterste van hun tong zien, het zal in de finale ongetwijfeld harder gaan, maar of tijden van 1.07/1.08 nu alweer zonder Jaded, LZR, BlueSeventy of Arena te halen zijn mag betwijfeld worden. Zo ook de tijden op de 100vlinder of 100vrij bij de heren. Natuurlijk lieten Magnini, Bousquet en Maynard het de 2e 50m volledig lopen, maar of een tijd in de buurt van het oude wereldrecord van Pieter van den Hoogenband (47.84, goed voor 10.000euro) gehaald zal worden….

Al met al levert de Swimcup in Eindhoven wel weer een leuk spektakel op, al is het maar om de vraag : wie kan het ook zonder ?

De uitslagen van de swimcup zijn te vinden op de livetiming pagina van de wedstrijd.

Tagged as: ,

Leave a Response