Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Vacusport regeneration system mogelijk ook op WK

Email dit bericht Print dit bericht

vacusportEen paar dagen geleden stond er op hollandswimming.com een artikel over het Vacusport regeneration system. Geinteresseerd in dit systeem hebben we wat meer informatie opgevraagd bij Roald van der Vliet van het InnoSportLab in Trainingscentrum de Tongelreep. Hij leidt het onderzoek naar de mogelijke positieve effecten van dit Lower Body Negative Pressure Device, of in het kort LBNPD. Dit systeem, ontwikkeld door de NASA om de negatieve effecten van gewichtloosheid tegen te gaan, is in Duitsland verder door ontwikkeld voor de ‘particuliere’ markt. Het bedrijf Weyergans bouwde een handzame versie van het apparaat van de NASA, in eerste instantie om cellulitus te lijf te gaan. Doordat het systeem een onderdruk creert in de behuizing waarin het onderste deel van het lichaam zich bevindt, wordt er als het ware bloed aangezogen naar dat gedeelte. Door daarna de onderdruk te verwijderen stroomt het bloed, met afvalstoffen beter door het lichaam en dus worden die afvalstoffen sneller afgevoerd.

Vacusport regenerations system

Vacusport regeneration system

Het apparaat, wat ondanks het formaat toch ‘slechts’ 100kg weegt, kost in aanschaf €40.000,00, maar staat totdat de Nationale ploeg op trainingskamp gaat begin juli, op proef in het Trainingscentrum de Tongelreep, waar ook het InnoSportLab is gevestigd. Daar wordt in de weken voorafgaand aan de NK en het trainingskamp gekeken of de geclaimde positieve effecten ook werkelijk merkbaar en het liefst meetbaar zijn. Zo zou een zwemmer die een zware benen set heeft gezwommen na een half uur in de Vacusport veel minder last moeten hebben van zware/zwabber benen. Of dit ook werkelijk het geval is, is volgens Roald nog niet te zeggen. De eerste reacties van de sporters zijn dat ze een positief gevoel hebben over de effecten, maar in hoeverre dat lichamelijk of psychisch is valt nog niet te zeggen.

Mocht blijken dat het systeem wel echt doet wat de fabrikant claimt, dan zal er gekeken worden of het systeem ook tijdens de WK gebruikt kan gaan worden. Voor Weyergans een mooi uithangbord voor hun systeem, zeker als een van de Nederlandse zwemmers vervolgens in de medailles weet te eindigen. En mogelijk dat er in het meest postieve geval na de WK een vast opstelling zal komen in het Trainingscentrum de Tongelreep.

Voor meer informatie is de website van Weyergans te raadplegen en artikelen op de site van de NASA geven wel een leuk beeld van hoe het in het begin ontwikkeld is.

NASA

Tagged as: ,

Leave a Response