Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

En wie konden het wel zonder pak ? (video)

Email dit bericht Print dit bericht

Job Kienhuis

Job Kienhuis

Helaas waren we vandaag niet in de gelegenheid om bij de finales van de Swimpcup Eindhoven aanwezig te zijn. Daarom hieronder dus ook geen eigen beelden, maar een overzicht van de door de NOS gemaakte opnamen en voor de uitslagen kan je terecht op de livetiming pagina van de Swimcup Eindhoven. Rest ons nog wel een antwoord op de vraag die we aan het begin van het toernooi hebben gesteld over wie het wel kan zonder supersnel pak. Winnaar in dat klassement is zonder twijfel Job Kienhuis met zijn Nederlands record op de 1500m vrijeslag. Een goede tweede is Ranomi Kromowidjojo met haar sterke tijden op de 50 en 100m vrijeslag. Ook in de top 10 zeker Inge Dekker en Joeri Verlinden op de vlinderslag. Femke Heemskerk kon ook tevreden terugkijken op haar races, terwijl bij de wat jongere garde vooral Maud van de Meer weer opvallend goed terug is gekomen na een mindere periode.

Bij de bovengenoemde lijst van namen echter geen schoolslagzwemmers. Die zwemmers lijken vooral moeite te hebben met het verdwijnen van de snelle pakken. Uiteraard stond niet iedereen even uitgerust aan de start, maar toch was het verschil tussen tijden met en zonder snel pak wel aanzienlijk. Gelukkig voor hen zal de rest van de wereld met het zelfde probleem te maken gaan krijgen en wordt het speelveld daardoor wel weer zo eerlijk. De conclusie na 3 dagen Swimcup Eindhoven kan daarom denk ik alleen maar zijn dat er nog weinig duidelijkheid is over wat met de nieuwe regels nu weer de standaard wordt. Is de 22.10 van Bousquet op de 50vrij nu wel weer een goede tijd, of zal het echt constant onder de 22 moeten zwemmen in 2010 ? De tijd zal het leren.

Swimcup Eindhoven dag 1

200vrij dames

50rug en vrij

Sebastiaan Verschuren (interview na de 200vrij)

Femke Heemskerk (interview na de 200vrij)

Ranomi Kromowidjojo (interview na de 50rug)

Inge Dekker (interview na de 50vlinder)

Nieuwe opzet Swimcup Eindhoven (1/4, 1/2 en finale)

Swimcup Eindhoven dag 3

Femke Heemskerk (inverview na de 200rug)

Ranomi Kromowidjojo en Inge Dekker (interview na de 50vrij)

Joeri Verlinden (interview na de 200vlinder)

Marleen Veldhuis voelt zich buitenstaander

Terugblik Verhaeren op Swimcup Eindhoven

Tagged as: ,

4 Comments

 1. In navolging van dit stuk: http://zwemkroniek.com/nieuws.php?item=6073

  Doch door toedoen van een gesloten forumsysteem. Hier toch maar een reactie:

  (hopelijk mag dat?)

  Kippenvel maar dan niet de lekkere

  Afwezige zwemmers op een zinloos (planningsmatig) zwemtoernooi zijn niet de doodsteek van de sport. Slecht, gekleurd en ongenuanceerd commentaar van de weinige nieuwsbronnen in de zwemwereld dan weer wel. Als de goed geïnformeerde en lang meedraaiende pers, waaronder de zwemkroniek, de feiten al ten gunste van de opinie van wie (?) de technisch directeur (?), de KNZB (?), Jeroen Gruter (?) verdraait dan houdt het eigenlijk allemaal op. In plaats van kuddejournalistiek te bedrijven en je te laten meeslepen in platte emoties zou de journalist in kwestie en andere criticasters zich beter moeten verplaatsen in dat van de zwemmers en hun coaches.

  De Pieter die terecht geroemd wordt door zijn prestaties maar die in deze onterecht op een voetstuk wordt geplaatst omdat hij enerzijds acte de presence geeft en anderzijds zijn naam verbindt aan een zwembad en een toernooi (uiteraard voor de goedertierenheid en niet voor het geld of de sponsorinkomsten), schitterde gedurende zijn actieve loopbaan menigmaal door zijn afwezigheid op grote en minder grote (inter)nationale toernooien. En dat simpelweg omdat het niet in de, dan wel zíjn planning paste. Dat is niet aan ons om te beoordelen. En ondanks dat het jammer gevonden kan worden (terecht) heeft hij meer dan eens zijn gelijk bewezen op de Olympische Spelen.

  De afwezigheid op de SwimCup als een zwaktebod afdoen en het kiezen voor korte baan wedstrijden of het zwemmen van een Nationaal record wegzetten in termen van klein denken of handelen in de marge, is een armoedige vorm van journalisitiek en getuigd van weinig gevoel voor nuance en begrip. Het is begrijpelijk dat de zwemfan en de media alle toppers bijeen wilt zien maar de journalist zou de belangen van de diverse zwemmers in het oog moeten houden. En zeer zeker de zwemmers in kwestie niet en publique moeten schofferen.

  Het Ankerteam Groningen, de zwemmers van AZ&PC, de 11 jarige Dinkelzwemmer (11 jaar! Misschien mocht hij niet van zijn ouders, vierde hij Sinterklaas, of had hij een belangrijke toets op maandag?), Hinkelien Schreuder, Moniek Nijhuis, Loes Zanderink, Rieneke Terink, Chantal Groot en sommige mannen van NZA mogen autonoom handelen, ook als dit (een keer) tegen de wensen van sportbonden in strijkt.

  Het is niet aan de journalist in kwestie, de NTC/RTC trainers, de sportbonden en zelfs niet aan de sponsor om te bepalen hoe de route naar succes eruit ziet voor individuele zwemmers. En sterker nog in welke termen succes moet worden gedefinieerd.

  De dubbele en geslaagde recordpoging van AZ&PC mannen, het wereldrecord op de 100m wissel en de vele Nationale records tijdens de World Cup was een mooie afsluiting van het pakkentijdperk en een welkome oefening richting het EK en NK korte baan. Verder een meer dan prima uithangbord voor het Nederlands zwemteam. Met name als deze gepaard zouden gaan met kwalitatief hoogwaardige artikelen in kranten en op websites. Daar waar Hinkelien een Wereld Record zwemt blijven de artikelen daaropvolgend jammerlijk steken op het niveau van een gemiddelde (!) groep 8er.

  Bij het ophemelen van de NTC’s en RTC’s wordt vergeten dat er naast het succes er een groter deel van de zwemmers mislukt en een nog groter deel (uiteraard) nimmer voor het NTC in aanmerking komt. Een initiatief als in Groningen (Anker, Anker, Anker ik kan het niet vaak genoeg zeggen), de ploeg zoals die staat bij AZ&PC en enkele andere grote sterke verenigingen zijn een meer dan goed en wenselijk alternatief en resulteren in zichtbare resultaten. Waarvan sommige prestaties (on)terecht worden weggezet als in de marge of incourant.

  NOU EN! Wat als een 5x 50m het maximale haalbare is? Zo’n prestatie moet men, de media, de betere zwemmers, de concurrerende coaches etc. allerminst bagatelliseren. Er kan er maar één winnen op de 100m vrije slag, elke 4 jaar. En bij deze de voorspelling dat Nederland er in deze strijd de komende 8 jaar, in ieder geval niet bij de mannen, aan mee zal worden gedaan. Of JAWEL in de marge dan.

  De schreeuw om meer dan alleen maar goede 100m vrij zwemsters, internationale medailles op de lange baan en de algemene wens om een grote zwemnatie te worden dan wel blijven terwijl de natie zelf nota bene nu eenmaal in de marge handelt (16 miljoen mensen, met een grote drang naar het gras en de bal) is onrealistisch, misschien zelfs wel een beetje absurd. Uiteraard kun je met innovatie en goed management een eind komen maar de kweekvijver is elders nu eenmaal groter. Wees juist daarom zuinig op de toppers en in het bijzonder op onze bijna toppers.

  PS. We zullen eens zien wat er geschreven wordt wanneer de dames die schitterde door (gedeeltelijke) afwezigheid weer een (estafette)medaille opstrijken bij de EK korte baan over 2 weken.

 2. Goed stuk Danny. Mijn handen jeukten ook vanochtend, maar ik heb helaas even geen tijd voor een dergelijk uitgebreid essay. Misschien later.

 3. @Danny : we hebben geen probleem met kritische geluiden, we verwelkomen zelfs mensen graag die voor hun mening uit komen. Zolang daarbij inhoudelijk ingegaan wordt op de problemen is het prima.

  Inhoudelijk op jouw stuk wel de opmerking dat jij natuurlijk de prestaties van de Nederlandse top ook niet moet bagatelliseren. Als de Nederlandse zwemmers over 2 weken bij de EK kortebaan goed presteren verdienen ook zij alle lof.

 4. Misschien moet de KNZB er eens serieus over nadenken om terug te gaan naar één kwalificatiewedstrijd (trials) voor de grote toernooien (OS, WK en EK langebaan), daarmee kun je er voor zorgen dat er in ieder geval één wedstrijd is waar de volledige nationale top vertegenwoordigt is. En voorkom je het feit dat mensen elkaar niet begrijpen omdat men zich in zo’n situatie niet kan “verstoppen” op een kwalificatiemoment

Leave a Response