Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

De FINA is er voor de zwemmers, niet andersom.

Email dit bericht Print dit bericht

Roma09Tijdens de WK ging het bij bijna iedere race wel over wie welk pak aan had en welk pak…. ehhh…. welke zwemmer er won. Het mag duidelijk zijn dat de FINA in het hele verhaal grote steken heeft laten vallen. De enige hoop die we op dit moment hebben is dat ze het voor eind september voor elkaar krijgen een sluitende definitie op te maken voor ‘textiel’. Alleen dan kunnen we per 1 januari weer allemaal in gelijke omstandigheden aan de start verschijnen. Ook de strijd tussen Phelps en Cavic was er een om van te smullen uiteraard. De rivaliteit werd door beide heren stevig opgejaagd en kwam uiteindelijk tot een climax in de uitbarsting van Phelps na zijn gewonnen 100vlinder.

Maar op de achtergrond waren er ook gevallen waarbij de sportiviteit van de zwemmers onderling sterk naar voren kwam. Het beste voorbeeld daarbij was de halve finale van de 50m vrijeslag bij de heren. Vlak voordat de heren naar buiten liepen voor hun race, scheurde het pak van George Bovell van boven tot onder. De mensen van de organisatie probeerden vervolgens met alle macht de overige zwemmers naar buiten te sturen en gaven George de keuze om of niet te starten of in het gescheurde pak. Maar de overige zwemmers pikten dat niet en terwijl George razendsnel zijn oude LZR aan trok bleven zij gewoon staan. Pas toen ook George klaar was werd de race alsnog gezwommen. “In a show of solidarity, they refused to go out and I was able to get my suit on and up and got the job done.” Bovell werd uiteindelijk gedeeld 8e, zwom later op de avond een swim-off, dit keer wel in een nieuw pak en plaatste zich in een kampioenschapsrecord voor de finale. Daarin werd hij de dag erna 7e.

Bovell is overigens samen onder andere Roland Schoeman de International Swimmers Association gestart om samen met de FINA de rechten van zwemmers te verbeteren. In dit geval vonden zij dat de wedstrijd veel te veel gebaseerd was op een TV-schema en er te weinig gekeken werd naar de zwemmers. En met steeds meer commentaar op de beslissingen van de FINA zorgde dit incident natuurlijk wat extra olie op het vuur.

Tagged as: , , ,

Leave a Response