Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

En toen stonden er toch nog 2 oude wereldrecords! (video)

Email dit bericht Print dit bericht

Roma09Toen Mellouli een aantal weken geleden 14.40 op de klok zet, werd er gedacht dat het wereldrecord van Grant Hackett (14.34.56, WK 2001 Fukuoka) klaar was voor de sloop. Maar nu, na de finale van de WK in Rome, staat dat record nog steeds. Het is 1 van de 2 wereldrecords van voor februari 2008 die de snelle pakken hebben overleefd, samen met de 1500m bij de dames (overigens geen Olympische afstand). Oussama Mellouli won de 1500m wel, uiteindelijk nog vrij ‘gemakkelijk’. Rond de 1000m zwom hij samen met Ryan Cochrane weg bij de winnaar van de 800m Lin Zhang en nog 200m later pakte hij ook een gaatje op Cochrane. Mellouli tikte na 1500m aan in 15.37.28, Cochrane won het zilver in 14.41.38. Het brons ging in een felle strijd met Italiaan Colbertaldo toch naar Yang Sun uit China met 14.46.84.

De 400wissel bij de dames werd gewonnen door Katinka Hosszu uit Hongarije. Zij bleek in de laatste 100m nog niet iets meer over te hebben dan Kristy Coventry uit Zimbabwe. Hosszu won in 4.30.41, een nieuw Europees record. Coventry wist nog net Stephanie Rice voor te blijven, 4.32.12 tegen 4.32.29. Voor de oude Europees recordhoudster Hannah Miley kwam net te kort om Rice te verslaan en werd 4e in 4.32.72.

Bij de afsluitende 4x100wissel heren was er geen twijfel over wie de titel zou gaan halen. De Verenigde Staten kregen op de eerste 200m nog stevig tegenstand van Duitsland en Australië, maar vanaf de 100m vlinder van Michael Phelps (49.72) nam de VS een voorsprong en gaf die niet meer uit handen. Paul Biederman wist met 46.89 Australië op de laatste 100vrij nog in te halen en stelde het zilver veilig, Australië werd 3e ondanks de snel oprukkende Cesar Cielo Fihlo. Cielo zwom met 46.22 de snelste borstcrawl split, maar verder dan plaats 4 bracht het Brazilië niet. Alain Bernard zwom met 46.26 de 2e split op de 100vrij, Frankrijk werd 5e.

Groot-Brittanie werd gediskwalificeerd door een te snelle overname van Michael Rock, hun vlinderslagzwemmer. Dat zelfde lot was er vanochtend al voor de Nederlandse estafette ploeg. Zij werden gediskwalificeerd in de series, al is het nog onduidelijk waarop. Berichten wijzen op een illegale vlinder beenslag van Lennart op de schoolslag, maar dat zou wel erg zuur zijn op een toernooi waarbij de toppers soms wel 3 vlinderbeenslagen deden bij de schoolslag start. De race van de Nederlandse ploeg was er verder een om trots op te zijn. Nick Driebergen zwom met 53.78 een nieuw Nederlands record (al moet er nog gezien worden of deze in de boeken komt, want in de Omega uitslagen staan geen tussentijden voor de Nederlandse ploeg). Lennart kwam op de schoolslag tot 59.20, gevolgd door 51.45 voor Joeri Verlinden. En slotzwemmer Sebastiaan Verschuren wist een super 47.94 neer te zetten, waardoor de totaaltijd van 3.32.37 een nieuw Nederlands record had geweest. Jammer van die diskwalificatie.

Tagged as: , , ,

Leave a Response