Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Mark Gangloff dicht bij wereldrecord 100school (video)

Email dit bericht Print dit bericht
Mark Gangloff

Mark Gangloff

Tijdens de eerste finales van de Amerikaanse kwalificatieswedstrijden in Indianapolis is Mark Gangloff erg dicht bij het wereldrecord gekomen op de 100m schoolslag. Na 50m lag hij nog bijna een halve seconde onder de split van Kitajima. In de 2e 50m werd duidelijk dat hij net iets te veel gevraagd had, maar met 59.01 zwom hij wel de snelste tijd ter wereld dit seizoen. In pure Amerikaanse stijl waren de commentatoren niet zonder superlatieven over de race, waarbij voor het gemak even werd vergeten dat Gangloff een lange Jaked aan had, waar Kitajima maar ook de oude Amerikaans recordhouder Brendan Hansen hun records in een jammer zwommen. Het oude record van Hansen was 59.13 uit 2006, hij heeft net als Australisch schoolslagzwemster Leisel Jones echter een sebatical ingelast en zal dus niet starten bij dit toernooi.

Ook in de 200m wisselslag was er een tijd dicht bij het wereldrecord en onder het Amerikaans record voor Julia Smit. Met een super sterke schoolslag en vrijeslag zwom zij met 2.09.34 onder het oude Amerikaanse record van Katie Hoff uit Beijing van 2.09.71 en maar net boven het wereldrecord van 2.08.45 van Stephanie Rice. Voor de volledigheid zwom Smit in een BlueSeventy Nero.

Op de 100vlinder bij de dames werd door commentator Summer Sanders een wereldrecord voorspeld, maar met 57.15 bleef Christine Magnuson toch nog een stukje verwijderd van het langst staande wereldrecord van Inge de Bruijn 56.61. Na 50m zat Christine slechts 0.02 boven het record, maar in de 2e 50m maakte de inhoud van Inge toch het verschil. Dana Volmer werd met 57.32 de 2e gekwalificeerde zwemmer voor Rome.

In de 400vrij bij de heren was Peter Vanderkaay een klasse apart. Hij was nog zo vriendelijk om zijn teamgenoot Daniel Madwel de eerste 300m een sleep te geven door dicht bij de lijn te gaan liggen, maar nam de laatste 50m duidelijk afstand. Met 3.45.17 plaatste hij zich voor Rome, Madwel eindigde als 2e in 3.47.24 en mag dus ook zijn koffer pakken voor Italie.

Bij de dames 400vrij was er een enorme verrassing, in zowel positieve als negatieve zin. Allison Schmitt en Chloe Sutton plaatsten zich allebei voor het eerst voor de WK 400m. Voor Sutton was het haar eerste plaatsing voor deze afstand, nadat ze al wel deel heeft genomen aan de 10km open water in het verleden. Een zware nederlaag was er voor Katie Hoff. Niet alleen verloor ze op de 200m wisselslag haar Amerikaanse record, maar op de 400m, waarop ze op de Olympische spelen nog 2e werd, werd ze nu slechts 6e. De eerste 200m kon ze het tempo nog redelijk bijbenen, maar daarna was de tank leeg. De tijden : Schmitt : 4.06.77, Sutton : 4.07.20, Hoff : 4.12.32 (PR+10″….)

Bij afwezigheid van Michael Phelps, was de 400wissel een prooi voor Ryan Lochte. Met 4.06.40 bleef hij nog wel ruim boven het belachelijk snelle wereldrecord van Phelps van 4.03.84, al lagen zowel Lochte en nummer 2 Tyler Clary na 200m nog onder de tijd van Phelps. Beide heren plaatsten zich voor Rome en zwommen de snelste tijden in de wereld dit jaar. Buiten deze 2 heren heeft nog niemand onder de 4.10 gezwommen dit jaar.

Tagged as: , , ,

Leave a Response