Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

KNZB maakt badkledingreglement bekend

Email dit bericht Print dit bericht

KNZBNa de publicatie van de zogenoemde ‘FINA-lijst’ met zwemkleding die door de Wereldzwembond wordt toegestaan tijdens de wereldkampioenschappen in Rome deze zomer, heeft de KNZB de toepassing hiervan in Nederland uitgewerkt. In het verlengde van eerdere publicaties zal de KNZB de FINA-lijst onverkort overnemen, wat wil zeggen dat zwemkleding die op deze lijst staat is toegestaan tijdens de Nederlandse kampioenschappen en wedstrijden die deel uit maken van het KNZB open water klassement. Daarnaast is alle kleding toegestaan die niet op deze lijst staat en die voldoet aan de volgende omschrijving:

 • Indien een man zwemkleding draagt die niet is vermeld op de lijst van door FINA geautoriseerde kleding, dan is dit toegestaan mits het lichaam boven de heupen onbedekt is en de pijpen een lengte hebben van maximaal heup tot knie.
 • Indien een vrouw zwemkleding draagt die niet is vermeld op de lijst van door FINA geautoriseerde kleding, dan is dit toegestaan mits het lichaam onder de heupen onbedekt is, de schouders onbedekt zijn en het badpak geen rits, clip of andere sluiting bevat.

Aan verenigingen en kringen die wedstrijden organiseren voor 1 september 2009 wordt geadviseerd dezelfde regels in hun wedstrijdbepalingen op te nemen.

Na 1 september gelden deze regels voor alle wedstrijden, als het bondsbestuur besluit een reglementvoorstel met deze strekking aan te nemen. Dit reglementvoorstel wordt vandaag (4 juni) gepubliceerd op www.knzb.nl en verenigingen worden in de gelegenheid gesteld hierop te reageren zodat hun mening kan worden meegewogen in de besluitvorming.

Er is tevens een reglementvoorstel ingediend dat de kleding die minioren en junioren met ingang van 1 september 2009 mogen dragen verder reglementeert. Deze kleding zal dan moeten voldoen aan de hierboven gegeven beschrijving ongeacht of de kleding door FINA is goedgekeurd of niet. Ook dit voorstel is na 4 juni beschikbaar op www.knzb.nl.

De KNZB overweegt om kleding die niet bij FINA is aangeboden zelf te keuren, om met name in het lagere prijssegment zwemkleding met pijpen toe te staan. Als de KNZB dit gaat doen dan zal dit met ingangsdatum 1 september 2009 zijn. Tijdens de diverse nationale kampioenschappen in juni 2009 kan alleen worden gestart in FINA goedgekeurde kleding en in kleding die voldoet aan de cursief gegeven beschrijving.

Tagged as: , ,

19 Comments

 1. Het is handig als de KNZB duidelijker specificeert waar ik de zogenaamde “FINA-lijst” kan vinden. Nu wordt alleen die naam gehanteerd. Geen naam, geen verwijzing, geen datum. Of is het zo dat als de JAKED voor 12 juni wordt goedgekeurd dat het pak dan alsnog op de NK gebruikt kan worden?

 2. Op mijn Zeester-website heb ik voor onze zwemmers een kleine vertaling gemaakt van KNZB-tekst naar praktijk. Misschien ook nuttig voor andere zwemmers en ouders. Ik zal dat stukje tekst regelmatig updaten, wanneer er meer duidelijk wordt.

 3. Gelukkig is er eindelijk duidelijkheid. Blijft alleen (voorlopig) het probleem met lange broeken van o.a. Nike, Essenuoto of Maru dat ze niet op de FINA-lijst staan (waarschijnlijk niet getest) en ook niet aan de cursieve tekst voldoen. Het is te hopen dat de KNZB en/of FINA toch besluit deze pakken/broeken te testen

 4. Grappig: Heren mogen wel in een Jaked J01 broek zwemmen als die niet verder komt dat de knie. Voor dames is er geen geschikte versie.

 5. @Joeri: Thx!

 6. Ik vind het toch weer niet duidelijk. Voor heren/jongens zijn er geen snelle pakken meer te krijgen en de kans
  is volgens Verhaeren 99,99% aanwezig,dat de Jaked,B70en Arena alsnog goedgekeurd worden.
  Wel is duidelijk dat de KNZB dan de FINA volgt,maar de hamvraag is wanneer eea bekend wordt.

 7. KNZB verandert regelement na afloop van de inschrijftermijn. Als een deelnemer niet aan de reglementen kan voldoen, mag die dan kosteloos afmelden?

 8. Voor de duidelijkheid heb ik even een link toegevoegd naar de FINA-lijst met badpakken en anders kan je ook hier klikken.

 9. Jacco vindt, volgens het interview in het Eindhovens dagblad, dat het FINA-bestuur moet opstappen. Maar de KNZB besluit nu wel met onmiddelijke ingang de (onduidelijke en nog aan wijziging onderhavige, alsmede door meerdere fabrikanten in rechte aangevochten) regels van de FINA toe te passen.
  Wie kan het mij uitleggen? Of hebben we nog een bestuur dat op basis van Jacco’s criteria moet opstappen.

 10. Helemaaleens met Ruud,nu gaat er waarschijnlijk een oneerlijke strijd ontstaan.
  De lijst van de FINA is duidelijk, maar dan moet ook een ieder een snel pak zoals Speedo LZR Racer probleemloos kunnen aanschaffen. Alle ” sneIle goedgekeurde pakken b.v. ,Speedo Laser LZR of Arena Powerskin R-evolution +
  zijn nergens,vanaf datum publicatie Fina lijst, meer in Europa te krijgen.
  Als Verhaeren nu al weet dat de B70 ,Arena en de Jaked goedgekeurd gaan worden waarom dan niet al voor de
  komende NK`s. Er is dan tenminste een eerlijke strijd. In andere landen wordt dit probleem ook onderkent en opgelost.
  Nederland is weer eens roomser dan de Paus.

 11. Ruud en Mark hebben 100% gelijk. Als het Jacco Verhaeren zelf uitkomt (ASC) laat hij zijn zwemmers ook
  in een Jaked zwemmen.Hij is zo langzamerhand ongeloofwaardig geworden.

 12. De KNZB neemt een standpunt in, dat is op zich goed nieuws.
  De KNZB geeft aan dat ze de FINA wijzigingen direct zal volgen, mits ze tijd genoeg hebben om het te publiceren / communiceren.
  In dit digitale tijdperk een merkwaardige opmerking.
  Het zal maar 10 juni bekend worden dat Jaked, Arena, Blue 70 wel mogen ,maar de KNZB heeft “geen tijd genoeg” om te publiceren….. Hoe rekbaar is onmiddelijk?

 13. Dit is absoluut het verstandigste besluit dat de KNZB kon nemen. Het had wat eerder gemogen, maar inhoudelijk zie ik geen punten die beter hadden gekund. Duidelijkheid is het allerbelangrijkste en dat is er nu. Zwemmen kan in goedgekeurde pakken en in kleding die van grote afstand zonder enige twijfel als niet-prestatiebevorderend kan worden herkend. Iedere poging om de criteria voor ‘gewone’ kleding te verruimen zou leiden tot onduidelijkheid en eindeloze discussie, omdat de grenzen niet meer objectief zijn vast te stellen.

  Ik begrijp dat eigenaren van Blue70s en Jakeds teleurgesteld zijn, omdat ze die niet meer mogen gebruiken. Je kan alleen niet van de KNZB verwachten dat ze door de FINA afgekeurde pakken gaan toestaan. Dat zou net zo raar zijn als bijvoorbeeld bepalen dat je bij het NK 20m onder water mag na de start. Het andere uiterste is om ook de pakken op de FINA-lijst te verbieden voor de NKs, maar dat zou ook vreemd zijn.

  Oneerlijk is het al sinds de introductie van de LZR (en misschien al langer). Oneerlijk zal het nog (heel) even blijven, maar de KNZB geeft stappen aan die daar iets aan moeten gaan doen. Vooral het aanvullen van de FINA-lijst met duidelijk-OK-pakken vind ik een goede zaak. Dat kan alleen natuurlijk (en helaas) niet meer voor het NK.

  Vanaf 1 januari kunnen we het gelukkig weer over de zwemmer en zijn training en techniek hebben en zijn we van dat hele pakkengedoe af. Bij de junioren en minioren zelfs al per 1 september. Ik kijk er naar uit.

 14. praktische tips voor zwemmers en ouders, alsmede nog meer discussie op http://zeester.beetz.nl/

 15. Ik dacht eerst ook dat er duidelijkheid was. Maar volgens mij is het juridisch van alle kanten zo lek als een mandje. Is het vandaag gepubliceerde stuk een vervanging of een interpretatie van de regels van 1 april. Gezien het woordgebruik het laatste. Maar dan is interessant dat de interpretatie op veel punten in strijd is met de regels van 1 april.

 16. Joeri doelt m.i. op de uiterlijke datum van 19 juni van de herkeuring,maar de beslissing hierover kan net zo goed morgen
  vallen

 17. Onderstaande tekst is op 5 juni op de FINA site geplaatst :

  Swimsuit models approved prior to 2009 and made of full textile material (lycra, nylon, etc) will be accepted even if not resubmitted for reapproval provided they effectively fulfill the requirements set forth in the Transitory Regulations including notably the shape requirement (no sleeves), requirement that double layers must be stuck together and all other requirements set forth in the Regulations.
  Effective compliance checks are reserved.

  Vertaling :

  Zwempakken die vóór 2009 goedgekeurd zijn en vervaardigd zijn van één volwaardig textielproduct (lycra, nylon, etc) worden toegestaan, zelfs wanneer deze niet opnieuw voor goedkeuring zijn voorgelegd, op voorwaarde dat ze volledig voldoen aan de eisen die gesteld zijn in de Transitory Regulations, waaronder met name de modeleisen (geen mouwen), de eis dat dubbele lagen aan elkaar vast zitten en alle andere eisen die voortkomen uit dit reglement.
  Controle om te verifiëren dat de regels worden nageleefd, is toegestaan

  Heeft iemand de beschikking over de Transitory Regulations ?

 18. @Erik : Hartelijk dank. Ik heb er even een apart stukje aan gewijd.
  De Transitory Regulations zijn de regels voor 2009 in de Dubai Charter over dikte, drijfvermogen, vorm, etc.

Trackbacks

 1. 14 dagen om te reageren op reglementswijzigingen | Zwemsite.nl

Leave a Response