Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Dara Torres denkt aan Londen 2012

Email dit bericht Print dit bericht
Dara Torres

Dara Torres

Tijdens de Olympische Spelen van Los Angeles (1984) was Dara Torres pas 17 jaar, maar won wel met de 4x100m vrij estafette haar eerste gouden medaille. Later volgenden nog de Olympische Spelen van Seoul (1988) met 2x zilver op de 4x100vrij en 4x100wissel en Barcelona (1992) met goud op de 4x100vrij, voordat ze stopte met zwemmen. Het bloed bleef echter kruipen waar het niet gaan kan en in 1999 besloot Dara een comeback te maken en wist ze de Spelen van Sydney (2000) te halen. Daar bracht ze haar totaal aantal Olympische medailles op 9 met 2x goud op de 4x100vrij en 4x100wissel en een bronzen medaille op ieder van haar individuele afstanden, de 50 en 100vrij en de 100vlinder. Daarna was het echt genoeg geweest en richtte ze zich op haar thuissituatie, werd ze zwanger en kreeg ze in 2006 een dochter. In de tijd dat ze niet zwom hield ze wel haar conditie op pijl, onder andere door samen met Billy Banks de fitness rage Tae Bo te ontwikkelen. Mede daardoor wist ze in 2007 wederom een succesvolle comeback te maken en plaatste ze zich op 4 afstanden voor de Olympische Spelen van Beijing (50 en 100vrij en de 4x100vrij en 4x100wissel).

Dara Torres tijdens een vakantie augustus 2009

Dara Torres tijdens een vakantie augustus 2009

Tijdens de Olympische Spelen van Beijing richtte ze zich individueel volledig op de 50vrij, waarop ze op slechts 0.01 van winnares Britta Steffen het zilver won. Ook de 2 estafettes eindigden in een zilveren medaille, op de 4x100vrij achter de Nederlandse dames. In die estafette zwom ze de tot Rome snelste split ooit van 52.22. Helaas voor Dara staat ook bij haar de tijd niet stil en kreeg ook zij te maken met wat slijtage van het lichaam. Zo heeft ze al enige tijd last van haar knie, de reden waardoor ze in de aanloop naar Rome niet altijd voluit kon trainen. Om dit probleem op te lossen wordt ze in het najaar geopereerd aan haar knie, nadat ze op 28 augustus ook al een hernia laat verhelpen. Naar eigen zeggen op Twitter ‘just in case….’.

Die uitspraak werd nogmaals door haar bevestigd in een interview met Reuters “Ik heb iets minder dan een jaar om uit te zoeken wat ik wil gaan doen. Ik hoop echt dat mijn geblesseerde knie herstelt en dat mijn benen weer in vorm raken. Daarna ga ik met mijn coach praten om te kijken wat mogelijk is”, aldus Torres, die door de achttien jaar jongere Michael Phelps – de vedette van het mannenzwemmen – al liefkozend ‘mama’ wordt genoemd.” Als ze in Londen aan de start verschijnt zal ze 45 jaar zijn.

Tagged as: ,

Leave a Response