Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

FS Pro wordt KNZB-approved!

Email dit bericht Print dit bericht

speedoZo vlak voor het eind van het jaar, rond sinterklaas en de kerstdagen en aan het einde van de snelle-pakken-periode zijn er veel zwemmers op zoek naar nieuwe badkleding. Speedo komt binnen redelijke termijn met op de LZR gebaseerde badpakken en zwembroeken, maar tot die tijd zullen we het moeten doen met de ‘oude’ modellen. Een van die modellen is de FS Pro, de voorloper van de LZR. Nu ging iedereen er altijd vanuit de LZR het eerste pak was wat niet meer voldeed aan de (nieuwe) regels van de FINA, maar op de laatste lijst van de FINA staat de FS Pro dus niet. Tijd om Speedo Internationaal daarover te mailen :

Hello Speedo

In the FAQ i read that the FS Pro will NOT be allowed in 2010. Is this the FINAL ruling from FINA or will there be an extra list published later this year ?
Currently there is A LOT of discussion going on in the Netherlands and we would like to put this to rest as soon as possible, before people buy suits that are illegal in 7 weeks!

Kind regards

Martin de Wildt
Zwemsite.nl

Gelukkig is Speedo Internationaal snel met reageren en dus een dag later :

Dear Martin,

Thankyou for contacting Speedo.

Unfortunately as stated in our FAQ’s the FSPro is not FINA approved for 2010. This is the latest FINA ruling and as far as we aware this will not be amended.

Kind Regards

Speedo

Lijkt ons duidelijk, tot we via een andere weg een reactie zien op een gelijksoortige vraag, maar nu van een van de Speedo leveranciers:

Hallo,

De Pro staat op dit moment (nog) niet op de lijst van wat is goedgekeurd maar er zou een tweede ronde van goedkeuring gepland zijn later deze maand. Daarna zal de lijst volledig en definitief zijn.

Van zodra dit is gebeurd, zal ik u op de hoogte brengen.

Groetjes,

Christine

Mmm, meer onduidelijkheid. Tijd om voor eens en voor altijd duidelijkheid te scheppen en dus een mail naar Paul van den Heuvel en Jacco Verhaeren van de KNZB:

Hi Paul en Jacco

Naar aanleiding van veel vragen over de FS Pro vraag ik jullie om een officieel standpunt met betrekking tot de FS Pro jammer en badpak voor de dames met open rug.
Volgens Speedo Nederland en Aad van Groningen mogen die volgend jaar nog wel, volgens Speedo Internationaal (zie hieronder) weer niet.
De winkels die de pro verkopen zeggen vervolgens weer wel, maar de lijst van de FINA bevat deze 2 badkleding stukken (nog) niet.

Als jullie het weten…..

Groetjes

Martin de Wildt
Zwemsite.nl

En daarop vanavond het verlossende woord :

Goedeavond Martin

Wordt aan gewerkt. De FS Pro wordt KNZB approved. Dan mag je er wel NK maar geen EK, Worldcup of ER/WR mee zwemmen. Houdt KNZB publicaties aan en niet Speedo NL of Holland Swimming, maar dat doe je al want daarom doe je navraag.

Kind regards,
Paul van den Heuvel

Uiteindelijke conclusie is dus : de FS Pro is in Nederland toegestaan en zwem je op een internationaal toernooi dan moet je zorgen dat je een andere zwembroek/badpak achter de hand hebt.

Tagged as: ,

4 Comments

 1. En mag de FS pro nu bij de komende swim cup in Eindhoven? Wedstrijd reglement art 1:

  De wedstrijden worden gezwommen onder de FINA 2010 regels.
  Speciale aandacht voor de badkleding: Heren: van heup tot knie; Dames: schouder tot knie.
  Alleen door FINA toegestane badkleding is toegestaan.

  Alleen door FINA toegestaan is dus niet door knzb toegestaan?

 2. Navraag bij de bond leert dat NZE daar zelf als toernooi organisatie over mag beslissen.
  Via meerdere wegen deze vraag bij NZE neergelegd, maar nog geen reactie.
  Zodra ik iets hoor komt het uiteraard direct online te staan

 3. Het lijkt erop dat de FS Pro zoals wij die nu kennen gelijk is aan de nieuwe LZR Racer Pro. En dat de nieuwe LZR Racer Elite ook gebruik maakt van de LZR Pulse stof zoals de FS Pro, alleen bonded (geen idee wat dat in het Nederlands zou zijn) naden heeft net als de huidige LZR Racer. Zie: http://www.sportemotion.com/Images/SitePages/2010%20LZR%20Racer%20Range.pdf

  De LZR Race Pro zal gebruik maken van de LZR Pulse II stof die volgens deze site (http://www.kastawayblog.com/2009/11/first-look-2010-speedo-lzr-racer-elite.html) langer mee zal gaan dan de normale LZR Pulse stof. De LZR Racer Elite zal gebruik maken van de normale LZR Pulse stof.

  Het zou dus erg onlogisch zijn om de FS Pro niet toe te staan en een nieuw bijna hetzelfde pak wel. Ik denk dat de FS Pro wel op de uiteindelijke lijst van de FINA zal komen te staan.

 4. Iig verscheen er vandaag bevestiging vanuit de KNZB dat de FS Pro in Nederland gebruikt mag worden, ook na 1-1-2010 :

  donderdag 12 november 2009
  De KNZB staat het deelnemen aan wedstrijden met het zwempak Speedo fs Pro toe, nu maar ook na 1 januari 2010. Alle zwemkleding van textiel die voldoen aan de beschrijving zijn toegestaan. De fs Pro voldoet in bepaalde modellen niet aan de exacte FINA richtlijnen, dit is echter voor officials niet of nauwelijks vast te stellen.
  Het zwemmen in Speedo FS Pro is toegestaan
  Wanneer pakken niet op de goedgekeurde Fina lijst staan (zoals de fs Pro) worden de internationale records en limieten voor internationale toernooien gezwommen in deze pakken, niet erkend.

  Voor wat betreft de Swimcup verwacht ik op korte termijn reactie.
  We hebben in ieder geval de juiste persoon gevonden die het naar buiten moet/mag brengen, zij moet alleen nog intern overleggen.

Leave a Response