Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Canada en VS vervroegen 2010 reglementen

Email dit bericht Print dit bericht

USA SwimmingNu langzaam maar zeker duidelijk wordt de FINA dit keer geen rare verrassingen van plan is en de badkleding reglementen voor 2010 vrijwel compleet zijn, hebben ze in Noord-Amerika besloten niet langer te wachten. In Canada en de Verenigde Staten gaan de nieuwe regels respectievelijk op 1 september (dus met terugwerkende kracht) en 1 oktober in. Dit betekent dat bij alle wedstrijden die vallen onder de 2 nationale bonden (dat zijn vrijwel alle wedstrijden gehouden in de die 2 landen) de nieuwe regels gehanteerd zullen worden.

In beide gevallen geven de bonden aan dat ze niet willen wachten tot 2010, maar willen dat ze zwemmers per direct weer aan de slag kunnen in een eerlijke sport. Een sport waar het gaat om de sporters zelf en alles wat ze er voor willen doen en laten. Zo meldde de Canadese bond : “We want our athletes to start the season on the right foot, We do want our swimmers to compete in a fair playing field.” en vanuit de Verenigde Staten kwamen vergelijkbare uitspraken : “As an organization, we have been working with FINA and other swimming nations to find a solution that will ensure a fair and even playing field for all swimmers, and that will ultimately advance the best interests of our sport, We hope that this action will put the emphasis back where it belongs – on our athletes, their training and hard work.”

Ook in Nederland zijn er reeds wedstrijden in 2009 waarin alleen gezwommen zal worden in 2010-goedgekeurde badklediing. De belangrijkste zijn uiteraard de Nederlandse kampioenschappen korte baan in december en de Eindhoven Swimcup in november. Helaas lijkt het erop dat de bond het niet aan durft om bijvoorbeeld net als de Verenigde Staten de regels al per oktober in te laten gaan. Dat zou namelijk ook de nationale verenigingscompetitie een stuk eerlijker kunnen maken. De eerste 2 ronden (van de 4) worden in oktober en november 2009 gehouden en clubs met veel zwemmers met ‘snelle badpakken’ zijn daarbij duidelijk in het voordeel. Als je bedenkt dat die pakken 1 tot 2 seconden per 100m op leveren en alleen de eerste ronde al 8600 meetellende meters bevat (hoofdklasse), zou de badkleding wel eens van (grote) invloed kunnen worden op de eindstand.

Tagged as: , , ,

Leave a Response