Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Pieter van den Hoogenband beinvloed uitslag Vancouver ?

Email dit bericht Print dit bericht

Voor u gelezenToegegeven, het is een beetje sensatie-kop, maar onbewust heeft Pieter van den Hoogenband invloed op de resultaten van de Nederlandse schaatsers in Vancouver. Voor de Olympische Spelen van Beijing had hij een discussie met zijn sponsor Nike. Zij ontwikkelden badkleding voor Pieter, maar hij was daar niet tevreden over. Uiteindelijk werd het contract open gebroken en er een clausule aan toegevoegd. Als een andere fabrikant een sneller pak wist te maken, mocht hij dat pak dragen bij de Spelen. Daardoor kon Pieter uiteindelijk dus in Beijing in een Speedo LZR starten. Laat Nike nu ook de fabrikant zijn van schaatspakken en een contract hebben met de Koninklijke Nederlandse Schaatrijders Bond. En die bond heeft naar aanleiding van de clausule van Pieter een gelijksoortige clausule in hun contract op laten nemen. Met de Olympische Spelen van Vancouver voor de deur zou het uiteindelijk zomaar kunnen dat de Nederlandse schaatsers in Canada niet in Nike zullen starten :

KNSB laat eigen pak ontwikkelen
AMSTERDAM – De KNSB werkt hard aan de ontwikkeling van een nieuw schaatspak. De Nederlandse schaatsbond wil in aanloop naar de winterspelen in Vancouver het ‘snelste pak ter wereld’ beschikbaar stellen voor de kernploeg.
© ANP

“Als we veel medailles willen winnen in Vancouver, hebben we ook snelle pakken nodig”, legt Arie Koops van de KNSB uit aan dagblad BN/De Stem. “Om niet afhankelijk te zijn van de fabrikant hebben we zelf getest. We zijn al een jaar bezig om alternatieven te produceren. We willen het snelste pak van de wereld hebben.”

Discussie
Het huidige pak van de kernploeg wordt ter beschikking gesteld door kledingsponsor Nike. De laatste jaren is er veel discussie geweest omtrent het pak. Veel schaatsers voelden zich vorig seizoen niet prettig in het pak. Daarnaast is er dit jaar een meningsverschil tussen de KNSB en Nike over de kleurstelling van het tenue. Het Amerikaanse bedrijf levert het pak enkel in de kleuren grijs en zwart. Daardoor komt de Nederlandse bond in de problemen met hoofdsponsor Aegon, die contractueel heeft laten vastleggen dat de kleuren rood, wit en blauw te zien zijn in het schaatspak.

Contract
Als het nieuwe pak, waaraan bondscoach Wopke de Vegt, fabrikant Sportconfex en wetenschappers van de Vrije Universiteit en de TU Delft werken, sneller blijkt te zijn dan het huidige uniform van Nike, dan zal de bond het aangeleverde pak van de Amerikanen links laten liggen. Volgens de krant is dat mogelijk omdat de KNSB een clausule in het contract met Nike heeft laten opnemen waarin staat dat de Nederlandse schaatsers een ander pak mogen dragen als blijkt dat het materiaal van de sponsor langzamer is. De clausule is gebaseerd op het contract dat Pieter van den Hoogenband destijds eveneens met Nike was aangegaan. De zwemmer wilde hoe dan ook met het snelst mogelijke pak naar de Spelen in Peking.

Tagged as: ,

Leave a Response