Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Belgen benadeeld door contract met Speedo

Email dit bericht Print dit bericht

BelgiumOok in Belgie is er een stevige discussie gaande over de badkleding die in Rome gedragen mag worden. Maar in tegenstelling tot in Nederland gaat het daarbij niet over welke Belgische zwemmer wat gaat dragen, want daar is geen keuze in. Belgie heeft een contract met Speedo en helaas niet net als in Nederland een clausule over aantoonbaar sneller materiaal. Dus ookal weet de hele zwemwereld dat op z’n minst op een aantal slagen de nieuwe pakken sneller zijn dan de LZR van Speedo, de Belgische zwemmers moeten in een Speedo starten. Doen ze dat niet dat kunnen ze een boete verwachten van 2000euro. In het Belgische Nieuwsblad legt bondscoach Ronald Gaastra, oud coach van onder andere Brigitte Becue, nog eens precies uit wat dit gaat betekenen voor de Belgische zwemmers. Hij schat dat in het beste geval drie van de twintig Belgen de halve finale zullen halen. “En dan krijgen we een reactie van: awel, niet goed, hé ? Jullie maken geen progressie tegenover vorig jaar. Dat is vervelend. We staan een jaar stil, door dingen die we niet in de hand hebben.”

Een van de zwemmers die het hardst getroffen zal worden is Elise Matthysen. “Elise wilde op dit WK een finale zwemmen. Dat gaat niet door die zwempakkenaffaire, ofschoon ze vorig jaar dertiende was op de Olympische Spelen. Als je ziet wie er nu sneller is met die Jaked-pakken… Er zijn mindere schoolslagzwemsters dan Elise die plots twee seconden sneller dan haar gaan, omdat ze hoger op het water liggen.”

Het hele artikel is te lezen op de site van het Nieuwsblad.

Tagged as: , , ,

1 Comment

  1. Ik blijf het raar vinden dat een nationale bond monopolist is. Een sporter kan niet vrij de zwembond kiezen waarvoor hij op internationale toernooien uitkomt. Daarmee is de bond monopolist en kan dus de zwemmer dwingen in bepaalde kleding te verschijnen. Ik vraag me af of dit wel in overeenstemming is met Europese wetgeving. Geen jurist die hier verstand van heeft?

    Ik neem overigens aan dat zwemmers een contract moeten tekenen bij deelname namens de bond. Als dat niet zo is, dan zijn ze natuurlijk vrij in hun keuze en ligt het probleem bij de bond. Als dat wel zo is, dan kan men ook massaal weigeren te starten.

    Het zwemmen zou ook kunnen kijken naar commercieel succesvolle sporten als Tennis en Golf: De beste sporters op het WK (niet beperkt door een aantal per land) en elke sporter zijn eigen sponsoren en materiaal.

Leave a Response