Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

FINA past regel 10.7 aan! (update)

Email dit bericht Print dit bericht

FINATijdens het FINA congres in Rome is vandaag een zeer belangrijke beslissing genomen. Regel 10.7, de regel die zwemmer verbiedt hulpmiddelen te gebruiken die snelheid, drijfvermogen of uithoudingsvermogen verbeteren, is aangepast. Daarbij is er toegevoegd dat dit ook geldt voor badkleding. De volledige regel is vanaf nu :

“No swimmer shall be permitted to use or wear any device OR SWIMSUIT that may aid his speed, buoyancy or endurance during a competition.” (Hierbij is de toevoeging in hoofdletters gezet).

Het lijkt een kleine wijziging, maar het kan er eentje zijn met grote gevolgen. Een van de punten van discussie over de laatste generatie badkleding was of een badpak als ‘device’ bestempeld moest worden. Daarbij werd door de voorstanders van de nieuwe pakken vaak een parrallel getrokken met badmutsen en brilletjes, terwijl tegenstanders dit natuurlijk bestreden. Door de aanpassing kan daar minder tot geen discussie meer over zijn en dus kan de discussie nu echt gericht worden op de effecten die de badkleding bewerkstelligen.

In de hele discussie over de badkleding kwam er vandaag ook nog hulp uit onverwachte hoek voor de tegenstanders van de badkleding. Zowel TYR als Arena gaven aan dat zij het liefst terug wilden naar de situatie voor februari 2008 toen Speedo de LZR introduceerde. De huidige chaos is in hun ogen schadelijk voor de zwemsport in het algemeen en hun bedrijf. “We’re happy in this specific moment, yes, but it’s still a mess,” aldus marketing directeur Giuseppe Musciacchio van Arena. “It can’t go on like this. These are serious problems. These suits don’t work the same on every athlete and they cost a lot. I think FINA needs to take a step backward.”. Matthew Zimmer, promotioneel directeur van TYR is het helemaal met zijn collega eens : “So if my choice is between fair and briefs and unfair and what’s going on right now, we’re going to take briefs every day, and I think every athlete would too because this is out of control.”

Ook voor de camera van de NOS verteld Musciacchio dat zijn bedrijf moeite heeft met de hele gang van zaken omtrent de pakken en (het gebrek aan) daadkracht van de FINA.

Per wanneer de nieuwe regel in gaat is nog onduidelijk. De verwachting is dat de FINA het niet aan zal durven/kan maken de regel per direct aan te passen.
Meer info op Universal Sports.

Tagged as: , ,

3 Comments

  1. Heel goed nieuws. Dat betekent eigenlijk gewoon dat de LZR en alles wat daarna kwam (en misschien ook wel sommige pakken die daaraan vooraf gingen) gewoon tegen de regels is. Alleen nog even afwachten hoe ze de handhaving van die regel gaan naleven. Daar zal alles van afhangen.

  2. En ook het volgende belangrijke besluit is genomen. Geen polyurethaan e.d. meer. Alleen nog maar ‘gewoon’ textiel. Nog even afwachten wat dat precies betekent, maar er worden in ieder geval hele grote stappen in de juiste richting gezet.

    Omdat de meeste landen de VS lijken te volgen, acht ik de kans groot dat een knie-tot-heupregel voor mannen en een knie-tot-schouderregel (geen rits of iets dergelijks) voor vrouwen er ook aan zit te komen.

    En nu eerst nog even snel alle WRs op onhaalbaar zetten :)

  3. Ja, ‘zonde’ dat Phelps niet in een Hydrofoil of Jaked zwemt.
    Zouden we de 200vlinder onder de 1.50 kunnen zien en de 100vlinder onder de 49 ofzo 😛

Leave a Response