Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Aaron Peirsol koning van de rugslag (update – video)

Email dit bericht Print dit bericht

Aaron Peirsol

Aaron Peirsol

In Beijing moest hij de eer nog aan Ryan Lochte laten en verloor hij zijn wereldrecord aan zijn landgenoot. Vandaag zette hij dit recht met zijn tweede wereldrecord binnen 3 dagen. Op de 200rugslag zwom Aaron Peirsol naar een nieuwe wereld toptijd van 1.53.08, een verbetering van bijna 1 seconden ten opzichte van de Olympisch gouden tijd van Ryan (1.53.94). Op weg naar Rome is Aaron nu op beide rugslag afstanden de grote favoriet voor het goud. Grootste concurrenten zullen Ryan Lochte, nu 2e in 1.54.21, en Ryosuke Irie zijn. Laatst genoemde zwom gisteren bij de Universiade op de 200rug naar 1.54.13 en heeft in een ‘illegaal’ badpak al eens onder de 1.53 gezwommen. Aaron zwom trouwens wederom in alleen een lange broek.

Aan het begin van de avond was er direct volop drama bij de swim-off op de 50vrij bij de heren. Omdat Cullen Jones en Garrett Weber-Gale in de finale 2 dagen geleden gelijk waren geeindigd op plaats 2 en ze niet allebei mogen starten in Rome moesten ze op herhaling. Winnaar deze keer : Cullen. Tijd : 21.41 en daarmee een nieuw Amerikaans record. Oude record : 21.47 van… juist Garret Weber-Gale.

Bij de dames begon de avond met 2 vrijeslag afstanden : de 800vrij en de 100vrij. In de 800m was het Chloe Sutton van start tot finish in 8.29.34. Nummer 2 Haley Anderson eindigde zo’n 2,5 seconden achter haar in 8.31.66. Bij de 100vrij was de strijd een stuk spannender. Winnares werd uiteindelijk Dana Vollmer in 54.00, vlak voor Amanda Weir in 54.03.

De 800vrij :

De 100vrij :

Toen ze in Beijing het goud greep, Leisel Jones klopte en het wereldrecord op haar naam zette was dat een grote verrassing. Maar een jaar later was er niemand die een andere naam als favoriet durfde te noemen dan Rebecca Soni. Hard van start lag ze tot 150m ruim onder haar eigen wereldrecord, maar moest ze in de laatste 50m toch wat inleveren. Met 2.20.38 miste ze haar record met slechts 0.16…

Eric Shanteau had zijn zinnen ook gezet op het wereldrecord, maar moest ook in de laatste 50m de eer laten aan de heersende recordhouder Kitajima. Met 2.08.0 bleef hij minder dan een halve seconde verwijderd van de wereld toptijd.

Met 15.11.98 en 15.13.47 plaatsten Jackson Wilcox en Brennan Morris zich voor de WK in Rome op de 1500m vrij.

Met alle officiële nummers achter de rug en de ploeg voor de WK bekend was het tijd voor een toetje : een wereldrecord poging op de 50vlinder. Dara Torres wilde wel een poging wagen en werd daarin gesteund door Christine Magnuson en Anne-Marie Botek. Torres zwom eind mei het Amerikaans record van 25.72, Magnuson won dit weekend de 100vlinder. Bij de start was het nog Magnuson die de leiding pakte maar vanaf 25m kwam Torres op stoom en tikte aan in 25.50, een nieuw Amerikaans record, maar net 0.17 boven de toptijd van Marleen Veldhuis. Die zwom bij de Amsterdam Swimcup 25.33. Op Twitter liet Dara weten : “Oh, and I missed the World Record by .13 of a second! Need to work on my starts for Rome for the 50 free!!!” even later gevolgd door “Oops, .17 of a second from WR!! A lil out of it rt now…too much apple pie and icecream (brain freeze…haha!). Nite”. We zijn overigens zeer benieuwd of Dara de 50vlinder zal zwemmen in Rome, aangezien de kwalificatie voor die afstand gebaseerd zou zijn op de uitslag van de 100vlinder. Maar naar verwachting zal daar wel een uitzondering op gemaakt (kunnen) worden.

Tagged as: , , , ,

1 Comment

  1. Bizar, Irie zwom 1:52.86 in precies net zo’n Arena X-glide broek als Peirsol, alleen was die toen nog niet goedgekeurd. Maar daar hoor je de Amerikaanse commentatoren niet over… Peirsol zelf wel trouwens:

    “That’s a great thing to have that for the next two weeks, but I’m well aware that’s probably not even the world record right now,” said Peirsol, who wore the once-banned Arena X-Glide. “There’s a Japanese kid who went 1:52 in pretty much the same thing I’m wearing now.”

    http://www.usatoday.com/sports/olympics/2009-07-11-usa-swimming-championships_N.htm

Leave a Response