Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

KNZB gaat nieuwe richting op met NK’s (Update)

Email dit bericht Print dit bericht

KNZBIn de afgelopen jaren was er een redelijk duidelijke lijn in de diverse Nederlandse Kampioenschappen aanwezig. In het nieuwe handboek zwemmen 2009-2010 lijkt die lijn wel voortgezet, maar vooral ook verder aangescherpt te worden. En met aangescherpt bedoelen we dan de limieten voor de kampioenschappen. Met name de limieten voor de Nederlandse Kampioenschappen Sprint zijn enorm aangescherpt. Voor veel afstanden geldt een limiet die tot meer dan een seconde sneller is dat voorgaande jaren. Om een voorbeeld te geven :

50vrij heren
Limiet jeugd 2009 : 25.70, Limiet 2010 : 25.40
Limiet sen1 2009 : 25.20, Limiet 2010 : 24.09
Limiet sen 2009 : 24.60, Limiet 2010 : 23.79

50school dames
Limiet jeugd 2009 : 36.60, Limiet 2010 : 35.46
Limiet sen1 2009 : 36.10, Limiet 2010 : 34.56
Limiet sen 2009 : 35.50, Limiet 2010 : 33.73

Ook de estafettes, vooral bij de senioren zijn aangepast. Zo is de 4x50wissel bij de heren van 1.55.20 naar 1.49.58 gegaan en de 4x50vrij van 1.42.50 naar 1.38.97.

Op basis van de nieuwe limieten zou het best wel eens erg rustig kunnen gaan worden op de NK sprint. Zo zou de inschrijving op de 50schoolslag bij de heren vorig jaar op basis van de nieuwe limieten (32.10, 30.22 en 29.81) ongeveer 28 jeugdzwemmers, 5 senioren 1 en 5 senioren open zwemmers bevatten.
In de series zwommen vervolgens totaal 8 zwemmers onder de senioren limiet, in de halve finale waren dat er nog 5 en in de finale nog maar 4.
Uiteraard is er in het afgelopen jaar zeer hard gezwommen, vooral ook op de schoolslag, dus dat de limieten aangescherpt zouden worden was te verwachten, maar van deze proporties lijkt ons wat overdreven.

Een overzicht van de nieuwe limieten is te vinden in het handboek zwemmen 2009-2010.
(Of hier als je alleen de limieten NK Sprint 2010 wil hebben)

Bij de senioren NK’s is ook een nieuwtje te melden. Het is vanaf de winterkampioenschappen mogelijk om zwemmers uit de jongste leeftijd (slechts 1 jaargang, jongens 1993 en meiden 1995) ook in te schrijven als ze de limiet niet hebben gehaald! Ze moeten dan wel bij de eerste 8 van de jeugdranglijst staan. Hoe dit procedure technisch allemaal gaat werken is nog enigszins onduidelijk, maar er zal waarschijnlijk gebruik gemaakt moeten worden van het nieuwe ranglijsten systeem van de KNZB. Net als ons eigen zwemrank, komt de KNZB met ingang van volgend seizoen met een kalender en ranglijstensysteem. In de kalender moeten alle wedstrijden komen en op basis van de uitslagen worden de ranglijsten gemaakt. Het officiele bericht van de KNZB zegt hierover :

In de loop van 2009 wordt een internetkalender geïntroduceerd. Het aanvragen van wedstrijden wordt dan vervangen door het aanmelden van een wedstrijd op deze kalender. Hiermee is voor alle verenigingen en kringen een integrale nationale kalender beschikbaar. Invoerdatum en uitgebreide uitleg volgt.

In de loop van 2009 wordt een digitale ranglijst geïntroduceerd. Door het ‘uploaden’ van digitale uitslagen worden alle door Nederlanders gezwommen tijden beschikbaar via internet. Het op papier naar het bondsbureau insturen van proces-verbalen behoort daarmee tot de verleden tijd en ranglijsten zullen steeds actueel zijn. In volgende seizoen zal een koppeling tussen deze ranglijst en inschrijving voor bijvoorbeeld NK’s worden gelegd. Invoerdatum en uitgebreide uitleg volgt.

Voor wat betreft de nieuwe limieten kunt u hier een overzicht vinden vinden (met dank aan Joeri Beetz voor het verwerken naar een leesbaar formaat)

Update : Zojuist ontvingen we bericht van de KNZB over de manier waarop de limieten tot stand zijn gekomen. In het kort gezegd komt het erop neer dat de limieten voor junioren en jongens jeugd 1 op E-niveau liggen en voor de overige categorieën op D-niveau, tenzij de “oude” limieten sneller waren dan, zijn deze gehandhaafd. Voor een verdere toelichting wordt verzocht de berichtgeving op de KNZB site af te wachten. Deze week zal er een toelichting op de nieuwe limieten op de KNZB site worden gepubliceerd.

Tagged as: , , ,

11 Comments

 1. Als ik het goed zie, zijn het de D-tijden van het MSS van de KNZB voor de NK sprint en NK korte baan. Ook voor de langbadtijden van het NK lange baan. en voor de limieten in 25m bad voor NK lange baan zijn ze precies tussen C en D in gaan zitten. Opzich vind ik dit allemaal logisch.
  Ik snap alleen niet dat voor de jeugd 1-zwemmers een uitzondering is gemaakt.
  Voorbeeld 1500m vrije slag nk korte baan
  jongens jeugd 1: 17.39
  jongens jeugd 2: 16.48
  Het percentage jeugdzwemmers wordt nu alleen maar groter op de NK komend seizoen, is dit wat de KNZB wil?

 2. Ik vind het niet slecht dat de KNZB limieten aanscherpt, zeker niet voor een NK sprint!
  Maar dan moeten ze het niet alleen voor de senioren doen, de jeugd limieten zijn niet heel erg aangescherpt en zo wordt de overstap van jeugd naar senior alleen maar groter en straks zijn er bijna alleen maar jeugdzwemmers op de Nk’s dat lijkt mij ook niet de bedoeling. En vooral op de 100/200m vrijeslag mochten ze wel wat strakker, 10/11 series op een NK is téveel!

  Alleen snap ik nog niet echt waarom die jongeren dan als uitzondering misschien dan toch nog weer wel mogen zwemmen als ze in de ranglijsten staan of zoiets??

 3. Op zich is er natuurlijk niets mis met extra mogelijkheden voor jeugdzwemmers om zich te plaatsen voor de NK’s. Wat ik me meer afvraag is of de limieten voor de NK (zomer) weer aangepast gaan worden als de regels voor badpakken verder worden aangescherpt. Misschien denk ik te negatief, maar verwacht dat er toch wel een aardige groep is die de afgelopen NK heeft gehaald MEDE door de Blue70, Jaked, maar ook de LZR.

  Voor de junioren NK geeft de KNZB zelf al aan de limieten pas te kunnen bepalen als de nieuwe richtlijnen voor de badkleding zijn goedgekeurd door het bondsbestuur. Dan worden de MSS tabellen aangepast en de limieten bepaald.

 4. Op de 50 rug is het aanscherpen wel heel erg; 1.7 sec op een 50m is niet niks om in een jaar te verbeteren…

 5. De KNZB heeft vast goed nagedacht over deze wijzigingen. Ik vind het alleen een beetje raar dat ze het resultaat van dat nadenken zonder verdere toelichting op hun website dumpen.

  Nog maar enkele jaren geleden is er voor gekozen om van het NK Sprint een mooi breedtesportevenement te maken dat ook de iets mindere goden nog een mooi doel gaf om tot het einde van het seizoen goed door te trainen. Blijkbaar is er op basis van andere overwegingen besloten om van dat idee af te stappen. Jammer dat niemand ons vertelt wat die overwegingen zijn.

 6. Wat me ook nog opvalt. De MMS maakt onderscheidt tussen senioren 1, 2, en all-in. Er zijn echter geen aparte limieten voor senioren 2. Zou dit niet eerlijker zijn?

 7. Wat mij opvalt is dat jongens jeugd 1 komend jaar een limietverscherping op 100 vlinderslag (KB) hebben van 0,85 s (1,0180 nu om 1,0095 volgend seizoen), terwijl meisjes jeugd 1 een limietsverscherping op 100 m vlinderslag (KB) krijgen van maar liefst 3,48 s ( 2008/2009: 1,1060, volgend seizoen: 1,0712). In dat opzicht is de toevoeging, mits je de limiet niet haalt, maar wel bij de beste 8 van je jaar hoort, te begrijpen. In het langbad moeten meisjes jeugd 1 volgend jaar ook flink aanzwemmen op de 100 rug. Huidige limiet 1,1510 (LB), nieuwe limiet: 1,1073. Als deze limiet dit jaar al geldig was geweest zouden 7 meisjes op het startblok van het NK verschenen zijn, + die 8e van de ranglijst in de leeftijd van jeugd 1 (1994). Op de rug moet sowieso vele malen sneller gezwommen worden wil je naar een NK kunnen gaan. Bij de jongens jeugd 1 is het verschil tussen de LB – tijden op 100 rug slechts 0,35 (1,0560 nu tegen 1.0525 volgend jaar). Zwemmen er misschien teveel meisjes?

 8. Het zou fijn zijn als de beste 8 zwemmers ten alle tijde toegelaten zouden worden. Je wilt niet in een situatie dat een heer of dame die 3e op het NK kan worden thuis zit. Dat zou een aanfluiting van het NK zijn.

  Uiteindelijk gaat het bij het NK om de 3 beste zwemmers van Nederland. Niet om het algemene niveau t.o.v. de wereldtop.

  Ik heb verder geen moeite met snellere limieten. Ervaring leert dat ook dat weer inspireert.

 9. Waar vind je eigenlijk een overzicht van de MMS tijden?

 10. @ Klaas:

  http://www.knzb.nl -> Zwemmen -> Talentherkenning & Talentontwikkeling -> Meerjaren Selectiesysteem

 11. ik hoop, dat de zwembond ook yards tijden wil toelaten op alle n.k.s
  (eem omrekentabel is te vinden op internet

Leave a Response