Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Badkledingregels minioren/junioren pas per 1 jan 2010

Email dit bericht Print dit bericht

KNZBEnige tijd geleden werd bekend dat er nieuwe regels onderweg waren voor de badkleding van minioren en junioren. In deze regels werd het formaat van de badkleding globaal beperkt tot broek van heup tot knie voor de jongens en van schouder tot heup voor de meiden. Volgens de KNZB zijn deze regels wenselijk om : oneerlijke concurrentie tegen te gaan (Niet iedereen kan/wil de dure zwempakken bekostigen), een goede techniek te bevorderen (De ‘high tech’ pakken neutraliseren techniekverschillen waarmee hetbelang van een goede zwemtechiek vermindert. Dit is met het oog op de langere termijn ontwikkeling
van de sporters ongewenst) en verspilling in algemene zin tegen te gaan. (De zwemkleding is duur. Zelfs als iedereen de kleding zou kunnen en willen betalen is dit zonde van het geld. Wedstrijden in traditionele zwemkleding zijn even leuk en even spannend)

De beoogde ingangsdatum voor deze regels was 1 september 2009, maar vandaag kwam er het bericht van de KNZB dat de ingangsdatum op 1 januari 2010 is gesteld :

Het bondsbestuur heeft gekeken naar de inhoud van het voorliggende wijzigingsvoorstel, maar ook naar het moment van invoeren en wil het in laten gaan per 1 januari 2010.

De reactietermijn is hierdoor verlengd tot 15 september 2009. Verschillende verenigingen hebben reeds gereageerd (in positieve of negatieve zin), maar wij stellen uw reactie (positief of negatief) bijzonder op prijs om tot een goed besluit te kunnen komen. U wordt verzocht uw reactie kenbaar te maken middels het beschikbare e-mailadres van uw vereniging: @zwembond.nl en te richten aan: reglementen@knzb.nl (t.a.v. Hans Klopper).

In de praktijk betekent dit dat er gezwommen kan worden volgens de laatste richtlijnen. Dat wil zeggen: in een goedgekeurd pak van de lijst van de Fina en in pakken aangeschaft voor 2009, mits gemaakt van textiel (lycra etc). Na 1 januari 2010 vindt er dus een verscherping plaats voor de minioren en junioren. De KNZB heeft tot die tijd de mogelijkheid om in te springen op de dan actuele internationale regelgeving, maar ook de sporters kunnen zich langer voorbereiden op de nieuwe situatie.

Voor alle duidelijkheid is het voorstel te vinden op de site van de KNZB.

Tagged as: , , ,

7 Comments

 1. Ik vind dat de hele situatie nu wel een beetje op een soap begint te lijken. Is het nu zo moeilijk een concrete afspraak op tafel te krijgen? Iedereen die ik spreek is het eens met de stelling, dat het moet gaan om het pure zwemmen.
  Waarom neemt de bond nu geen definitief besluit.
  Tijdens de jaargangen werden er nog steeds lange pakken verkocht aan minioren, terwijl er in eerste instantie vanaf september niet meer in gezwommen zou mogen worden. Dit schept toch allemaal geen duidelijkheid?
  Een soap zonder einde lijkt het, alleen niet voor iedereen goede tijden.
  Laten we er dan maar op hopen, dat het in januari definitief wordt. Kunnen we het weer gewoon over zwemmen hebben i.p.v. de pakken.

 2. Ik ben het helemaal met Eric eens.
  Het is nu toch onderhand wel duidelijk dat je met zo’n pak sneller zwemt maar dat deze versnelling helemaal niets met het technisch zwemmen te maken heeft.
  Minioren en junioren zijn juist de zwemmers die het van hun techniek zouden moeten hebben. Niet te spreken over de tijden die voor 1 januari 2010 gezwommen zullen gaan worden, want op basis van deze tijden worden toch later in het jaar bepaalde limieten gesteld?.
  Ik vond het heel goed van de KNZB dat ze voor de minioren en junioren het begin van het volgende zwemseizoen gekozen hadden om met deze regelwijziging te starten en dan krijg je dit….. en ik zie het nog eens gebeuren dat de regelwijziging pas per 1 september 2010 in zal gaan.
  Wat Eric al zei… het begint echt al op een soap te lijken.
  De jonge zwemmers moeten het juist van hun technische prestaties hebben en daar past zo’n pak gewoon niet bij, want zo’n pak maakt de zwemsport echt kapot!
  (zie commentaar recordhoudster Britta Steffen http://www.nusport.nl/zwemmen/2029626/steffen-zwemt-wereldrecord-op-100-meter-vrij.html )

 3. Ook ik ben het eens met de twee voorgaande reacties. Verder vond ik het juist positief dat de minioren en junioren nu het hele seizoen zonder pakken zouden zwemmen. Nu doen we 4 maanden dus weer wel (limieten kunnen worden behaald mét zwempak) terwijl op bijvoorbeeld de NJK weer zonder pak gezwommen moet worden. Het wordt er allemaal niet duidelijker op…

 4. De KNZB toont zich niet veel besluitvaardiger dan de FINA. Veel mooie woorden, geen daden. In plaats van haar verantwoordelijkheid te nemen en keuzes te maken, kiest de KNZB voor vooruitschuiven en voor hopen dat de FINA de problemen oplost. Jammer. Ik keek net zo uit naar het komende seizoen, waarin we (bij de junioren in ieder geval) die hele badpakkendiscussie zouden kunnen vergeten.

  Misschien moeten we als trainers maar eens het initiatief overnemen. Als een groot deel van de junioren-/miniorentrainers besluit zijn/haar pupillen alleen nog te laten starten in kleding die voldoet aan het eerder voorgestelde reglement, zijn we ook van het hele gedoe af. Daar hebben we de KNZB niet voor nodig. Wie doet er mee?

 5. Als trainer van Z&PV Nuenen zou ik geen probleem hebben met het voorstel van Joeri, dus als het draagvlak heeft doen wij mee. Ik vindt het volkomen belachelijk dat een ‘besluit’ wat reeds voor feit aangenomen werd, namelijk dat met ingang van volgend seizoen de badkleding voor minioren/junioren aan banden gelegd zou worden, nu toch weer uitgesteld wordt!!
  De discussie was gevoerd, het besluit genomen en draagvlak aanwezig….. waarom dan toch niet ????

 6. Ik (Aquarijn) sta niet negatief tegenover het voorstel van Joeri, maar zoals Martin al zegt er moet wel voldoende draagvlak zijn anders krijgen we oneerlijke concurrentie.

Trackbacks

 1. Voorstel : toch regels voor minioren/junioren per 1 september | Zwemsite.nl

Leave a Response