Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Reacties op besluit van de FINA (update)

Email dit bericht Print dit bericht

Voor u gelezenNaar aanleiding van het besluit van de FINA om alle pakken goed te keuren, zijn er vele mensen die hun mening klaar hebben over het besluit en de FINA zelf. Vanuit zwemsite.nl willen we graag iedereen de ruimte geven om hun mening te laten horen op het besluit van de FINA. Daarvoor kan je onderaan een reactie achter laten of ons via het contactformulier een bericht sturen. Mocht je het om wat voor reden dan ook anoniem willen doen, hou het dan wel een beetje netjes.

Allereerst de reactie van Toon van Driel in het Eindhovens Dagblad van vandaag :

FC Knudde over de snelle badpakken (Door Toon van Driel)

FC Knudde over de snelle badpakken (Door Toon van Driel)

Op de site van de KNZB staan in ieder geval al 3 officiele reacties, van Jacco Verhaeren en Martin Truijens, respectievelijk verantwoordelijk voor NZE en NZA en KNZB directeur Jan Kossen :

EINDHOVEN (ANP) – Jacco Verhaeren vindt het jammer dat de wereldzwembond FINA geen daadkracht heeft getoond in de situatie rond de ‘snelle’ zwempakken. ,,Het is niet bepaald een staaltje van sterk bestuur”, concludeerde de technisch directeur van de zwembond KNZB. ,,Vanwege een mix van commercie, politiek en juridische risico’s is de FINA toch gezwicht. Ze hadden wel de intentie er een einde aan te maken, maar hebben het toch niet aangedurfd. Dat is jammer.”

Het besluit van de FINA verrast Verhaeren dan ook niet. Hij verbaasde hem wel dat de federatie de pakken in mei aanvankelijk afkeurde. ,,Dat had ik niet verwacht. Maar wetenschappelijk was het niet aan te tonen dat de pakken lucht vasthouden. Ik begrijp wat dat betreft de firma’s ook goed dat zijn commotie zijn gaan maken.”

Verhaeren hoopt dat de FINA in januari wel durft de juiste beslissingen te nemen. ,,Dat moeten er echt regels komen die hout snijden, want dat is de enige manier om dit te voorkomen.” Hij verwacht in juli een recordregen bij de WK in Rome. ,,In de toekomst zal blijken wat die tijden waard zijn.”

Zijn zwemsters hebben de snelle pakken de afgelopen periode al getest. ,,In de aanloop naar de WK zal er toch nog wel wat energie in gaan zitten. Maar we zullen toch mee moeten. We zouden graag ons contract met Speedo respecteren, maar dit is de wereld waarin we leven.”

—————–

AMSTERDAM (ANP) – Martin Truijens heeft geen goed woord over voor de wereldzwembond FINA. De coach van NZA vindt dat de federatie met de goedkeuring van de ‘snelle pakken’ voorbij gaat aan het belang van de sport en de zwemmers. ,,Dit is slap van de FINA. Ik had van de bond wel iets meer ruggengraat verwacht. Ze maken zich hiermee tamelijk belachelijk. Dit is een droevig besluit voor de sport.”

Volgens Truijens doet dit de wereldtitelstrijd in Rome ook zeker geen goed. ,,Dat wordt een pakkencircus. Dat is echt heel jammer. De FINA heeft de afgelopen tijd veel geld uitgegeven voor de pakkenkwestie, maar dat hadden ze beter in de sport kunnen stoppen.”

Truijens moet nu In korte tijd beslissen in welk pak zijn sporters gaan starten. ,,Als je bijvoorbeeld op de schoolslag niet in zo’n pak zwemt, kun je beter niet komen. Maar het is nog wel de vraag op dit OP korte termijn nog te organiseren is. Ik denk dat Jaked en Arena nu worden overladen door telefoontjes. We moeten afwachten of zij de vraag aankunnen.”

—————–

NIEUWEGEIN (ANP) – De Nederlandse zwemmers kunnen bij de wereldkampioenschappen in Rome starten in de ‘snelle’ pakken. De zwembond KNZB wordt weliswaar gesponsord door Speedo, maar in het contract is een clausule opgenomen dat een andere outfit gebruikt mag worden als die aantoonbaar sneller is.

,,Het eindoordeel daarvoor ligt bij technisch directeur Jacco Verhaeren na overleg met de sporters”, lichtte KNZB-directeur Jan Kossen toe. ,,Op het pak mag het logo van het andere merk niet zichtbaar zijn.”

Kossen is teleurgesteld over het besluit van de FINA de pakken toch goed te keuren. ,,Dit is echt waardeloos. Bij de WK worden straks records gezwommen in de wetenschap dat in januari alles weer anders zal zijn. Dat zal altijd om dit WK blijven hangen, dat is jammer voor de sport en de sporters.”

De directeur is er wel van overtuigd dat het in 2010 anders wordt. ,,De FINA moet wel. Dit kan echt niet zo doorgaan. Dit is zo slecht, daar is iedereen in de zwemwereld het wel over eens.”

(c) ANP 2009 alle rechten voorbehouden

—————–

Op Swimnews.com komen we ook nog een ingezonden mail tegen van een Engelse zwemster die over een paar dagen deel zal nemen aan het tweede deel van de kwalificaties voor de WK in Rome.

Hi,

I hope you don’t mind me emailing my views on the recent decision on racing suits. I’m a British swimmer, and as you know we have our 2nd set of trials coming up in 3 days, and for those swimmers who are yet to qualify for the World Championships or World Student Games this is obviously a very important meet. And yet, in the wake of this decision, how can anyone feel like they possibly win?

Swimming is no longer about the swimmer, but about the suit. Anyone who does a best time, or sets a British/European/Commonwealth/World record wearing one of these suits can’t possibly expect to be allowed to revel in it as would otherwise be allowed – because any achievement is now overshadowed by what they’re wearing.

Whatever suit a swimmer chooses to wear in a race, we still work hard, day after day, for what we’re trying to achieve, but these advances in technology no longer allow this to be appreciated.

This said, my main problems with the suit are actually entirely different. I find it hard to explain quite how MUCH I would like to be a part of the team going to Rome. Every swimmer has their own routine leading up to a major competition, and I would say that one of the key elements for race preparation is focus: being able to focus on the job that you as a swimmer need to do. And yet 3 days out of the competition, I find myself having to think not only about my preparation, and my race, but about my suit.

I don’t WANT to wear a Jaked, or a B70, because I’d feel like I’m cheating (even though these suits are now “legal”). (Incidentally, as a student and a non-funded swimmer, I also can’t afford one!) But if everyone else is going to be wearing one, am I shooting myself in the foot if I don’t? Don’t get me wrong, I’m not by any means saying that if you wear these suits, you are cheating; it is just the way I’d feel if I was wearing one.

I think the main reason I love swimming is the sense of achievement I get out of it when things are going well – I can’t say if this is true for anyone else. I just feel if I was wearing a Jaked, which appears to enhance performance pretty significantly, I wouldn’t have this sense – because it’s not me achieving anymore. Is it?

… I am confused by the whole shambolic situation.

Thanks very much for your coverage of all this – I don’t mind my views being used in any way but would prefer to stay anonymous.

Thanks a lot,

—————–

Ook Marleen Veldhuis wilde haar mening wel geven toen ze er door het NOS journaal naar gevraagd werd. Ze was vooral blij dat er nu eindelijk duidelijkheid is. naar aanleiding van het FINA-badkledingbesluit vooral blij te zijn dat er nu duidelijkheid was. Ze zal bij de wereldkampioenschappenin een Jaked van start gaan, het pak waar zij op de vlinderslag bij de Amsterdam Swimcup haar snelste tijden ooit zwom. Een wereldrecord (25.33) op de 50 meter en de snelste tijd na het wereldrecord van Inge de BruijnĀ op de 100 meter. Met 56.69 bleef zij slecht 0,08 van die tijd uit 2000 verwijderd. Veldhuis vindt wel dat het badpakkenverhaal heel erg een eigen leven gaat leiden. “Alsof er een motortje in zit. Maar je moet het toch echt zelf doen!”

Tagged as: , ,

4 Comments

 1. Dit besluit van FINA was natuurlijk niet zo heel erg verrassend. Door het niet verbieden van de LZR, hadden ze zichzelf in een onmogelijke situatie gebracht. Juridisch houdbare regels die ‘een beetje’ prestatiebevordering toestaan zijn volstrekt onmogelijk. En dan heb ik het nog niet eens over eerlijke regels.

  Die pakken maken de sport volstrekt ongeloofwaardig. Zwemmers die beweren dat ze zonder die pakken net zo snel zouden zijn houden zichzelf voor de gek. Op radio 1 hoorde ik Marleen beweren dat ze in een Jaked waarschijnlijk niet meer dan een tiende van een seconde voordeel had. Laat dat maar eens zien in een Endurance dan, zou ik zeggen.

  Kijk eens wat voor tijden Lezak, Bernard, Dubosque, Munoz en Irie hebben laten zien in de korte periode dat ze ‘maar’ een LZR aan mochten.

  Quote van de dag: Dubosque: “I will not wear a Jaked because I’d be too fast.” (waarop zijn coach opmerkte dat hij de WK-finale dan maar vanaf de tribune moest bekijken)

  Ik ben momenteel heel blij dat ik voornamelijk werk met junioren en met het topzwemmen bij de senioren eigenlijk niks te maken heb. ik hoop heel hard dat het Jacco gaat lukken om voor junioren per 1 september terug te gaan naar de broeken en pakken zoals we die voor de introductie van de Fastskin hadden.

 2. Helaas moet ik toegeven dat ik direct na het besluit van de FINA om de Jaked goed te keuren er eentje besteld heb. Ondanks dat ik absoluut een tegenstander ben van deze laatste generatie pakken MOET ik gewoon zelf voelen wat die pakken betekenen.
  Met een beetje mazzel heb ik hem voor de NK Sprint binnen en kan ik er dus in de estafette in zwemmen. Helaas had ik me niet ingeschreven voor de individuele 50school anders had ik de Jaked in series en halve finale aangetrokken en in de finale in een ballenknijper gestart.

  @ Joeri : Lezak zwom zijn ‘onmogelijke’ split in Beijing in een LZR, dus die hoort niet in jouw rijtje thuis van mensen die het niet (meer) kunnen zonder Jaked/X-Glide/Aquaforce

 3. @Martin: In Beijing had Lezak inderdaad een LZR, maar ook een perfecte slipstream, vorm en de geur van Olympisch goud. Dit seizoen zwom hij midden in zijn voorbereiding een 47-er in een Jaked. Daarna slechts 49 in LZR.

 4. @ Joeri: Ik moet je wel gelijk geven dat Lezak in de LZR dit jaar nog niet heeft laten zien wat hij in een Jaked heeft laten zien. Vanaf donderdag zullen we in ieder geval weer een vergelijk kunnen trekken in Engeland als het tweede deel van de kwalificatie gezwommen wordt tijdens de Schotse Open. Daar kunnen zwemmers die zich nog niet geplaatst hebben tijdens de Britse Kampioenschappen de nog open plaatsen innemen. Met de huidige pakken moeten we niet verrast zijn als daar snellere tijden neergezet worden dan in deel 1.

  En natuurlijk komen daarna vanaf 7 juli de Amerikaanse trials met waarschijnlijk een leuke lijst met nieuwe wereldrecords.

Leave a Response