Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

WK finales dag 2 : NR Nick Driebergen en finale voor Sebastiaan Verschuren

Email dit bericht Print dit bericht

Roma09In de eerste finale van de avond was het Brenton Rickard uit Australie die direct alweer het eerste wereldrecord liet noteren. Met 58.58 zwom hij de snelste tijd ooit op de 100m schoolslag. Met die tijd was hij ook sneller dan de 58.67 van Igor Borysik in juni, een tijd die nog niet erkend was als wereldrecord en nu dus niet meer erkend hoeft te worden. Plaats 2 was er voor Hugues Duboscq uit Frankrijk die vanuit baan 1 het zilver pakte in 58.64. Brons was er voor Cameron Van Der Burgh met 58.95. Vraag is wel of er nu in Rome eigenlijk gebruik gemaakt wordt van onderwatercamera’s om diskwalificaties te bepalen. Want dan had Van Der Burgh vrijwel zeker gediskwalificeerd geworden op 2 vlinderbeenslagen na de start of anders een vlinderbeenslag voor het doorhalen van de armen (FINA regel SW7.4).

Sarah Sjostrom juicht na haar WR op de 100vlinder

Sarah Sjostrom juicht na haar WR op de 100vlinder

Gisteren wist Marleen Veldhuis zich via een omweg (swim-off) te plaatsen voor de finale van 100m vlinderslag. Gehoopt werd er op een verrassing vanuit de buitenbaan, maar dat lukte bij lange niet. In de eerste 50m wist ze nog aardig bij de snelste dames te blijven, maar in de 2e 50m zwom de rest van het veld ver bij haar weg. Sarah Sjostrom zwom haar race precies omgekeerd, met een relatief rustige eerste 50m in 26.94 (7e plaats) en een super snelle 2e 50m van 29.12. Daarmee haalde ze het hele veld in en klopte ze op de finish de Australische Jessicah Schipper. Voor Sjostrom kwam er een nieuw wereldrecord op de klok van 56.06, voor Schipper 56.23. Marleen tikte als 8e aan in 57.79.

Interview met de NOS :

In de halve finale van de 100rugslag was de grootste verrassing tot nu toe te noteren. Niet de tijden van de 8 finalisten, met als snelste Junya Koga in 52.39, maar de uitschakeling van Aaron Peirsol. In de 2e halve finale lag hij vanaf het begin iets achter Aschwin Wildeboer (uiteindelijk 4e in 52.76) en kwam op de finish 0.10 tekort. Als hij vanavond de video terug kijkt zal hij nog wel een keertje voor zijn kop slaan, want alleen al in de finish laat hij zeker een tiende liggen. Voor de camera van Eurosport liet Peirsol ook al duidelijk zijn ongenoegen blijken over zichzelf.
Voor Nederland startte Nick Driebergen in de eerste halve finale en met 53.92 was hij net 0.02 sneller dan in de ochtend en dus was er wederom een Nederlands record voor Nick. Zelf was hij niet helemaal tevreden, voor de camera van de NOS gaf hij aan een tijd rond 53.6 in gedachte gehad te hebben.

Interview met de NOS :

Rebecca Soni op weg naar een tijd onder de 1.05

Rebecca Soni op weg naar een tijd onder de 1.05

Felicitaties kunnen gestuurd worden aan Rebecca Soni voor het slechten van de 1.05-barriere op de 100m schoolslag, of moeten de felicitaties naar Arena voor dit resultaat ? Natuurlijk heeft Soni in de afgelopen maanden zeer mooie progressie laten zien en was zij sinds de Amerikaanse kwalificatiewedstrijden de grote favoriet. Met 1.04.84 heeft ze in ieder geval de snelste tijd ooit gezwommen en verdwijnt de 1.05.09 van Leisel Jones uit 2006 (uit het textiel-tijdstip) uit de boeken. Jammer dat Leisel niet aanwezig is in Rome, of misschien maar goed, want dan had het wereldrecord mogelijk al onder de 1.04 gekomen.

Op de 50vlinder was er goud voor Milorad Cavic. Vanaf de start lag hij voor onder andere Rafael Munoz en zwom hij naar een nieuw kampioenschapsrecord van 22.67 en het goud. Nummer 2 was Matthew Targett met 22.73, Munoz werd 3e in 22.88. Daarmee bleef Munoz ruim 4 tienden verwijderd van zijn wereldrecord uit april van dit jaar.

50m sprintster Anastasia Zueva pakte in de eerste halve finale van de 100m rugslag het zoveelste wereldrecord van dit toernooi in 58.48. Ook zij had een Arena X-Glide aan, welke na de eerste lijst van de FINA nog aangepast moest worden. Na de modificaties (die volgens Arena totaal geen effect hadden op de snelheid van het pak) blijkt het pak op dit moment zeker de strijd aan te kunnen met de Jaked en Adidas Hydrofoil. In de tweede halve finale was er 58.74 voor Gemma Spofforth en 59.21 voor Kristy Coventry. Laatst genoemde leek zeker in de eerste 50m wat reserve over te willen houden met het oog op de 200wissel finale later vandaag.

Ariana Kukors na haar ongelofelijke 2.06.15 op de 200wissel

Ariana Kukors na haar ongelofelijke 2.06.15 op de 200wissel

De 1.46.25 van Sebastiaan Verschuren vanochtend was sensationeel te noemen, maar hoe noemen we de 1.45.69 van vanavond dan ? Vanaf de start ging hij vol de strijd aan met onder andere Paul Biedermann, al moest hij die in de 2e 100m wel een stuk laten gaan. Niet vreemd ook, want met 1.43.65 was die veruit de snelste in de halve finales, ruim voor de 1.45.23 van Phelps bijvoorbeeld. Phelps werd daarmee 3e, de tijd van Verschuren was voldoende voor een 6e plaats en dus een schitterende finaleplaats. Andere finalisten zijn onder andere 2 Russen Izotov en Lobintsev (2e en 4e).

Het laatste nummer van de dag (200wissel dames) leverde wederom (en zeker niet het laatste) wereldrecord op. Na haar wereldrecord in de halve finale van gisteren was het wel bekend dat Ariana Kukors snel was, maar dat ze in staat zou zijn om nog een seconde van het record af te halen en het op 2.06.15 te zetten zullen niet veel mensen gedacht hebben. Op de Amerikaanse kwalificatiewedstrijden werd Kukors nog 3e en dus niet geplaatst voor het WK, maar omdat Elizabeth Pelton zich op meerdere afstanden wist te plaatsen, mocht Kukors haar plaats innemen op de 200wissel. Een paar weken later is zij van 2.11.07 naar 2.06.15 gegaan en is ze de nieuwe wereldkampioene. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat Kukors ook in Amerika al in een laatste generatie pak zwom van Tyr. Stephanie Rice uit Australie evenaarde met 2.07.03 het ‘oude’ wereldrecord van Kukors uit de halve finale en was daarmee ook 1.4 seconden sneller dan ooit. Brons was er voor Katinka Hosszu in 2.07.46.

Tagged as: , ,

3 Comments

  1. Mooie finaleplaats voor Verschuren. Misschien flauw, maar in welk pak zwemt Verschuren? Ruim twee seconden vooruit gegaan op één dag, het bestaat niet dat dat alleen een pakkenkwestie is!! Benieuwd naar wat hij morgen in de finale gaat laten zien!

  2. Ik vermoed dat Sebastiaan in een Speedo heeft gezwommen. Bekend is dat Inge in Arena zwemt door persoonlijke sponsoring en Marleen voor Jaked heeft gekozen.
    De rest van het team zal in Speedo zwemmen????

  3. Zover te zien in het interview met de NOS had Sebastiaan een Jaked aan en als ik het me goed herinner zwom hij zijn vorige persoonlijke record in een LZR. De invloed van het pak is duidelijk, dus over de tijd valt weinig te zeggen.
    Wel hele dikke complimenten voor Sebastiaan voor het bereiken van de finale. Daarbij gaat het om de plaats, waarbij vrijwel iedereen (met uitzondering van Phelps) in dezelfde generatie pakken van start ging !!

Leave a Response