Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Nieuwe startblokken bij EK korte baan

Email dit bericht Print dit bericht

StartblokDe Europese zwemfederatie (LEN) heeft besloten tijdens de EK kortebaan in Istanbul (10-13 december) voor het eerst gebruik te maken van de nieuwe startblokken met een opstaande rand aan de achterzijde. Dat heeft de Franse zwemfederatie FFN donderdag onthuld. Het model Omega OSB11, dat een betere afzetmogelijkheid biedt zoals bij de exemplaren in de atletiek, was nog taboe tijdens de Olympische Spelen van Peking. Ook was men bij de WK in Rome nog niet toe aan deze vernieuwing. Tijdens een aantal wereldbekerwedstrijden is al wel naar tevredenheid geĆ«xperimenteerd met de blokken. Van mensen die de nieuwe startblokken reeds hebben gebruikt vernamen wij dat het zo’n 1 tot 2 tienden kon schelen bij de start. Zeker in sprintraces in het 25m bad zoals die ook tijdens de EK kortebaan gezwommen zullen worden, is dat een aanzienlijke tijdswinst.

Om goed voorbereid aan de start te kunnen verschijnen is er reeds enige tijd een startblok met een opstaande rand aanwezig in het trainingsbad van de Tongelreep. Maar dat is nog niets vergeleken met het 50m bad in Drachten. Daar staat sinds enige tijd op iedere baan een nieuw startblok met opstaande rand. Alan Slomp was zo vriendelijk om daar even een paar foto’s van te schieten, dus hierbij wat mooie shots uit het hoge noorden.

Startblok

Startblok

Startblokken

Startblokken

Tagged as: , ,

3 Comments

 1. Huh hoezo in Drachten??
  Dacht dat het zwembad in drachten verouderd was en er een nieuw zwembad kwam??

  Hoezo dan opeens wel startblokken vervangen …?

  Heb in E’hoven trainingsbad al wat gestart van het blok, het is wel een uitkomst voor de mensen met de atletiek start.

  Groetjes
  Hans-Peter Hartog

 2. Gelukkig zitten de startblokken niet in het beton gegoten en kunnen dus gewoon mee naar een eventueel nieuw bad :)

 3. Niet alleen nieuwe startblokken !
  Ook super dikke nieuwe wedstrijdlijnen => rustiger zwemwater !
  Dat het bad (nog steeds) snel is bleek uit de wedstrijd bij de A-Competitie op 3 oktober.

  De start goed oefenen kan geen kwaad!
  Zeker als je de atletiekstart voor het eerst uitvoert is het lastig om stil te staan, maar met de opzet geldt dit lastiger stilstaan ook voor de meer ervaren atletiekstarters. Ook zie je meer afwijkingen naar links en rechts door de krachtiger afzet.

  Een nieuwe brug, kunnen we in het Noorden tenminste weer 25 meter wedstrijden zwemmen in Drachten.
  Alle scherpe randen bij de kanten zijn opgelost door nieuwe tegels
  Nieuwe TL bakken, de oude enkele bakken zijn vervangen door dubbele en de TL balken zelf zijn helderder => heel veel meer licht , zeker als het donker is.
  Ook alle donkere muren zijn gewit => nog meer licht.
  En de verfkwast is er door geweest (nagenoeg al het houtwerk), ook zijn alle banken opgeschuurd en opnieuw gelakt.
  Ook een nieuwe “pomp” voor het golfslagbad.

  Tja, het mocht wat kosten, maar dat nieuwe bad staat volgens mij al weer een tijdje in de koelkast bij de Gemeente, maar je weet maar nooit. Hoewel die stond gepland bij een station langs de Zuiderzeelijn en daar is inmiddels al een streep door gezet.

Leave a Response