Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Olympische held maakt indruk (video)

Email dit bericht Print dit bericht
Maarten van der Weijden

Maarten van der Weijden

Bron : De Almare
STAD – Hij eet het liefst een lekkere salade, gaat in zijn vrije tijd graag gezellig met vrienden de stad in, draagt het liefst een ‘ballenknijper’ tijdens zwemtrainingen, maar een zwemshort op het strand en geeft de voorkeur aan de borstcrawl boven de vlinderslag. Olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden was maandag te gast op scholengemeenschap Echnaton om de meest uiteenlopende vragen van jongeren te beantwoorden. Dit alles was via een unieke live-webcast te volgen op SchoolTV.nl/eigenwijzer.

De examenleerlingen met het vak Lichamelijke Opvoeding II (LO II) hadden dit bezoek gewonnen, omdat zij de origineelste vragen hadden bedacht. ‘Ik denk dat Maarten onze leerlingen heeft kunnen motiveren om nooit op te geven bij een tegenslag’, zegt gymdocente Ingrid Peters.

Maarten van der Weijden werd wereldberoemd toen hij in 2008 Olympisch kampioen werd op de 10 kilometer zwemmen in open water. Hij werd dat jaar ook uitgeroepen tot Sportman van het Jaar. Zeven jaar eerder werd Maarten opgenomen in het ziekenhuis met acute lymfatische leukemie. Hij had een overlevingskans van 30 tot 50 procent, maar hij genas van zijn leukemie en was vastbesloten de beste zwemmer van de wereld te worden. Daar heeft hij nu een boek over geschreven: Beter. ‘Door mijn ziekte weet ik dat het leven niet vanzelfsprekend is. Het kan van de ene op de andere dag omslaan. Ik leef nu niet meer in een ‘schijnveiligheid’ en dat vind ik eigenlijk wel fijn’, vertelde de zwemkampioen tijdens het gesprek in de aula van de Almeerse scholengemeenschap.

De leerlingen waren erg onder de indruk van zijn verhaal. ‘Ik vond het heel bijzonder’, zegt Collin. Hij was een van de leerlingen die Maarten van der Weijden een vraag mocht stellen en vroeg hem waarom hij had besloten te stoppen met zwemmen. ‘Ik wilde laten zien wat je allemaal nog kunt bereiken na kanker’, antwoordde Maarten. ‘Wie had gedacht dat dit allemaal mogelijk zou zijn! Nu ik dit doel heb bereikt, is het tijd om nieuwe doelen voor mezelf te stellen.’ Wat hij nu gaat doen weet hij nog niet. ‘Ik ga me de komende tijd eerst goed oriĆ«nteren’, aldus de zwemkampioen.

Tagged as:

Leave a Response