Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

De FINA geef uitleg over hun ‘beleid’ voor 2010 (video)

Email dit bericht Print dit bericht

FINATijdens een persconferentie in Rome vandaag, heeft de president van de FINA uitleg gegeven over het beleid voor de rest van 2009 en 2010. Daarin werd door hem uitgebreid ingegaan op de badkleding en de regels die de FINA wil gaan hanteren in 2010. Gelukkig werd daarin door de FINA niet afgeweken van wat er in het FINA congres was besloten en dus zijn de huidige pakken in 2010 niet meer toegestaan. Maar daarmee hield het goede nieuws wel op, want direct werd er door de FINA alweer besluiteloosheid getoond door de ingangsdatum niet hard op 1 januari maar op ‘in 2010’ te zetten. Onder druk van de producenten (lees : Speedo) en het idee dat deze een aantal maanden nodig hebben om hun productieproces aan te passen, denkt de FINA er op dit moment aan om de nieuwe regels uiterlijk per april, maar zeker niet later dan mei in te laten gaan. Op de vraag waarom niet per 1 januari en of er nu niet van uitstel afstel komt was het antwoord : “Je moet ons vertrouwen’….

Verder maakte Cornel Marculescu, president van de wereldzwembond FINA, nog bekend dat alle wereldrecords van de WK zwemmen in Rome blijven staan. Atleten die uitkomen in de supersnelle pakken van polyurethaan, kunnen hun titels niet kwijtraken. Marculescu: “Wanneer in de toekomst duidelijk wordt dat de zwemmers die records niet meer benaderen, kijken we verder. Maar ik denk niet dat scenario zich zal voltrekken.”

Over de nieuwe regels werd wel het een en ander duidelijk. Zo zal uiterlijk op 30 september de definitie van “Textiel” bekend gemaakt worden. Ook gaan een aantal regels zoals in de Dubai Charter vast gesteld aangescherpt worden (vrij vertaald uit het Engels) :

Materiaal – Het materiaal van badkleding zal alleen bestaan uit textiel. De definitie voor textiel zal worden vastgesteld door wetenschappers gekozen door de FINA en zullen onder de leiding van Prof. Jan-Anders Manson werken. Deze definitie zal uiterlijk op 30 september 2009 aan producenten bekend gemaakt worden. Een eerste definitie van textiel (welke verder uitgewerkt zal worden) is : “Material consisting of, natural and/or synthetic, individual and non consolidated yarns used to constitute a fabric by weaving, knitting, and/or braiding.”

Vorm – De badkleding voor mannen zal niet boven de navel of onder de knie uitkomen, voor vrouwen zal het de nek niet bedekken en niet voorbij de schouders of knieën reiken. Verder is het gebruik van ritsen of andere bevestigingen (clipjes, ed) niet toegestaan.

Gebruik – Slechts 1 badkledingstuk mag per keer gedragen worden en het gebruik van tape is verboden.

Testen – Alleen wetenschappelijk te onderbouwen testen zullen gebruikt worden om de badkleding te testen. Voor de dikte, de 1mm wordt aangepast naar 0.8mm. Drijvermogen gaat van 1 Newton naar 0.5 Newton (waarbij de FINA nog nadenkt over verdere beperking tot 0 Newton). Doorlaatbaarheid van het gebruikte materiaal moet ten aller tijden meer dan 80l/m2/seconde zijn. Deze meting wordt gedaan op een standaard 25% uitgerekt materiaal. De parameters worden verder vastgesteld door de aangestelde wetenschappers.

Constant – De geproduceerde badkleding dient volledig gemaakt te worden uit het door de producent ter test aangeboden materiaal. Wijzigingen (inclusief impregnatie) nadien is verboden. Aanpassingen voor een individuele zwemmer is niet toegestaan.

Toepassing – Gelet op de tijd niet producenten nodig zullen hebben om de badkleding te produceren, zijn de data zoals aangegeven alleen van toepassing per 2010 en alleen voor zwemwedstrijden.

Direct na het vaststellen van deze nieuwe regels kwam Speedo met een pers mededelng :

The reputation and ongoing success of the sport of swimming is of paramount importance to Speedo. The recent introduction of 100% non-permeable buoyant wetsuits and their impact on performance has cast a shadow over the sport. This has put swimmers in a very compromising position, leading to FINA’s decision today to ban the use of non-permeable fabrics in performance swimsuits from 2010.

As the world’s leading swimwear brand, which has been responsible for every major legal innovation in swimming for 80 years, we support FINA’s role in setting and managing the rules for the sport of swimming. Their decision today is not unexpected as a means of calling a halt to the confusion and controversy that has been created as a result of the introduction by some manufacturers of fully non-permeable buoyant wetsuits for the 13th FINA World Championships, 2009.

Speedo has never sought to compromise the integrity of the sport and has never created a buoyant suit. The Speedo LZR Racer suit was developed after years of intensive research and development in consultation with swimmers, coaches and experts and was fully approved by FINA. The Speedo LZR Racer suit was deliberately designed with 50% exclusive LZR Pulse woven fabric so as to avoid aiding buoyancy in the water.

Speedo believes a return to textile only body suits as per the Melbourne World Championships 2007 would have dealt with the issue. Despite today’s decision to return to jammers for men and open back knee-skin suits for women, Speedo will continue to work with the world’s leading athletes, coaches and experts to develop the most innovative swimwear and equipment. As a forward thinking company, Speedo remains committed to growing the sport of swimming at every level.

Wordt vervolgd….

Tagged as: , ,

3 Comments

 1. Fina:
  vertrouwen moet je verdienen…

 2. En tape om medische redenen dan? Of moeten we daar dan voortaan een verklaring voor hebben?!

 3. Vertrouwen, onduidelijkheid, schuivende data
  De soap continues. 1 januari 2010, voor april 2010, uiterlijk mei 2010 ….
  De records blijven geldig, tenzij blijkt dat ze niets meer gezwommen kunnen worden ….
  Nog steeds geen nieuws van de regels voor minioren en junioren …. tenzij de regels overall gaan gelden ….
  Welke badpakken zijn wel of geen textiel (de april lijst is dat de lijst of is die nog te modern).
  De reden vor april 2010 … de fabrikanten moeten de nieuwe pakken kunnen produceren …

  @Laura
  Lijkt me dat een tape een tape is. Ook hier geldt een glijdende schaal. De tapes worden steeds vaker bij topwedstrijden gesignaleerd en worden aangebracht door ouders en andere amateurs. Het worden ook complete vlinders en sterren op bovenarmen en schouderbladen. Lijkt me zeer ongewenst en ook een vorm van lichaamsdoping.
  Het is m.i. een hulpmiddel om pezen, banden en gewrichten te ondersteunen.
  Lijkt me dat dat is iets om (van jongs af aan) nte voorkomen of te genezen door een goede gedegen trainingsopbouw, voorkomen van overtraining, niet teveel wedstrijden / piekmomenten en aanvullend een goede landtraining in combinatie met professioneel aangeboden krachttraining (niet te vroeg beginnen, bij een lichaam in de groei is dit killing) en professionele fysiotherapie.

  Als de boel zo instabiel of stuk is dat tape nodig is om te kunnen presteren dan lijkt me rust meer op zijn plaats.
  FF een stapel plakkertjes plakken om de boel bij elkaar te houden om die ene prestatie nog te realiseren lijkt me ongewenst. Welke medische redenen en verklaringen van welke artsen of fysiotherapeuten gaan we dan wel goedkeuren en welke niet.? Lijkt me iets voor een dispensatie aanvraag en dan alleen in geval van een aangeboren of ongeneeslijke lichamelijke beperking die onafhankelijk medisch wordt aangetoond.
  De regel lijkt me duidelijk. Hulpmiddelen zijn niet toegestaan. En ff tapen is een hulpmiddel.

Leave a Response