Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Nayade wint eerste NSZK in Maastricht (video – update)

Email dit bericht Print dit bericht

NayadeIn zwembad de Dousberg in Maastricht heeft de zwemploeg van Nayade in de eerste ronde van de studenten zwemcompetitie gewonnen. Onder impuls van het nieuwe bestuur stond er een grote ploeg uit Eindhoven aan de start. Afgelopen jaren werd het studenten zwemmen bij de heren al gedomineerd door Nayade, maar door een tekort aan dames (en daardoor vaak te veel vervangende tijden) kon de ploeg in de competitie niet mee te doen voor de prijzen. Dit jaar zijn er een stel sterke dames bijgekomen en is de NSZK-competitie dan ook één van de speerpunten van het nieuwe bestuur.

Dames
Bij de dames was het Josje van Houwelingen die haar progressie in de trainingen omzette in snelle tijden. Ondanks een vervelende knieblessure wist ze de winst te pakken op de 200 rug in een nieuw pr van 2.24.23 Op de 50 rug gleed ze weg bij de start, maar wist dit alsnog goed te maken door in een negatieve split (15.6-15.2)(30.86) ook de winst te pakken. Door meer aandacht te besteden aan de mental coaching zwom ze met een goede (intern smalle) focus een sterke wedstrijd.
Op de 100 school en 200 wissel liet Anouk Meesen haar kracht zien door op beide afstanden 3e te worden in nette tijden (1.21.42 en 2.39.33). Daarnaast was er ook nog het onderlinge duel tussen de 2 limburgse Life Savers Maike en Marianka met sterke optredens op de 100 vrij (1.01.76 om 1.03.29) en 50 vlinder (Marianka 32.0) en 100 vlinder (Maike 1.10.11). Ondanks de afwezigheid van Stefanie Rombout wisten de aanwezige dames in de breedte zo sterk te presteren dat Nayade eindelijk de winst pakte in de NSZK.

Heren
Zoals Josje bij de dames heerste op de rugslagnummers, was het Peter van Heukelem die bij de heren met 2 pr’s op de 200 (2.11.02) en de 50 rug (27.05) domineerde. Assistent-coach Rik op ‘t Veld liet zien na een zwaar Life saving seizoen toch nog in vorm te zijn door de 100 vrij te winnen in 52.37 en een 2e plaats te pakken op de 100 vlinder in 59.23. Hier zwom Nayade-debutant Niels van Dalen naar 1.01.22 Op de 50 vlinder wist Niels al een 3e plek te bemachtigen in 27.01 net achter nr 2 Ruud van Bommel (26.93). Daarnaast pakte Ruud ook een podiumplek op de 50 vrij, maar hij miste in tegenstelling tot de andere Life Savers toch de scherpte die we van hem gewend zijn. Kevin Hondsmerk liet zien ook zonder Blueseventy-pak sterk voor de dag te komen. Hij pakte de winst op de 100 school (1.06.98) en de 200 wissel (2.10.88).

Nayade NSZK Maastricht ’09 100 vrij from Trivelo on Vimeo.

De captain van het team Jeroen Leuverink bemachtigde een 3e plek op de 100 vrij (53.78), maar kreeg daarna weer last van z’n kuitblessure waardoor hij op de 50 rug en in estafette niet meer het volle pond kon geven. Tommie Kerstens debuteerde voor Nayade met een 4e plek op de 100, maar bleek hierbij te vroeg te bewegen (zie video)en werd zodoende gediskwalificeerd. Op de 50 vrij pakte hij nog een podiumplek. Verder werd er er door de overige heren in de breedte ook goed gepresteerd.

Estafettes
In het 1e programma was er meteen winst op de 8×50 mixed estafette (met een 23.1 split voor Peter en Kevin) en wist het tweede team de 4e plek te bemachtigen (in 3.28.43). Bij de dames 4 ×100 vrij was het een spannende strijd met 3 ploegen die tot de laatste meters streden om de winst. Na een sterke 59.57 als opener voor Josje (pr) kon Maike het op het laatst net niet afmaken en werden de dames (met Marianka en Sabine) 3e in 4.09.63. De heren hielden hun ongeslagen estafette-status door de 4×50 wissel te winnen in een degelijke 1.48.34. Aan de splittijden is te zien dat het in topvorm nog wel 2 seconde harder kan.

Nayade NSZK Maastricht ’09 4×50 wissel heren from Trivelo on Vimeo.

Ondanks de goede prestaties is er door de coaches nog een flinke lijst met verbeterpunten opgesteld aan de hand van de wedstrijden. Vooral op de keerpunten wordt nog onnodig veel tijd verloren.

Uitslag van NSZK I Maastricht 2009
Puntenranglijst en competitiestand NSZK I Maastricht 2009

Tagged as: ,

4 Comments

 1. Als ik dit zo lees zou je bijna zeggen dat alleen Nayade mee deed 😉 Bij Aquamania ook prima gezwommen, uiteindelijk goed voor een 3e plaats! 😀 Op naar de rest van het seizoen.

  Nayade, gefeliciteerd met de overwinning!

 2. Dit stukje is aangeleverd door Nayade, van andere studenten verenigingen heb ik (nog) niets gehoord/gezien/ontvangen 😉
  Uiteraard is een discussie over deze wedstrijd hier ook van harte welkom :)

 3. @ Arjan: Aangezien het stukje geschreven is voor deze site, maar ook voor de Nayade-site gaat het alleen over Nayade. Misschien is het een idee om voortaan een wat algemener verslag naar een aantal zwemsites te sturen. Dat zou goed zijn voor het studentenzwemmen. Lijkt me wel een taak voor de Stichting.
  Dan zou het uiteraard natuurlijk nog wel erg veel over Nayade gaan :) Ach ja, jullie zijn bijna de hele tijd tijdens de estafette nog wel in beeld 😀

 4. ik denk ook dat de stichting hier meer voor moet doen, niet alleen meer naamsbekendheid in nederland maar ook waardering voor de huidige deelnemers. het gaat toch over de Nederlandse hoofdklasse binnen het studentenzwemmen;)
  waar zeker niet slecht gezwommen wordt. Ik zal eens een balletje op gooien tijdens de volgende vergadering van zwemcommissarissen in leiden 28 nov.

  arjan, tot de volgende!

  zwemsite bedankt!

Leave a Response