Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

WK van start met 100vlinder dames

Email dit bericht Print dit bericht

Roma09Morgenochtend is het zover, dan begint de WK in Rome voor de wedstrijdzwemmers. Na de schoonspringers, waterpolo dames en open water zwemsters, is nu de beurt aan de ploeg van bondscoach Jacco Verhaeren om de eer van Nederland hoog te houden. En op de eerste dag zijn er direct al grote kansen op (halve) finale plaatsen en eremetaal. Zo begint het programma met de 100m vlinderslag voor de dames, waarop Nederland met Marleen Veldhuis direct een medaillekandidaat in huis heeft. Met haar 56.69 van de Amsterdam swimcup is ze de snelste van het hele veld en start daarom in de laatste serie van de dag in baan 4. Opvallend is dat er in de series gestart wordt in 10 banen, waardoor Chantal Groot in dezelfde serie als Marleen zal starten in baan 0. Of er in de halve finale ook 10 banen gebruikt worden (en er dus 20 zwemmers door gaan) of slechts 8 (met dus 16 zwemmers) is nog de vraag, maar dat er voor de halve finale een tijd van rond de 58 seconden nodig zal zijn mag duidelijk zijn.

Na de series van de 100vlinder bij de dames is het met de Nederlandse inbreng een tijdje rustig, want pas in het laatste individuele nummer van de ochtend is er weer een Nederlander te vinden. Op de 100m schoolslag staat Lennart Stekelenburg als 9e ingeschreven met zijn Nederlands recordtijd van 59.50. Igor Borysik is de snelste in de startlijst met zijn snelste tijd van 58.67, gezwommen op 13 juni jongstleden. Dit had een wereldrecord kunnen zijn (en staat ook als dusdanig aangemerkt in het programma), maar tijdens de wedstrijd in de Ukraine is er geen dopingcontrole  uitgevoerd. Daarom staat het wereldrecord nog steeds op naam van Kosuke Kitajima met 58.91 van de Olympische Spelen in Beijing. Met alle verbeteringen van de laatste tijd, mede/vooral door de snelle badpakken, zal het kampioenschapsrecord van Brendan Hansen van 59.37 waarschijnlijk de laatste 3 series niet overleven. Verwachte entree-tijd halve finale : 1.00.00

Op de eerste dag staat ook de 4x100m vrijeslag bij de dames en heren gepland. Na vele kampioenschappen met medailles of op z’n minst finale plaatsen voor de Nederlandse heren zijn die er dit keer niet bij. Dat in tegenstelling tot de dames ploeg die de absolute favoriet is voor het goud. Met Femke Heemskerk, Hinkelien Schreuder, Inge Dekker en Ranomi Kromowidjojo in de series moet het absoluut geen probleem zijn om de finale te halen. Mogelijk dat de 4 dames in de strijd voor een plek in de finaleploeg al direct een aanval doen op hun eigen wereldrecord van 3.33.62. In de finale zal de langzaamste dame plaats moeten maken voor Marleen Veldhuis, waarna waarschijnlijk in de strijd met de Verenigde Staten en Australie er een wereldrecord nodig zal zijn voor de titel.

In de overige programma’s vallen verder nog wel een paar zaken op. Zo zijn er op de 50vlinder bij de heren maar liefst 204 deelnemers, varierend van (buiten de zwemmers zonder tijd) 43.88 tot 22.43.
Bij de 4x100vrij bij de heren staat de ploeg van de Verenigde Staten sneller ingeschreven dan de ploeg van Frankrijk. Dit kan alleen maar betekenen dat Frankrijk met een veredelde b-ploeg aan de start zal verschijnen in de series, want de snelste 3 Franse heren zijn dit seizoen al sneller geweest dan de snelste heer van de Verenigde Staten.

De series van de WK zullen uitgezonden worden op Eurosport en via nederland24.nl.

Tagged as: , ,

Leave a Response