Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Wederom Nederlands Record voor Job Kienhuis

Email dit bericht Print dit bericht
Job Kienhuis

Job Kienhuis

Na zijn 800m van gisteren, waarbij hij als eerste Nederlander onder de 8 minuten dook, stond er vandaag 1500m op het programma. Net als het 800m record had hij de 1500m in Amsterdam als snelste ooit gezwommen en net als gisteren ging ook het record op de 1500m de prullebak in. Met 15.10.31 dook hij bijna 2 seconden onder zijn vorige toptijd en vestigde hij het tweede individuele Nederlands record van dit toernooi.  In vergelijk met Amsterdam wist Job in het eerste deel van zijn race grote winst te pakken, welke hij in de tweede deel weer een klein beetje prijs moest geven, maar uiteindelijk bleef er toch nog genoeg over. Na 27.16, 29.16 en 29.83 op de eerste 3x 50m, kwam Job in de 30ers terecht en buiten 1x 31.16 rond het 1km punt, bleven ALLE 50m’s tussen de 30 en 31, een super strak schema dus.

Achter Job ging plaats 2 naar de enige zwemmer die niet gedubbeld werd, Bryan Mannaart van WVZ. Ook hij wist een super vlak schema te zwemmen, van vrijwel alleen maar rondjes 32 en kwam daarmee uit op 16.05.22, een dik persoonlijk record.  Met die tijd werd Bryan, geboren in 1991, uiteraard ook jeugdkampioen, gevolgt door Enzo Murzilli uit Frankrijk (16.24.73) en Vincent van Iperen (16.29.45).

Bij de dames was er een nieuw kampioenschaps record voor Sharon van Rouwendaal met 16.47.63., net onder de 16.48.17 die ze vorig jaar had gezwommen. Sharon had van tevoren eigenlijk helemaal geen zin om de 1500m te zwemmen, maar eenmaal van start zwom ze toch een keurige race, met tussen 200 en 800m rondjes 34 en daarna versnellend naar 33ers en een laatste 50m in 32.25.

Sharon is sinds de Swimcup over gekomen uit Frankrijk naar EIFFEL Swimmers PSV en heeft het daar onzettend naar haar zin. Na een tijdje bij Aad van Groningen en zijn familie te hebben ingewoond heeft ze sinds kort een eigen kamer en binnenkort komt haar moeder terug uit Frankrijk naar Nederland en kunnen ze herenigd worden. Iets waar ook haar moeder erg blij mee is, want na een aantal jaren in Frankrijk is ze blij dat ze weer terug komt naar Nederland, dicht bij haar dochter en andere kinderen, die in Limburg wonen.

100vrij heren
De opening van de 3e finalesessie was het koningsnummer, de 100m vrijeslag. Na het stoppen van Pieter, wordt in Nederland hard gezocht naar de nieuwe koning van de sprint en vooralsnog lijkt het erop dat Sebastiaan Verschuren de meeste aanspraak kan doen op die titel. Vandaag haalde hij in ieder geval onbedreigd de titel binnen in 49.45. Op zich geen briljante tijd, maar met het oog op de trainingsarbeid van de laatste tijd, op weg naar Rome, zeer zeker ook geen slechte tijd. Achter Sebastiaan waren het zijn teamgenoten bij E.ON-NZA die plaatsen 2 en 3 innamen. Stefan de Die troefde Joost Reijns af op 0.04 seconde, 50.53 voor Stefan, 50.57 voor Joost. Ook voor Arjan van der Plaat was nog een tijd onder de 51 seconden te noteren : 50.82.

100vrij dames
Waar Femke start is ze op dit moment moeilijk af te stoppen, zeker op haar geliefde 100 en 200vrij. Gisteren de 200vrij in een schitterende 1.57, vandaag net boven de 54 op de 100vrij : 54.04. Achter Femke was het Ilse Kraaijveld van Orca die ook op de 100m de progressie liet zien die ze al getoond had op de 50m. 55.26 verpluverde ze haar persoonlijke record van de series, toen was ze al tot een pr van 55.92 gekomen. Het lijkt er dan ook sterk op dat Ilse volgend jaar een van de kandidaten zal zijn voor de EK estafette ploeg 4x100vrij. Nummer 3 vandaag was Saskia de Jonge in 55.31. Opvallend was oo plaats 5 voor Joelle Scheps van Van Uden-De Gouwe en trainend bij Maxx. Joelle, geboren in 1992, bracht haar pr omlaag tot 56.72, een schitterende A+ tijd.

100rug heren
Precies 1 seconde zat er tussen de nummers 1 en 2 op de 100m rugslag bij de heren. Bastiaan Lijesen won in 56.33 de wedstrijd, voor zijn clubgenoot Jurjen Willemsen. Plaats was er voor de Fransman Nathan Fraysse in 58.68. Helaas bleef er in de A-finale een baan leeg doordat Robert Yallop zich ziek moest terugtrekken. In de B-finale was er een tijd onder de minuut te noteren voor Henk van Niejenhuis in 59.96.

100rug dames
Van tevoren hoopte de speaker dat Sharon in staat zou zijn onder de 1.02 te duiken, maar meer dan 1.02.72 zat er op dit moment echt niet in. Daarmee pakte ze echter wel haar zoveelste titel van dit weekend, voor de zeer verrassende Kimberley Albers. Kimberley leek lange tijd op weg naar de titel, mede door een zeer snelle opening van 31.04, maar kon in de laatste meters net Sharon niet van zich af houden. Met 1.03.21 kon ze echter meer dan tevreden zijn, want het betekende dat ze zomaar naar plaats 5 op de eeuwige ranglijst steeg, net voor de 1.03.25 van Wendy van der Zanden van de swimcup in Amsterdam. Wendy moest vandaag met 1.03.31 genoegen nemen met plaats 3, maar richt zich vooral op de wedstrijden in Sheffield eind juli en de korte baan wedstrijd in Leeds daarna en was dus ook zeer tevreden met haar tijd.

50school heren
Helaas voor Thijs geen 3 uit 3 op de schoolslag dit weekend, na zijn titels op de 100 en 200 moest hij dit keer genoegen nemen met zilver. Robin van Aggele was veruit de snelste van allemaal met 28.68, voor Thijs met 29.19 en Rudy Ted de Haan in 29.25. Leuk detail in dit verhaal is dat Robin zich vooral voorbereid op Rome, Thijs voor Sheffield aan het trainen is en Rudy Ted pas met de NK Sprint over 2 weken in bloedvorm wil zijn.

50school dames
Een kampioenschapsrecord voor Moniek en een Nederlands Record 18-jarigen voor Tessa Brouwer, het lijkt wel op een herhaling van de 100school. Met 31.46 haalde Moniek nog eens 4 tienden van het record wat ze vanochtend had gezwommen, terwijl Tessa net 0.01 sneller was dan Moniek in 2006 en zich nu dus de snelste 18-jarige op de 50school ooit mag noemen. Achter deze twee toppers was er brons voor Eline Boers in 32.89, ook een dik persoonlijk record.

400wissel dames
Slechts 2 seconden zat ze boven het Nederlands record van Sharon van Rouwendaal, een supertijd in een super weekend voor Rieneke Terink. Met 4.50.27 dook ze wel 2 seconden onder het kampioenschapsrecord van Michelle Smit die in juni 1996, bij de NK/kwalificatiewedstrijd voor de OS Atlanta 4.52.45 op de klok had gezet. Mooi dat dat record nu verdwenen is, zeker als je bedenkt dat Michelle na de Olympische Spelen van Atlanta gepakt werd op het gebruik van doping. Ook het zilver was voor AZ&PC en wel voor Lieke Verouden in 4.56.79, het brons ging mee met Lona Kroese in 4.59.38

50vlinder heren
De onderwaterfase was zoals altijd voor Bastiaan Tamminga, maar zwemmend is Joeri Verlinden toch wel een maatje te groot voor Bastiaan. Bij de finish was het verschil 0.27 in het voordeel van Joeri : 24.09 tegen 24.36. Jeroen Stuut gaf zijn medaille van de 100vlinder een passend vervolg met brons in 24.48. Op plaatsen 7 en 8 in de finale was ook nog iets te vieren, want met 25.03 zwom Tim van Deutekom van DWK naar een Nederlands Jeugd record (was van Joeri in 25.19) en Mike Marissen brak met 25.28 het Nederlands record 17-jarige. Daarmee verdwenen twee namen uit de boeken, want tot dit toernooi was het record gedeeld in handen van Pieter van den Hoogenband en Joeri Verlinden met 25.43 voor Joeri en 25.4 voor Pieter.

50vlinder dames
Bij afwezigheid van wereldrecordhoudster Marleen Veldhuis waren het Hinkelien Scheuder en Chantal Groot die uit gingen maken wie zich Nederlands kampioen mocht gaat noemen. Hinkelien als Europees kortebaan kampioene en Chantal als Europees langebaan kampioene maakten er een mooie strijd van, met uiteindelijk de overwinning voor Hinkelien in 26.31. Chantal bleef steken op 26.69, met bijna een aantik met haar hoofd zo dicht zat ze op de muur, Kelly de Jong werd met 27.49 3e.

4x100wissel heren
In eerste instantie ging iedereen er vanuit dat de 2e ploeg van EIFFEL Swimmers PSV het Nederlands Jeugdrecord van Trivia (4.03.90) had aangescherpt tot 4.01.32. Tot het moment waarop duidelijk werd dat ook de 2e ploeg van DWK louter uit jeugdzwemmers had bestaan en zij met 3.56.02 nog ruim voor de ploeg van PSV waren geeindigd. En dus mochten de jongens van DWK de bloemen in ontvangst nemen. De titel ging wel naar Eindhoven in een nieuw kampioenschapsrecord van 3.42.97, voor AZ&PC in 3.48.25 en Anker Team Groningen in 3.54.06. Jammer dat door afwezigheid van Nick Driebergen het team van E.ON-NZA niet aan de start kon verschijnen.
In de ochtend was er trouwens nog een opvallend verschijnsel, waarbij het team van de Lansingh in eerste instantie gediskwalificeerd werd, maar dit een paar minuten later weer teruggedraaid werd. In de uitslagen werd duidelijk waardoor dit kwam, de laatste zwemmer Frank Boon had een overname van -0.02, waarmee hij wel te snel maar nog binnen de foutmarge van -0.03 bleef. Mazzel dus voor de Lansingh,

4x200vrij dames
Vanaf de eerste 50m was er de voorsprong voor EIFFEL Swimmers PSV en daarna bouwden Clarissa van Rheenen, Hinkelien Schreuder, Jessica Spruit en Wendy van der Zanden die alleen nog maar verder uit. Met 8.17.10 waren ze dik 9 seconden sneller dan de nummer 2 Orca en de nummer 3 AZ&PC (8.30.22). In dat laatste team sloot Rieneke Schinkel haar toernooi wel in stijl af met de snelste splittijd van 2.00.79.

Tagged as: , ,

Leave a Response