Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

FINA komt met regels voor ‘oude’ badkleding (update)

Email dit bericht Print dit bericht

FINAEen van de vragen die uiteraard veel gesteld werd nadat de FINA met de lijst met goedgekeurde badkleding was gekomen, was wat er gedaan mocht worden met niet gekeurde badkleding. Op de site van de FINA staat er nu een extra bericht over het gebruik van dergelijke badkleding :

Swimsuit models approved prior to 2009 and made of full textile material (lycra, nylon, etc) will be accepted even if not resubmitted for reapproval provided they effectively fulfill the requirements set forth in the Transitory Regulations including notably the shape requirement (no sleeves), requirement that double layers must be stuck together and all other requirements set forth in the Regulations.
Effective compliance checks are reserved.

Een vertaling van dit verhaal (met dank aan Erik van Uffelen) is :

Zwempakken die vóór 2009 goedgekeurd zijn en vervaardigd zijn van één volwaardig textielproduct (lycra, nylon, etc) worden toegestaan, zelfs wanneer deze niet opnieuw voor goedkeuring zijn voorgelegd, op voorwaarde dat ze volledig voldoen aan de eisen die gesteld zijn in de Transitory Regulations, waaronder met name de modeleisen (geen mouwen), de eis dat dubbele lagen aan elkaar vast zitten en alle andere eisen die voortkomen uit dit reglement.
Controle om te verifiëren dat de regels worden nageleefd, is toegestaan.

De in dit verhaal aangehaalde Transitory Regulations zijn volgens ons de regels gesteld in de Dubai Charter :

 • Niet voorbij de enkels of de schouders
 • Badkleding moet de vorm van het lichaam volgen en gebruik van meerdere materialen met geen air-trapping effect veroorzaken
 • Maximaal 1mm dik
 • Maximaal 1 Newton drijfvermogen
 • Slechts 1 badkledingstuk tegelijk

Buiten het verhaal van air-trapping, waar de producenten van de laatste generatie snelle badpakken druk over discussieren met de FINA op dit moment, betekent dit waarschijnlijk dat gewoon alle ‘oude’ badkleding toegestaan is.

Natuurlijk hebben wij ook even contact gezocht met de KNZB over deze publicatie en in een reactie laat Paul van den Heuvel weten: “De KNZB heeft kennis genomen van de FINA publicatie en is voornemens om nog voor het ONK de beperkingen voor oudere modellen op te heffen.”
We kunnen er dus vanuit gaan dat de KNZB op zeer korte termijn met een aanpassing op het reglement zal komen waarin oude badkleding volgens de bovenstaande eisen toegestaan zal worden op de NK’s, maar ook op de Kring Speedo Finales. Dat zou betekenen dat de jonge jeugd toch nog even in hun lange Maru, Nike, etc zal mogen starten en de regels voor hen echt pas per 1 september aanstaande in gaan.
De enige pakken die dan dus echt niet meer mogen zijn de Jaked en BlueSeventy (en Arena X-Glide, Tyr Titan, maar die waren volgens mij nog net te krijgen in Nederland).

Update : De KNZB heeft zojuist hun besluit over het bovenstaande gepubliceerd :

‘OUDE’ ZWEMKLEDING TOEGESTAAN

Wereldzwembond FINA heeft bekend gemaakt dat kleding die niet op de eerder gepubliceerde lijst met goedgekeurde kleding staat, maar die volledig uit textiel (nylon, lycra enz.) bestaat, eveneens is toegestaan. Daarmee zijn met name modellen zwemkleding van voor 2009 die niet ter keuring zijn aangeboden gevrijwaard van uitsluiting. De KNZB neemt deze regel met onmiddellijke ingang over, dus bij het ONK in Eindhoven kan in deze kleding worden gezwommen.

Zwemmers en coaches worden er nadrukkelijk op geattendeerd dat met name de Jaked 01, Jaked 02, de Arena X-Glide, Tyr Titan en alle – bij de KNZB bekende – pakken van Blueseventy niet zijn toegestaan.

Beide firma’s zijn weliswaar in beroep gegaan bij FINA tegen de genomen beslissing, maar dit heeft vooralsnog niet geleid tot opname op de lijst van goedgekeurde zwemkleding.

Tagged as: ,

6 Comments

 1. In het artikel van de KNZB staat uitdrukkelijk dat de zwemkleding waar het hierboven om gaat (de kleding in het lagere prijssegment) niet is toegestaan op de komende NK’s en NJK. Gaat de KNZB nu mee met dit bericht van de FINA en wordt deze kleding alsnog toegestaan op de NK’s en NJK? Of blijven we gebonden aan de FINA lijst en anders de ‘gewone’ badpakken en zwembroeken?

 2. @ Michiel: Zie toegevoegde reactie van de KNZB. Het lijkt er dus op dat oudere kleding ook toegestaan zal worden op de NK’s en Kring Speedo Finales.

 3. wedstrijdreglement = wedstrijdreglement.

  Ik verwacht niet dat de KNZB nog iets gaat wijzigen aan de al eerder gewijzigde wedstrijdbepalingen, maar een berichtje daarover zou prettig zijn. Wie weet komt dat nog wel vandaag of morgen.

  De FINA is weer eens wat laat en onduidelijk. Dit probleem hadden ze natuurlijk ook kunnen oplossen vóór de publicatie van de Lijst. Een linkje naar die Transitory Regulations zou ook handig zijn geweest. Of dat 1 op 1 de Dubai Charter richtlijnen zijn, zou ik niet weten. Bij de eigen testen heeft FINA zich niet exact aan die richtlijnen gehouden (1 mm aangescherpt tot 0.6 of zoiets, 1 N pas gemeten na X aantal secondes).

  Met de beperkte medeling op de FINA-website kan een jurylid niet bepalen of iemand in een bepaald pak zou mogen starten. Hoe kan je zien of een pak voor 2009 al eens is goedgekeurd? Moeten officials textielsoorten kunnen herkennen? De KNZB-regels voor de NKs zijn beperkter dan de nieuwe FINA ‘regels’, maar in ieder geval wel duidelijker en makkelijker te handhaven.

 4. @ Joeri, ik ben het helemaal met je eens dat we beter duidelijke (en dan iets strengere) regels kunnen hebben, dan de onduidelijkheid die er daarvoor was. Maar goed, we wachten maar af wat de KNZB nu gaat doen.

 5. Je kunt niet altijd de eerste zijn 😉

Leave a Response