Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Vervangende tijden een heel stuk sneller

Email dit bericht Print dit bericht

KNZBMet nog een week tot de eerste ronde van de competitie hebben wij ons eens verdiept in de nieuwe vervangende tijden. Deze zijn voor het eerst sinds jaren aangepast, waarbij wederom gebruik gemaakt is van de niveautabellen. De toelichting die de KNZB leverde was als volgt :

TOELICHTING VERVANGENDE TIJDEN E.ON NATIONALE ZWEMCOMPETITIE 2009-2010

Jarenlang zijn de vervangende tijden in de E.ON Nationale Zwemcompetitie niet gewijzigd. Reden voor de KNZB om voor het nieuwe seizoen eens kritisch naar deze tijden te kijken en deze grondig te herzien.
Uitgangspunt voor de nieuwe vervangende tijden is dat deze gebaseerd zijn op de niveautabellen zoals deze in het voorjaar zijn vastgesteld en welke als basis gelden voor diverse selectiecriteria binnen de KNZB.
Vervangende tijden dienen een vangnet te zijn voor ontbrekende of gediskwalificeerde zwemmers dat aansluit bij het niveau van de betreffende competitie.
Een vervangende tijd mag zeker gevoeld worden, maar mag geen doorslaggevende invloed hebben op het totale resultaat.
Met bovenstaande als uitgangspunt is er gekozen voor vervangende tijden volgens onderstaand principe:

Bij programmanummers voor jongens min 6, jongens junioren 2, meisjes junioren 1 en meisjes junioren 3 geldt:
Hoofdklasse niv. H
A-klasse Niv. H + 5%
B-klasse Niv. H. + 10%
C-klasse Niv. H + 15%
District 1 Niv. H + 20%
District 2 Niv. H + 25%
District 3 Niv. H + 30%

Voor alle overige programmanummers en leeftijdscategorieën geldt:
Hoofdklasse niv. G
A-klasse Niv. H
B-klasse Niv. H. + 5%
C-klasse Niv. H + 10%
District 1 Niv. H + 15%
District 2 Niv. H + 20%
District 3 Niv. H + 25%

Op het eerste oog een mooie verdeling, maar wij vonden in de vervangende tijden van de eerste ronde toch wel een paar opvallende zaken.

Vervangende tijden VEEL sneller

Geen idee waar de vervangende tijden in het verleden op gebaseerd waren, maar ze zijn met het huidige systeem ineens een stukje sneller. Of beter gezegd VEEL sneller. Was de totale vervangende tijd in de C-competitie voor ronde 1 vorig seizoen nog 7989,30, dit jaar is dat 7243,43, een verschil van 745,88 punten (seconden). In de A-competitie is het verschil nog groter, daar gaat de totale vervangende tijd van vorig seizoen 7626,70 naar 6625,10 nu, een verschil van 1001,60 punten (!).

Nu zullen de meeste ploegen in die competities niet direct heel veel last of voordeel hebben van die snellere vervangende tijden, tenzij je een kleine ploeg hebt waarin een aantal toppers bepalend zijn. In dat geval heb je er veel meer voordeel van dan een bredere ploeg. Alle zwemmers die net rond de nieuwe vervangend tijden zwemmen leveren maar heel weinig winst of verlies op, net als het niet hebben van die zwemmers. Het hebben van een paar toppers levert daarentegen wel dik punten op.

De mix estafette bij de jongste jeugd lijkt niet gebaseerd op de niveautabellen
In de uitleg wordt nergens melding gemaakt van de estafettes. Dit terwijl die vaak zeer bepalend kunnen zijn voor de eindstand, omdat je voor die nummers 4 zwemmers nodig hebt, ten opzichte van 2 bij een individueel nummer. Nu lijken de jongens/meiden/dames/heren estafettes gewoon gebaseerd te zijn op 4x de H-tijd, dus dat is duidelijk. De vervangende tijd bij de mix estafette bij de jongste jeugd (jongens minioren 6-meisjes jun 1) is echter totaal niet te verklaren.
Nemen we de 4x H-tijd van de meisjes junioren 1 als richtlijn, dan komen we uit op een totaaltijd van 2.48.39, nemen we die van de jongens minioren 6 dan is dat 2.43.25. De vervangende tijd in de hoofdklasse is echter 2.40.00, wat dus ruim sneller is dan de H-tijden. En aangezien de H-tijden bij de jongens allemaal sneller zijn dan bij de meiden is er ook geen combinatie te maken die de 2.40.00 rechtvaardigt.
In de vervangende tijden van de A-competitie lijkt bij deze estafette zelfs een fout te zitten, want ook daar staat 2.40.00 als vervangende tijd, waar in de uitleg staat dat die tijd 5% langzamer zou moeten zijn dan in de hoofdklasse. Vervangende tijden van 2.45.00 (hoofdklasse) en 2.53.00 (A-competitie) had logischer geweest. De vervangende tijd in de C-competitie is voor dit programma overigens 2.57.00, waar 2.40 x 1,15 bijna 3.10 is….

Conclusie
Het heroverwegen van de vervangende tijden was zeker noodzakelijk aangezien deze in de loop van de jaren behoorlijk verouderd waren. Helaas lijkt het erop dat de nieuwe, op de niveautabellen gebaseerde tijden echter afbreuk doen aan wat altijd het doel van de verenigingscompetitie is geweest, namelijk het bepalen van de kracht van alle clubs in Nederland. De nieuwe vervangende tijden kunnen er voor zorgen dat een klein team met een aantal grote toppers hoger zal eindigen dan een breed opgeleid team zonder deze toppers.

Tagged as: ,

6 Comments

 1. “Alle zwemmers die net rond de nieuwe vervangend tijden zwemmen leveren maar heel weinig winst of verlies op, net als het niet hebben van die zwemmers…..”

  Je kan in bovengenoemde gevallen er als trainer zelfs voor kiezen om een bepaald programma maar niet te laten zwemmen en zo een zwemmer te sparen voor een andere afstand waar wel onder de vervangende tijd gezwommen wordt!

  Dit lijkt me toch niet de bedoeling van deze aanpassing…..

 2. In tegenstelling tot bij de aanpassingen van de NK-limieten zie ik hier naast de beschrijving van de gehanteerde formules ook een toelichting wordt gegeven op de gedachte achter het kiezen van juist deze formules:

  formule: “Uitgangspunt voor de nieuwe vervangende tijden is dat deze gebaseerd zijn op de niveautabellen zoals deze in het voorjaar zijn vastgesteld en welke als basis gelden voor diverse selectiecriteria binnen de KNZB”

  motivatie: “Vervangende tijden dienen een vangnet te zijn voor ontbrekende of gediskwalificeerde zwemmers dat aansluit bij het niveau van de betreffende competitie. Een vervangende tijd mag zeker gevoeld worden, maar mag geen doorslaggevende invloed hebben op het totale resultaat”.

  Dit is tenminste een duidelijk verhaal. Zo’n verhaal zou ik voor de NK-limieten ook wel willen zien.

  inhoudelijke reactie: De vervangende tijd is nu dus veranderd van een straf voor ontbrekende zwemmers in een vangnet voor verenigingen die in een leeftijd te weinig zwemmers van niveau hebben. Op zich vind ik dat wel een goede ontwikkeling. Je had vorig seizoen wel erg veel bovengemiddeld snelle zwemmers nodig om één ontbrekende zwemmer te compenseren. Breedte van een ploeg is natuurlijk belangrijk, maar het kan ook niet de bedoeling zijn dat een ploeg met 5 gemiddelde zwemmers veel hoger eindigt dan een ploeg met 4 hele goede zwemmers en een ontbrekende zwemmer.

 3. @Joeri : Op zich heb je in je laatste alinea wel gelijk en ik verwacht ook niet dat de veranderingen een mega verschuiving gaan veroorzaken.
  Wel heb ik stevig moeite met de vervangende tijd van de minioren estafette en die ga ik ook direct even navragen bij de bond.

 4. Helaas nog geen reactie van de KNZB over de minioren estafette limiet.
  Nu de eerste uitslag van de competitie binnen is wel een korte evaluatie :

  Alle 3 de clubs (DWK, De Dinkel en Bikkel Hoogeveen) hebben vervangende tijden op hun scoreformulier staan.
  De Dinkel wist het beperkt te houden tot 1 vervangende tijd zover wij kunnen zien (2 tienden ‘winst’).
  DWK noteert er 3 met een totaal ‘winst’ van zo’n 18 seconden
  Hoogeveen heeft er 10 op het telformulier staan, opgeteld meer dan 35 seconden.

  Vooral de 100vlinder bij de junioren 2 staat ‘nogal’ snel met 1.16.22.
  De uitslag bij de bekeken wedstrijd voor die leeftijd :
  1. Yoran Klos 96 De Dinkel 1:11.64
  2. Lorenzo Peperkamp 96 De Dinkel 1:13.07
  3. Ardi Knol 96 ZPC Bikkel Hoogeveen 1:18.73
  4. Karst Boersma 96 De Dinkel 1:20.49
  5. Marnix Ykema 96 Dwk 1:23.51
  6. Luuk Hendriksen 97 De Dinkel 1:26.94
  7. Fedde Beukers 97 De Dinkel 1:27.10
  8. Rik Heijdens 96 De Dinkel 1:31.64
  9. Nino Sieling 97 Dwk 1:32.32
  10. Mike Fraanje 97 Dwk 1:37.07

 5. Waar kan ik de vervangende tijden vinden?

Trackbacks

 1. Hoofdklasse: 1 op 6 tijden is een vervangende tijd | Zwemsite.nl

Leave a Response