Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Pakken blijven toegestaan in open water

Email dit bericht Print dit bericht

blue70Vanuit BlueSeventy ontvingen wij een persbericht over de beslissing dat ook volgend jaar het gebruik van badpakken toegestaan zal zijn tijdens open water wedstrijden. De belangrijkste reden voor dit afwijkende standpunt ten opzichte van het zwembad is dat er bij open water wedstrijden, met uitzondering van de oversteek van het kanaal, gesteld wordt dat er geen records worden bijgehouden. Nu is dat in Nederland natuurlijk niet helemaal waar, want er worden wel degelijk records bijgehouden voor bijvoorbeeld de oversteek van het IJsselmeer of baanrecord bij veel open water wedstrijden, maar deze records hebben geen officiële status. Het gaat bij open water zwemmen vooral om het man-tegen-man (of vrouw-tegen-vrouw) gevecht en niet om de tijden en daarom zullen er afwijkende regels gaan gelden. Aan welke eisen een pak moet voldoen (welk materiaal bijvoorbeeld) is nog niet duidelijk.

Het volledige persbericht luidt als volgt :

Swimming record breaker welcomes FINA suit news

Swimmers, including Channel World Record holder Petar Stoychev, have welcomed news that body suits will be allowed in open water events next year. Stoychev holds a key position on the FINA athletes commission and is calling on the world governing body to secure the safety of athletes and development of the sport by ensuring that technical body suits remain in the sport for the future.

Body suits, such as the blueseventy Nero 10k, have been outlawed for pool swimming, but FINA has confirmed that the same rules will not apply to open water swimming.

The FINA press office said: “The new rules relating to swimwear do not apply to open water. They apply to swimming.” However, the types of fabrics to be permitted are yet to be determined.

Stoychev commented: “At every technical meeting prior to a race FINA officials aways say that the health of the swimmers is the most important thing. Full body suits protect the skin from sunburn and dangerous jellyfish. I was hospitalized after a sting in China in 2002 and it is much safer when the skin is covered by a suit.”

“There are no world records in open water. We don’t race against time, just against each other, so there are not the same considerations as in the pool. I agree that Channel swimming is different, it’s right that technical suits are not allowed, but we need them on other races for the future of the sport.”

Introduced to the Olympics for the first time in Beijing, open water swimming has seen a massive boom in popularity since. However, for the sport to progress the use of bodysuits and wetsuits is paramount.

Stoychev also feels strongly that commercial involvement in the sport is vital. He said: “Our sport was in the Olympics for the first time in Beijing and I feel it’s important that we have more opportunities for commercial involvement in order to progress. It is nice to have companies like blueseventy produce suits specifically for open water.”

The Nero 10k suit is a specific open water suit, and was worn by Olympic Champion, Maarten vd Weijden in Beijing last year and by medal winners in World Championships in Rome.

Van der Weijden commented: “The swimwear debate is particularly poignant at age group level, where the sport needs to attract novices. And at elite level races vary in terms of temperature as well as actual water conditions, I’m pleased this is being taken into account rather than just apply the same rules that apply for the pool.”

With events such as this weekend’s Great North Swim attracting thousands of competitors, swimming has a fantastic opportunity to increase participation and interest in the sport. Access to technical swimwear, and wetsuits for beginners, can only help ensure that more people feel confident to dive in to open water.

Steve Nicholls from blueseventy commented: “We are pleased that body suits will remain in the sport of open water swimming. It’s the right move to bring even greater numbers to open water swimming and increase overall participation in swimming.”

Tagged as: , ,

5 Comments

  1. Voor de topsport begrijp ik dit wel en tijden zijn natuurlijk volstrekt oninteressant.

    Ik vind het wel jammer voor die wedstrijden waar maar een deel van de deelnemers in staat/bereid is om een dergelijk duur pak aan te schaffen. Van mij mogen we in Nederland best de zwembadregels aanhouden voor junioren en jeugdwedstrijden.

  2. Ik snap best dat met nog gebruik wil maken van pakken in het open water. In Nederland is het namelijk soms echt heel koud. het is inderdaad echter jammer dat sommige mensen gewoon geen geld hebben/geld over hebben om pakken van het kaliber blue seventy aan te schaffen. beter zou zijn als er wel pakken zouden worden toegestaan maar dan niet de ‘superpakken’ die bakken met geld kosten.

  3. Wat ik vreemd vind is dat dit persbericht, dat inmiddels ook is overgenomen door NOWW, niet op de officiele site van de Fina is gepubliceerd. Het is een leverancier die dit bericht verspreid. Is het misschien verstandig af te wachten tot de Fina met een officieel bericht komt, voordat we dit allemaal voor waarheid gaan aannemen?

    Ik ben van mening dat de puurheid die (open water) zwemmen heeft, doordat iedereen gelijk is op het gebied van (de afwezigheid van) technologische ondersteuning in ere hersteld moet worden. Daarom lijkt het me ook voor het Open water zwemmen noodzakelijk om duidelijke grenzen aan te geven tot hoever een zwemmer kan gaan in de ondersteuning die hij krijgt van zijn pak. De grenzen die zijn gesteld voor het binnenbad leken mij ook goed genoeg voor het buitenwater. Het zou de zwemsport geen goed doen als de pakkenwedloop gewoon doorgaat in het buitenwater.

  4. @Carl : ik vertrouw de persoon die me dit bericht stuurde voldoende om aan te nemen dat het klopt, maar heb het voor de zekerheid wat achtergrond info gevraagd. Zodra ik dat heb zal ik hier nog een reactie plaatsen.

  5. @Carl : navraag leert dat BlueSeventy dit rechtstreeks van de perschef van de FINA heeft gehoord, dus wij gaan er voorlopig vanuit dat het klopt. Mogelijk dat de FINA op dit moment geen verwarring wil stichten en bij het bekendmaken van de officiële textiel bepalingen hier ook iets over zal melden.

Leave a Response