Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Swimcup Eindhoven wederom zeer sterk bezet

Email dit bericht Print dit bericht

Swimcup EindhovenGisteravond om even voor elven werden de voorlopige startlijsten voor de Swimcup Eindhoven en de Pietercup bekend gemaakt. Net als voorgaande jaren is er buiten een zeer groot aantal Nederlandse toppers ook weer aardige groep internationale topzwemmers aanwezig in Eindhoven van 27 tm 29 november. Zo vallen op de eerste dag direct al de namen van Evgeny Korotyshkin, Arkady Vyatchanin, Frederick Bousquet, Filippo Magnini, Randall Bal en Hannah Miley op.

Evgeny Korotyshkin verbeterde een week geleden nog het wereldrecord op de 100m vlinderslag (kortebaan) tijdens de worldcup wedstrijd in Moskou. Hij was met 48.99 de eerste man onder de 49 seconden en verwijderde daarmee het oude record van Ian Crocker uit 2004 uit de boeken. Arkady Vyatchnin won op de 200m rugslag tijdens de Olympische Spelen in Beijing het brons en was in 2006 de snelste op zowel de 100 als 200rug tijdens de Europese Kampioenschappen. Op dit moment zijn beide heren nog actief tijdens de worldcups, komend weekend zullen ze nog mee doen in Berlijn, waarna ze naar Eindhoven zullen afreizen.

Frederick Bousquet stond al jaren bekend als topsprinter, maar werd pas echt ‘beroemd’ toen als hij als 1e man ter wereld onder de 21 seconden wist te zwemmen op de 50m vrijeslag. Hij deed dat tijdens de Franse Kampioenschappen in Montpellier in zijn opvallende rode Jaked, een pak wat hij ook tijdens de worldcups nog aan heeft. Tijdens de swimcup zal hij echter net als alle andere zwemmers weer gewoon in een zwembroek moeten starten en dus zullen we nog af moeten wachten wat hij daarin weet te presteren. Dit geldt overigens ook voor de eerstgenoemde russen, zij zwommen hun toptijden ook beiden in de laatste generatie badkleding.

Filippo Magnini heeft (ook) een enorme staat van dienst. Individueel Olympisch eremetaal ontbreekt hem nog, maar van de OS in Athene heeft hij wel een bronzen medaille overgehouden op de 4x200vrij estafette. Op andere toernooien is al wel zeer succesvol geweest, getuige de totaal 18 gouden, 8 zilveren en 8 bronzen medailles bij EK en WK korte- en langebaan. In Eindhoven houdt hij het bij de 100 en 200vrij, ingeschreven met 48.04 als 3e (achter Frederick Bousquet en William Maynard) en 1.46.89 als 2e achter Sebastiaan Verschuren. Verschuren verraste bij de WK vriend en vijand door brutaal de finale te halen op die 200vrij.

Randall Bal was vorig jaar de absolute superster van de Swimcup in Eindhoven toen hij op de 50m rugslag het wereldrecord wist te verbreken. Sindsdien zijn er 2 heren (Liam Tancock en Junya Koga) sneller geweest, maar Randall blijft een absolute topper op de korte rugslag sprint. Net als vorig jaar zwemt Randall de 100 en 50rug, waarbij in beide gevallen de top 3 van de inschrijflijst gevormd wordt door Bal, Vyachanin en Nick Driebergen.

Hannah Miley is vooral bekend als wisselslagzwemster. Tijdens de Olympische spelen van Beijing zwom ze zowel de 200 als 400m wisselslag, waarbij ze op 200m in de halve finale strandde en op de 400m in de finale 6e werd. Tijdens de Swimcup zwemt ze een gigantisch programma van 100vlinder, 400wissel, 100vrij, 200vrij, 200school, 200wissel, 200vlinder, 200rug en 400vrij. En om haar veelzijdigheid nog maar eens te onderstrepen, ze staat op zowel de 400wissel (1e), 200vrij (3e), 200school (1e) , 200wissel (1e), 200vlinder (1e)  als de 400vrij (1e) bij de eerste 3 gekwalificeerd. Op de 200school kan ze overigens wel stevige concurrentie verwachten van Elise Matthysen uit Belgie. Elise had in Rome de pech dat de bond de Belgische zwemmers had verboden in iets anders te starten dan een Speedo, maar bij de Swimcup zal het speelveld weer een stuk gelijker zijn.

Voorlopige startlijsten SwimCup Eindhoven
Voorlopige startlijsten PieterCup minioren 3-4
Voorlopige startlijsten PieterCup minioren 5-6

Alle 3 de startlijsten zijn voorlopig, want tot 16 november 20.00uur kunnen nog wijzigingen en afmeldingen doorgegeven worden. De definitieve startlijsten volgen na 19 november.

Tagged as:

1 Comment

  1. Pieter had toch ook Canadezen (o.a. Brent Hayden) vastgelegd ? Alleen vind ik geen Canadezen op de startlijst

    http://www.nusport.nl/zwemmen/2076690/van-den-hoogenband-toernooidirecteur-swim-cup.html

Leave a Response