Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

FINA : Nieuwe regels gaan per 1 januari 2010 in (update – video)

Email dit bericht Print dit bericht

FINADe FINA heeft zojuist in een persconferentie bekend gemaakt dat de nieuwe regels voor badkleding alsnog per 1 januari 2010 in zullen gaan en dat die datum nu echt definitief vast staat (eerst zien, dan geloven). Deze beslissing werd uiteraard in grote mate gestuurd door de uitspraken van Bob Bowman en Michael Phelps in de afgelopen dagen. Direct na de persconferentie hadden wij contact met Dean Jackson van BlueSeventy. Zij zijn een van de producenten die in Rome aanwezig zijn met hun badkleding en vanuit de FINA verplicht werden om hun pakken uit te delen aan de deelnemers. BlueSeventy is volgens hem prima in staat de regels te volgen, ongeacht de datum waarop het plaats gaat vinden. Maar dat betekent niet dat zij blij zijn met de beslissing.

Update : op swimnews.com verscheen een redelijk uitgebreid verslag van de persconferentie. Vrij vertaald :

De belangrijkste producenten van badkleding hebben de FINA verteld dat zij voldoende pakken beschikbaar hebebn voor de deadline van 1 november. Op die datum moeten de nieuwe pakken, die per 1 januari 2010 gedragen mogen worden, ingeleverd zijn bij de commissie onder leiding van Prof Jan-Anders Manson van het Swiss Federal Institute of Technology. Mooi voor de producenten, die nu kunnen beginnen om de schade die de hele chaos heeft veroorzaakt te repareren en het zwemmen terug kunnen geven aan de zwemmers.

Ook kwam het nieuws naar buiten dat de technische commissie van de FINA er over denkt om een lijn te trekken aan beide kanten van de wereldrecords gezwommen in 2008 en 2009. Er zal geen enkele tijd verwijderd worden, want de tijden zijn gezwommen in legale kleding, maar vanaf 2010 zal er verder gegaan worden met de records van voor 2008. (Red: Dat zou dus betekenen dat Pieter zijn wereldrecord op de 100vrij weer terug krijgt).

De president van de FINA, Cornel Marculsecu zij over dit laatste voorstel : “I see no reason why not.”. Hij gaf aan dat de FINA vooral streeft om “create competition conditions that were equal for all athletes.” De nieuw gekozen president gaf verder aan dat hij vond dat de pakkencrisis de democratie in de zwemsport had geschaad. “Some got the suits when they got here. Others have had then for weeks, months, years. That is not right. We need a standardised sport and a fair place for our athletes. The sport is for the swimmers, for understanding between people. We do not stand for division.”

Tagged as: ,

2 Comments

  1. Pfffff … eindelijk echye beslissingen ….
    Nu nog duildeijkheid over de records …..

  2. Dit zo verder trekkend; betekent dit dat de N(J)K-limieten en MSS tijdens van de KNZB ook weer zouden kunnen gaan gelden van voor 2008?

Leave a Response