Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

4 Nederlandse record in de series in Rome

Email dit bericht Print dit bericht

Roma09Naar het eind van het toernooi neemt logischerwijs het aantal programma’s wat gezwommen wordt af. Er is steeds minder ruimte voor halve finales en dus vandaag maar 5 nummers die gezwommen werden. De dag begon met de 50m vrijeslag bij de dames, met voor Nederland Marleen Veldhuis (door de Italianen Magdalena genoemd) en Hinkelien Schreuder. Beide dames zwommen zich redelijk makkelijk naar de halve finale. Marleen won haar serie in 24.41 en werd daarmee overall 4e, Hinkelien tikte als 3e in haar serie aan met 24.78, totaal genoeg voor plaats 10. Zowel voor Marleen als Hinkelien betekende het een tijd ongeveer een halve seconde boven hun persoonlijk record, dus vanavond kan het nog wat harder.
In de halve finale komen ze onder andere Cate Campbell uit Australie tegen die de snelste tijd neerzette in 24.24, nummer 16 was Svetlana Khokhlova in 25.19. Dit keer geen verrassingen, alle toppers zijn door (Steffen, Trickett, Halsall, Weir, Alshammer, Torres)

Op de 50m schoolslag bij de dames was er een zeer sterk optreden van Moniek Nijhuis te noteren. Werd ze op de 100school nog in de series uitgeschakeld, op de halve afstand verbeterde ze haar Nederlands record van 30.80 (Swimcup Amsterdam) tot 30.57 nu. Daarmee werd ze keurig 4e en dus zwemt ze vanmiddag in de eerste halve finale in baan 5. Naast haar daarin ligt Kasey Carlson uit de Verenigde Staten, in de andere halve finale zijn het Yuliya Efimova in baan 4 en Sarah Katsoulis in baan 5.

Bij de mannen vandaag slechts 2 programma’s : 50rug en 1500vrij. Op de 1500m is er geen Nederlandse deelname. De beste zwemmer van Nederland op die afstand is op dit moment Job Kienhuis en hij zwom gisteren in de series in Sheffield op de 800vrij een nieuw Nederlands record in 7.55.12. Daarmee scherpte hij het record weer met ruim 2 seconden aan. Er waren in Sheffield op de 800m geen finales.
In Rome verscheen op de 50rug Nick Driebergen aan de start. In april had hij het Nederlands record nog op 25.29 gezet, vandaag kwam hij tot een nieuwe nationale toptijd van 25.08. Helaas miste hij daarmee op 0.07 de halve finale. Maar hij is in goed gezelschap, want ook al is het niet hun afstand de uitschakeling van zowel Matt Grevers als Aaron Peirsol in de series kan zeker opvallend genoemd worden. Marco Di Tora uit Italie haalde het met 25.01 net wel, snelste van de ochtend was Guilherme Guido (BRA) met 24.49. Tussen de eerste 6 zwemmers zat slechts 11 honderdsten.

Dat na de series de Nederlandse dames op de 4x100wissel op de 4e plaats zouden staan en dus in de finale zullen starten was toch wel een verrassing. Maar in een super gezwommen race kwamen alle dames tot absolute toptijden. Femke (Frederike) Heemskerk begon direct met een Nederlands record van 1.01.28, waarmee de toon gezet was voor de estafette. Met die tijd loste ze Sharon van Rouwendaal af die in april nog tot 1.02.02 was gekomen. Na Femke was het Lia Dekker die met 1.07.41 een strake schoolslag split afleverde (overname 0.06!). Inge Dekker zwom daarna naar 56.95, de 3e split van het hele veld en bracht Nederland daarmee weer dichter bij de concurrenten in serie 2. Voor slotzwemster Ranomi maakte het daarna af met een indrukwekkende 52.41, waardoor het Nederlands record bijgesteld was van 4.04.41 van de EK vorig jaar naar 3.58.05, maar daarmee slechts 4e in hun serie. Daarna was het afwachten wat de ploegen in serie 3 en serie 4 zouden zwemmen.
In serie 3 bleven Denemarken en de Verenigde Staten verrassend steken op 3.58.93 en 3.59.01, op dat moment plaatsen 5 en 6. En toen in serie 4 winnaar Groot-Brittanie bleef steken op 3.58.18, op de voet gevolgd door Canada (3.58.23), Australiƫ (3.58.36) en Braziliƫ (3.58.49), was het duidelijk : Nederland door naar de finale, de Verenigde Staten naar huis, net als oa Zweden, Rusland en Frankrijk.

De opstelling voor vanavond is nog niet bekend, maar naar verwachting zal Lia Dekker in ieder geval vervangen worden door Moniek Nijhuis. Of Inge plaats moet maken voor Marleen zullen we af moet wachten. Aangezien Marleen al 2x zwemt vanavond (finale 50vilnder, halve finale 50vrij) zou het ons niet verbazen als Inge in de estafette start.

Tagged as: , ,

2 Comments

  1. Op nu.nl
    ”Ze hebben heel goed gezwommen”, sprak coach Verhaeren tevreden. ”Maar als je de finale wilt bereiken, dan moet dat wel. Natuurlijk is het verrassend dat Amerika buiten de finale valt. Of het nog sneller kan? In de finale zal in elk geval hetzelfde viertal zwemmen. Normaal gesproken komt Nederland niet in aanmerking voor een medaille. Maar je weet het nooit.”

    Lia zal dus niet vervangen worden door Moniek, die zelf ook al moet zwemmen vanavond.
    Marleen dus ook niet, het is maar de vraag of ze sneller zal zwemmen dan Inge of Ranomi.

  2. En volledig terecht blijkt achteraf. Super prestaties van de dames!

Leave a Response